Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně na esport sázky

30. 9. 2020 | 10:10 Všechny hry
Spousta z vás si občas vasdí na zápas svého oblíbeného týmu, třeba v naší Tipsport COOL lize. Jedná se o zpestření, více adrenalinu, větší propojení s tím, co se před vámi na obrazovce odehrává. Někteří ale k sázení na sporty a esporty přistupují trochu jinak, promyšleněji. A jdou si pro zisk.
Value bet
Value bet

Varování na začátek, není nic špatného na tom jen tak si vsadit na svůj oblíbený tým. Aby člověk z fandění také něco měl. Pokud ale chcete přistupovat k sázkám, možná ne nutně zodpovědně, ale spíš strukturovaně a koncepčně, je potřeba najít si systém. 

Jednou z věcí, kterou je potřeba vyhledávat, je takzvaná value v jednotlivých sázkách. Pokud má sázka Value, znamená to, že vypsaný kurz je vyšší, než jaká je  šance týmu na výhru. Pojďme si to ukázat na příkladu: SINNERS hrají proti DEFEATERS. SINNERS jsou zde podle bookmakera favoritem v kurzu 1.6, vsadíte 100, vyhrajete 160 Kč. Vy ale odhadujete SINNERS na favorita většího, váš kurz, kdybyste byli bookmaker, by byl 1.3, v této sázce je Value.

Proč je Value sázka důležitá? Upřímně, na sázkách se tato problematika špatně vysvětluje, pojďme si na chvilku odskočit k Pokeru. Value u sázky je podobná pojmu Pot Odds právě z pokeru. Představte si, že víte, že potřebujete na riveru (poslední karta) trefit kteroukoli z 11 karet ze zbývajících 44 v balíčku. Máte tedy šanci 25 %. Soupeř vsadí. Musíte jeho sázku dorovnat, abyste se podívali na onu poslední kartu. Má cenu dorovnávat? Nemá? Máte přeci jen 25 % na výhru. Háček je v tom, zda se dorovnání vyplatí z dlouhodobého hlediska. Pokud byste museli dorovnat jeho 100 Kč na výhru pouze této stokoruny, znamená to, že investujete 100 Kč, můžete vyhrát 200 Kč, ale vyhrajete pouze ve 25 % případů. Pokud tuto hru zopakujeme 1000x, vsadili jste celkem 100 000 Kč a vyhráli přesně ve 25 % případů, tedy celkem 50 000 Kč. Tato sázka tedy není dlouhodobě dobrá. A u sázení na sport je matematika za sázkou velmi podobná. Pouze matematika, nesrovnánejme sázení na sport s pokerem! 

Tipsport

Pokud vsadím 10 Kč na to, že mi padne na minci orel, ale dostanu od Tipsportu kurz 2,1, znamená to, že po tisíci opakování, kdy orel padne přesně v 50 % případů, budu v plusu 500 Kč. (V 500 stech případech padla panna, prohrál jsem 5000 Kč, v pětistech případech padl orel a já vyhrál 10,500, když odečtu 5000 Kč, které jsem na vítězné orlíky vsadil, zbude mi čistý profit 500 Kč). U mince je to samozřejmě jednoduché a v případech, kdy je šance opravdu vyrovnaná (například u sázek typu Kdo vyhraje první pistolové kolo), se Tipsport tak snadno napálit nenechá a uvidíte spíše kurzy 1.9 na obou stranách. 

Občas se vám však podaří najít sázku, kdy se váš odhadovaný kurz bude lišit od toho, který navrhuje bookmaker. Zde je Value. Je sice hezké vsázet na týmy, které jsou v zápasech favorité, u dlouhodobých lig však dřív nebo později dojde k situaci, kdy favorit prohraje, kdy se potkají dva vyrovnané týmy, ať už dobré, nebo špatné. Pokud budete preferovat sázky, ve kterých je Value, budete však dlouhodobě ziskoví.

Jak zjistit vámi odhadovaný kurz? To není tak těžké: Představte si, že spolu hrají dva týmy desetkrát a zkuste určit, kolik z deseti zápasů vyhraje tým A a kolik tým B. Řekněme, že to bude 8 ku 2. Váš kurz na zápas tedy je: 1/0,8 = 1,25 na favorita a 1/0,2=5 na tým B. Pokud najdete u Tipsportu kurz 1.3 na favorita, našli jste Value. Tedy pokud byl váš odhad přesný. 

To nejtěší je samozřejmě takovou sázku najít. Mít dostatečné povědomí o scéně, že jste schopni říci, ne ne, Dark Tigers tu mají vyrovnanou šanci a ne kurz 2,8, jako navrhuje bookmaker. Naštěstí v případě Tipsport COOL ligy a FIFA TS COOL ligy jsou k dispozici živé streamy, kde si můžete o formě týmů udělat obrázek. Navíc právě esporty jsou specifické v tom, že některé vypsané kurzy fanouškům a odborníkům z branže občas přijdou až veselé. 

Celá matematika se postaví na hlavu, pokud přidáme různé bonusy a nabídky, například 150 Kč zdarma na první sázky nebo vstupní bonus až 50 000 Kč.

Přidejme ještě možnost sázet na Tipsport.cz live přímo během zápasů a máme tu zajímavé sázkařské možnosti. Nemusíte se zamořejmě omezovat jen na CSGO nebo FIFU. Pokud rozumíte League of Legends nebo DOTA2, i ty najdete na Tipsportu zastoupeny.

Jak jsem psal na začátku, není nic špatného, vsadit si jen tak pro radost v rámci fandění svému týmu. Dlouhodobé ligy však nabízejí možnosti mnohem organizovanějšího přístupu k sázení, vždy ale platí, že je potřeba s penězi zacházet s rozumem. Ne nadarmo ministerstvo financí píše toto varování:

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.