Přejít k hlavnímu obsahu

Hráč měsíce září Jobsad: Před MT Montreal jsem si zase tolik nevěřil

5. 10. 2020 | 20:12 Hearthstone
I v září zvládlo několik domácích hráčů excelovat, jeden z nich ale zářil nejvíce. Josef "Jobsad" Smutný, kartičkář hrající za Entropiq, si totiž nádherným výkonem zajistil 13. místo na obřím světovém turnaji Masters Tour Montreal, čímž si vedle 3 500 dolarů vysloužil i naše ocenění Hráč měsíce. Co na sebe prozradil v tradičním rozhovoru?
Jobsad
Jobsad

Začněme něčím opravdu aktuálním, tobě se v září povedlo dostat se na třetí místo na evropském ladderu. Proč ses vůbec hraním na ladderu zabýval, když už jsi byl na Masters Tour Madrid kvalifikovaný?

Tak hraní ladderu mělo několik důvodů. Dva hlavní ale byly trénink a také případný zisk MČR bodů. Nesmím ale opomenout ještě jeden, kterým je přátelská rivalita mezi mnou a mým bývalým spoluhráčem Norwisem, s nímž vždy rád soutěžím o lepší finish, a každé vítězství nad tak kvalitním grinderem zahřeje u srdíčka dvojnásob.

S tím souvisí i druhá otázka, tobě se totiž povedlo dostat do TOP 3 (v obou případech na třetí místo) ve dvou měsících po sobě. Dokážeš odhadnout, kolik času ti za tu dobu ladder sebral?

První měsíc jsem měl ladder jako doplněk k Battleriff lize, naštěstí všechno štěstí jsem si vypotřeboval právě na ladderu, kde jsem měl nahraných zhruba 350 her (na Battleriffu jsem pocitově strávil mnohem více času.) Druhý měsíc jsem využil dobrého MMR z minulé sezóny, a tak jsem nahrál podle mě do 100 her. Když si to budeme chtít spočítat na hodiny, tak můžeme si říct, že hra v průměru trvala 10 minut, což by znamenalo něco jako 75 hodin strávených na ladderu za poslední dva měsíce. Dalším důvodem, že to číslo není tak vysoké, může být také to, že jsem většinou dobře odhadl, co lidi budou hrát, a trochu toho zneužil (např. poslední hodinu měsíce jsem postavil Egg Warriora, který zfarmil každého, kdo kvůli nedostatku času na finish hrál velmi agresivní balíky.)

A co za tímto rozhodně velice pěkným úspěchem dle tebe stojí?

Za mě je to kombinace více faktorů, nejdůležitější bylo ale to, že jsem hrál co nejsilnější balíky, které mi zároveň vyhovovaly, a nehrál jsem je špatně (aspoň doufám). A to, pokud nejste vyloženě smolní, často vede k takovým finishům, když do toho zároveň investujete rozumné množství času. Poté záleží i na štěstí, já jsem právě měl poslední dva měsíce na ladderu vyloženě štěstí, a proto jsem nemusel investovat tolik hodin času, jako by možná někdo očekával.

Jobsad

Tím už ale dostáváme k tomu hlavnímu, proč tady dneska jsme. Jak si vážíš titulu Hráč měsíce?

Toho titulu si samozřejmě vážím moc a budu moc rád, když se mi to v budoucnu poštěstí zopakovat.

I když na něm ladder určitě také podíl má, úspěchem, který ti k němu pomohl nejvíce, je samozřejmě tvůj bravurní výkon na Masters Tour Montreal. Označil bys ho sám za vrchol své kariéry?

Samozřejmě to je dosavadní vrchol mé kariéry. Je ale ironické, že jsem si před turnajem herně nevěřil zas tolik jako v dobách mého největšího tryhardu. Tento úspěch ale prostě přišel právě teď a mým cílem je ho na nadcházejících Masters Tourách minimálně zopakovat.

A kdyby ses měl tedy opět snažit říct, co za tím, že jsi takto uspěl, stojí?

Faktorů je opět víc, za mě byla nejdůležitější příprava a fakt, že jsem většinou méně chyboval než moji soupeři. Samozřejmě musím zmínit i nějakou dávku štěstí, která je pro karetní hry typická a krásná zároveň.

Jednoduše lze zkrátka říct, že jsi teď opravdu ve formě. Věnuješ nějak víc času tréninku? A nemá nějaký vliv třeba tvé stále relativně nové angažmá v Entropiq?

Tréninku se věnuji právě na již zmiňovaném ladderu, ale neřekl bych, že více než někdy jindy. Samozřejmě Entropiq má na mé výkony pozitivní vliv, řekl bych, že síla takového angažmá se ukáže na těch největších turnajích, kde mi Entropiq dokážou poskytnout lepší podmínky než třeba jejich týmy mým konkurentů.

Kdybychom se teď na chvíli měli věnovat Hearthstone v obecnější rovině, jak ti vyhovuje momentální meta?

Ze zkušenosti mně vyhovuje v podstatě každá meta, takže ani na tuhle si nemůžu nějak stěžovat. Naopak Hearthstone mě baví čím dál víc a už teď se těším na další výzvy!

Jobsad

A co nedávný Heroic Brawl, zkoušel jsi své štěstí? Dosáhl jsi na těch pověstných 12 výher?

Zkusil jsem ho dvakrát, bohužel ani jednou se mi nepodařilo těch 12 výher dosáhnout. Ani jeden pokus ale naštěstí nebyl vyloženě tragický, 70% winrate beru pozitivně.

Podívejme se na závěr ještě na jednu zářijovou HS událost, totiž Samsung Podzimní Sklizeň. I tam se ti celkem dařilo, jak bys ji nyní ohodnotil?

Byl to jeden z těch turnajů, které se mi kryly s mým programem. Naštěstí se mi to podařilo skloubit a dopadlo to pro mě solidním umístěním v TOP4.

A když už jsme tedy u toho, tak ještě jedna rychlá otázka – jak se máš v plánu připravovat na Last Call?

Na Last Call a Masters Tour se budu připravovat najednou, takže zabiju tím dvě mouchy jednou ranou.

Tak díky za rozhovor, máš nějaký vzkaz pro fanoušky?

Kdybyste měli náhodou zájem sledovat novinky a výsledky týkající se mé Hearthstone kariéry, budu moc rád, když budete sledovat mé sociální sítě:
https://www.facebook.com/eiqjobsad/
https://www.instagram.com/jobsadcz/
https://twitter.com/JobsadHS

miluju videohry a hlavně ligu legend