Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 5 událostí, které ovlivnily CS:GO scénu v roce 2020

21. 12. 2020 | 18:30 Counter-Strike 2
Rok 2020 je k radosti spousty lidí téměř za námi. Celý rok se nesl ve znamení lockdownů a různých zvláštních událostí a jinak tomu nebylo ani ve světě Counter-Strike: Global Offensive. Pohodlně se usaďte a pojďte si spolu s námi zrekapitulovat 5 největších událostí, které zahýbaly s CS:GO scénou v roce 2020.
top5 MOMENTŮ ROKU 2020
top5 MOMENTŮ ROKU 2020
Zdroj: Zdroj

Přesun do online prostředí kvůli koronaviru

Na začátku roku očekávala komunita napínavé souboje, které měla podtrhnout řada zajímavých změn v sestavě jak ve světě, tak u nás. Svědky těchto bojů jsme byli bohužel pouze do února, kdy se koronavirus začal ve velkém šířit také v Evropě a začala se rušit jedna akce za druhou. Dosud posledním offline turnajem tak byl IEM Katowice, který se navíc odehrál kompletně bez diváků a fotky prázdného Spodku obletěly celou komunitu.

Od února se bohužel nic nezměnilo. Boje stále probíhají pouze online a zrušeny byly také oba Majory nebo legendární ESL One Cologne, které se odehrálo pouze regionálně. Teď na konci roku se naštěstí blízká na lepší časy. Po přesunu amerických týmů na starý kontinent se alespoň sjednotily regiony, návrat offline akcí by se mohl stát realitou již v únoru, kdy se uskuteční další ročník IEM Katowice. Návrat diváků na největší turnaje je i přesto stále v nedohlednu.

Smutný pohled na prázdné tribuny katowické Spodek Arény
Smutný pohled na prázdné tribuny katowické Spodek Arény
Foto: PLAYzone - Milan Dobeš

NiKo se přidává k G2 v jednom z největších přestupů historie

Bosenská hvězda Nikola "NiKo" Kovač patří mezi stálice světové CS:GO scény a je považován za jednoho z nejlepších hráčů v historii této hry. Začátek mezinárodní kariéry spojil s týmem mousesports, od roku 2017 byl však kmenovým hráčem hvězdného týmu FaZe. Po téměř čtyřech letech ale NiKo změnil barvy a zároveň splnil sen spousty fanoušků přestupem do neméně hvězdného celku G2 Esports. I když finanční detaily nebyly oznámeny, sama organizace tvrdí, že se jedná o největší přestup v historii hry.

Ve francouzsko-srbském celku se NiKo přidal ke svému stejně talentovanému bratranci huNterovi a k legendárnímu francouzskému sniperovi KennySovi. V kombinaci se skvělým supportem AmaNEkem a kapitánem nexou se na papíře jedná o jednu z nejsilnějších sestav a není tak divem, že tento přestup získal spoustu hajpu. Dosud se G2 spíše než na výsledky zaměřovali na vyladění sestavy, i přesto již ukázali obrovský potenciál a do roku 2021 budou vstupovat jako obrovští favorité.

NiKo v barvách G2 Esports
NiKo v barvách G2 Esports
Zdroj: G2 Esports

Smrt americké scény

Na rok 2020 nebudou s radostí vzpomínat američtí hráči, není totiž nadsázka říct, že americká scéna umřela. Již delší dobu měli Američané problém vychovávat nové talenty, do toho přišel Valorant a odliv řady zkušených hráčů k tomuto titulu. Vše dovršila krize způsobená koronavirem a s ní spojený nedostatek financí, který trápí řadu organizací.

