Přejít k hlavnímu obsahu

Obnovovací frekvence displejů chytrých telefonů: Co znamená pro hraní?

28. 8. 2020 | 11:40 Všechny hry
Při výběru monitoru kouká snad každý, zvlášť jde-li o vášnivého hráče, na jeho obnovovací frekvenci. Ta ale bývá při debatách o mobilních zařízeních dost často opomíjena. Je důležitá u výběru nového smartphonu? A proč by se měl člověk na číslo FPS zaměřit?
Mobile gaming
Mobile gaming

Výhody chytrých telefonů netřeba vyjmenovávat, všichni víme, že se v malé krabičce schované v kapse ukrývá celý svět, od platebních karet a foťáku přes možnost sociálního kontaktu. Mobily v posledních letech ale přináší ještě jednu, pro spoustu lidí stěžejní, možnost, fungují totiž jako přenosná herní mašina. Snad každý nový telefon bez problémů rozjede pecky, jako jsou Hearthstone či Clash Royale, a na těch nejvýkonnějších si můžete klidně zahrát hry, které jste doteď sjížděli jen na počítači nebo herní konzoli.

Herní stránka smartphonů je v současnosti snad jednou z těch nejpodstatnějších, jednomu z nejzásadnějších aspektů se ale v této diskuzi moc prostoru nedostává. Řeč je o samotném displeji, na kterém hru hrajete. Ano, rozlišení displeje či jeho jasnost se řeší vůči sledování videí či obyčejnému používání skoro neustále, je tu ale jedna konkrétní věcička, která souvisí prakticky jen s hráči – obnovovací frekvence. Parametru, který udává, kolik snímků za sekundu dokáže displej zobrazit, se u smartphonů věnuje málokdo. Byť u počítačových monitorů jde o jeden z nejskloňovanějších pojmů. Nemělo by tedy jít i o klíčové téma i u mobilů?

Gaming

Ano i ne. I když nějakou hru má na svém miláčkovi stáhnutou asi každý, většinu času na něm hraním nejspíše nestrávíme. I tak ale rozdíly pocítit bezesporu lze a větší plynulost, které zvětšení obnovovací frekvence z principu přináší, ocení naprosto každý. Problém ale je, že zvýšení tohoto parametru přichází vlastně jen a pouze s přechodem do vyšší cenové kategorie, a upínat se tak na něj pro běžného uživatele moc nemá cenu. To je právě spolu s tím, že klasičtí uživatelé nemají moc důvodů rozdíly ve frekvenci nikterak řešit, důvod, proč tento ukazatel u smartphonů nehraje tak zásadní roli. My ale obyčejní uživatelé nejsme, my jsme hráči, a pro nás by tak o pouhá čísla na etiketě jít nemělo!

Samsung Galaxy Note20+

Na co bychom si tedy vůči obnovovací frekvenci měli dávat pozor? Jednoduchá rada, jít do toho nejlepšího, co lze získat, zde není na škodu. Nejvyšší frekvence přináší zkrátka takové zvýšení plynulosti, že i při hraní jednoduchých her, jako je třeba Hearthstone, za ní bude rád opravdu každý. Ti, kdo hrají Brawl Stars, Fortnite, PUBG Mobile nebo další akční hry, by už navíc na obnovovací frekvenci hledět při výběru telefonu měli stoprocentně, protože vyšší FPS herní zážitek u rychlých titulů povýší neskutečně. Váhat, zdali se obnovovací frekvencí řídit, by už pak rozhodně neměli ti, co milují náročnější pecky jako Asphalt 9: Legends, Shadowgun Legends, Darkness Rises či ARK Survival Evolved.

Jak říkáme, 120 Hz je tu to, co by od svého displeje měl každý zarytý hráč požadovat. A s ohledem na tuto vlastnost, zvlášť uvážíme-li, že naprostá většina mobilních pařmenů ocení nadupaný výkon ve všech ohledech, lze přijít i s jedním doporučením – totiž ve všech ohledech skvělým telefonem Samsung Galaxy Note20. Ještě náročnější uživatelé určitě ocení i jeho o trochu silnějšího brášku Galaxy Note20 Ultra 5G, u nějž je zásadní zvlášť podpora 5G, ani při jednom výběru ale rozhodně nesáhnete vedle. Ti, kteří mají spíše než řadu Note radši Sko, navíc mohou zvolit rovněž velice nadupané mobily Galaxy S20. K objednávce mašiny z řady Note ale k tomu, abyste si vysokou obnovovací frekvenci užili naplno, navíc obdržíte i herní balíček Xbox Games Pass Ultimate, díky němuž si budete moci na svém mobilním zařízení zahrát přes cloud hry na konzole. A to rozhodně každého gamera potěší!

Xbox Game Pass Ultimate
Štítky: Samsung
miluju videohry a hlavně ligu legend