Přejít k hlavnímu obsahu

Evropský hráč se rozpovídal o profesionalitě LCS týmů. Proč je region Severní Ameriky tak pozadu?

11. 3. 2021 | 12:00 League of Legends
Nové informace nám odkrývají daleko více problémů severoamerických týmů a trochu nám dávají odpověď na otázku proč týmy z LCS vypadají pokaždé na mezinárodních turnajích tak zmateně a bez šance na to dokázat cokoliv, co by stálo za zmínku. Pod pokličku těchto scrimů nám pomohl nahlédnout topař týmu Liquid s Azaelem z Riot Games.
Team Liquid Alphari
Team Liquid Alphari
Zdroj: Team Liquid

Pro mnoho lidí jsou scrimy tréninkem s týmem, kde se hráči učí taktiky a strategie, ovšem podle nových informací od Barneyho “Alphari” Morrise není vše úplně tak, jak se může zdát na první pohled. Alphari se o tomto problému zmínil v rozhovoru s Travisem Gaffordem, který má velmi blízko k profesionální scéně v Severní Americe. Hráč týmu Liquid zároveň porovnával rozdíly mezi ligami LEC a LCS, jak moc velké jsou rozestupy mezi týmy z horní a spodní části tabulky a jak vidí šance regionu na mezinárodní scéně. Většina problémů se navíc netýká jen jednotlivců nebo konkrétních týmů, ale v Severní Americe je tak rozšířená, že se jedná o normu.

Týmy LCS 2021
Týmy LCS 2021
Zdroj: Riot Games

Alphari se rozpovídal o tom, jak moc nedůležitě působí výhry proti týmům ze spodu tabulky. Jako řešení by viděl zavedení best-of-three sérií, jak se hraje například v Jižní Koreji, kde i horší týmy mají šanci na to překvapit nějaký z elitních týmů a zároveň je to možnost odnést si více informací pro týmy, které nesedí zrovna v čele tabulky.

Trénink a strategická příprava na zápasy jsou klíčové pro úspěch týmu a vypadá to, že jsme konečně našli důvod, proč je Severní Amerika tak moc pozadu. Podle nově dostupných informací se některé týmy úmyslně vyhýbají tréninkovým zápasům, v kterým se jim nelíbí týmová kompozice buď jejich týmu, nebo protějšího týmu. Někdy si prý týmy doslova jen pustí draftovací fázi, aby dokázali “skautovat” šampiony, které má daný tým v plánu hrát a poté prostě ukončí tuto fázi tréninku. To jim umožňuje reagovat na situaci daleko lépe, než protějšímu týmu a poskytuje tedy výhodu, která působí velice nefér. Někdy dokonce týmy úmyslně prohrávají zápasy, když vidí, že tým proti nim je daleko lepší nebo zkouší nové taktiky, na které oni nejsou připraveni.

Dále se Alphari zmiňuje o rozdílu mezi LEC a LCS. Podle něj se nemůže Severní Amerika vůbec rovnat se zbytkem světa. Velký podíl na tom má právě systém tréninků, který neodměňuje kreativitu a snaží se pouze o jednoduchý styl hry, kdy oba týmy vědí co jejich nepřítel dělá. Podle topaře týmu Liquid je právě v tomto jeden z největších problémů severoamerických týmů. Mezitím co Evropa i Asijské týmy jsou ochotny být více odvážné v tom co dělají, tak Amerika doslova odměňuje lenost. Jako příklad uvedl např. G2 Esports, kteří jsou proslulí právě tím, že se nebojí hrát jakéhokoliv šampiona ve hře, pokud vědí, že s ním mají šanci na výhru.

Dokážou tyto nové informace nakopnout týmy k tomu, aby začaly brát přípravu vážně, nebo se bude jednat pouze o další kritiku, nad kterou každý mávne rukou? To nám napoví pouze čas a mezinárodní turnaje. Prvním z nich bude MSI 2021, kde postupuje pouze vítěz jarní části z téměř každého regionu světa.

Štítky: lcs, Alphari
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.