Přejít k hlavnímu obsahu

Nizozemské úřady udělí EA pokutu 500 tisíc euro týdně, dokud nedojde ke zrušení loot boxů

30. 10. 2020 | 19:21 EA SPORTS FC 24
Soud v Haagu rozhodl, že Nizozemský úřad pro hraní her (Netherlands Gaming Authority) může týdně udělit společnosti EA pokutu ve výši 500 tisíc euro, a to do doby, než odstraní své balíčky FIFA Ultimate Team.
EA
EA

V některých zemích světa jsou tzv. „loot boxy“ zakázány, neboť porušují zákony o hazardu daných států. Tento čtvrtek soud v Haagu posvětil rozhodnutí, že Nizozemský úřad pro hraní her může pokutovat EA částkou ve výši 500 tisíc euro (v přepočtu více než 13,5 milionu Kč) každý týden, dokud nebudou loot boxy odstraněny. Rozhodnutí padlo po dlouhé právní bitvě mezi úřadem a EA.  

Podle zprávy serveru NU.nl bude EA jako vydavateli uložena pokuta 250 tisíc euro a její švýcarské dceřiné společnosti, zodpovědné za prodej titulů FIFA, dalších 250 tisíc euro (dohromady tedy oněch závratných 500 tisíc euro). Podle zprávy od VGC EA argumentovala, že obsah jejích balíčků FIFA Ultimate Team nelze převést skutečné peníze a mají hodnotu pouze ve hře. Soudce však tato tvrzení zamítl a nařídil společnosti deaktivaci loot boxů, jinak bude čelit týdenní pokutě. Na odstranění loot boxů má tři týdny.  

Podle prohlášení Dirka Scholinga, manažera EA za Benelux, to vypadá, že EA se proti rozhodnutí odvolá:

Hráči po celém světě si užívají hru FIFA a FIFA Ultimate Team mód po mnoho let, a proto jsme zklamáni tímto rozhodnutím a tím, co to může znamenat pro naši nizozemskou komunitu.
Nevěříme tomu, že naše produkty a služby jakýmkoli způsobem porušují zákony o hazardních hrách. Odvoláváme se proti tomuto rozhodnutí a snažíme se vyhnout situaci ovlivňující schopnost nizozemských hráčů plně zažít a užít si FIFA Ultimate Team.
Electronic Arts je hluboce oddáno pozitivní hře. Snažíme se ve všech našich hrách přinést všem našim hráčům výběr, spravedlnost, hodnotu a zábavu. Zůstáváme otevřeni diskusím s Nizozemským úřadem pro hazardní hry a dalšími zúčastněnými stranami, abychom porozuměli a prozkoumali řešení, jak vyřešit jakékoliv obavy.

Otázka loot boxů je horkým tématem již delší dobu. Některé země považují loot boxy za způsob hazardních her, mezi ně patří právě Nizozemsko. Zákony se řídí např. společnost Valve, která v roce 2018 zrušila v zemi loot boxy. Nizozemský úřad pro hazardní hry rozhodl již v roce 2018, že balíčky FIFA Ultimate Team porušily zákon o hazardních hrách. Po dvouleté právní bitvě mu dal soudce za pravdu.  

Zdroj: ginx.tv