Během rozdělení regionů se americká scéna ještě držela při životě, následný odliv špičkových týmů do Evropy však způsobil nedostatek konkurence a velkou ztrátu atraktivity místní scény. Faktická smrt přišla až na konci roku, kdy došlo také k odlivu organizací. Cloud9 se rozhodli napodobit Complexity a podepsat evropskou sestavu, úplně se ze scény stáhla organizace 100 Thieves, která neměla zájem přesunout svůj tým do Evropy, propustit svou sestavu se rozhodli také Gen.G. Poslední nadějí americké scény byl tým Chaos, který na konci roku naprosto zářil a byl připravený bojovat proti nejlepším týmům světa na vyvrcholení celého roku, turnaji IEM Global Challenge. O to bolestivější byla zpráva, že organizace musí z finančních důvodů svůj tým propustit a Chaos svůj potenciál v Evropě neukážou.

Scéna tak na konci roku zůstala v naprosto katastrofálním stavu a i když organizátoři začínají podnikat kroky, které se pokusí scénu opět nastartovat, visí nad severoamerickým regionem velký otazník.

Chaos se loučí se svou CS:GO sestavou
Chaos se loučí se svou CS:GO sestavou
Zdroj: Chaos EC

Vitality a úspěšný experiment s šestičlennou sestavou

V letošním roce se roztrhl pytel s šestičlennými týmy. V průběhu roku nabraly šestého hráče celky jako mousesports nebo ENCE, dánský tým Astralis měl ve svých řadách v jeden čas dokonce osm členů. Většina těchto pokusů se ale nakonec projevila pouze jako postupná změna sestavy a všechny týmy mají opět pouze tradičních pět hráčů. Je zde však jedna výjimka.

Tou je francouzský tým Vitality. Ten patřil celý rok mezi nejužší špičku, i přesto se rozhodl pro bezprecedentní experiment. Do svých řad podepsal belgického talenta Niveru, mladšího bratra legendárního ScreaMa. Všichni očekávali, že se bude jednat jen o náhradníka, který má za úkol zahřívat lavičku a sem tam si zastřílet.

Vitality však vyvedli fanoušky z omylu a jako první tým v historii CS:GO začali střídat své hráče přímo v průběhu zápasu v závislosti na hrané mapě. Tým několikrát odehrál jeden zápas dokonce ve třech různých sestavách. A tento krok se jim bohatě vyplatil. Francouzský celek mohl rozšířit svůj map pool, dát hráčům příležitost odpočinout si od svých neoblíbených map nebo překvapit protivníky nečekaným střídáním. I díky tomu si Vitality na konci upevnili pozici mezi nejlepšími týmy světa. 

Nivera, první hráč v historii CS:GO, který zapadl do šestičlenné sestavy
Nivera, první hráč v historii CS:GO, který zapadl do šestičlenné sestavy
Zdroj: Vitality

Coach bug – cheatingový skandál, který otřásl scénou

Tou největší událostí, kterou rok 2020 přinesl, je bez pochyb skandál spojený s coach bugem. Pro připomenutí, jedná se o bug, který umožňoval koučům zůstat na určitém místě mapy, volně otáčet kamerou a získat tak obrovskou výhodu proti soupeřícímu týmu.

Šokující byl hlavně rozměr celého skandálu. Dosud bylo prozkoumáno téměř 100 000 utkání, které se odehrály od roku 2015 až do letošního srpna. A výsledek šokoval téměř každého. Za cheating a zneužití bugu bylo potrestáno rovnou 37 koučů z téměř všech regionů a mezi všemi úrovněmi, mezi kterými se objevila také řada známých jmen. Ban si tak vysloužil například strůjce úspěchů týmů MAD Lions a Heroic Nicolai 'HUNDEN⁠' Petersen, Twista z týmu ENCE, Rejin, který měl na starost mousesports, nebo dvojice brazilských trenérů dead a guerri. Mezi provinilci se objevilo také jedno české jméno, kterým byl Milan '⁠pepik⁠' Gellebra, kouč týmu BRUTE.

Aby toho nebylo málo, řešil se i další nešvar, kterým je streamsniping. V této otázce však žádný ban nakonec nepadl – případů bylo tolik, že by podle Komise pro integritu esportu banování všech viníků téměř zničilo scénu.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.