Přejít k hlavnímu obsahu

Německo chce, aby byly hry s loot boxy považovány za hry pro dospělé

12. 3. 2021 | 08:00 Všechny hry
Německá vláda zvažuje zavedení legislativy, které by učinila z her s loot boxy hry pouze pro jedince starší 18 let.
Lootbox
Lootbox
Zdroj: Blizzard/Unsplash

Některé státy považují lootboxy ve videohrách za formu gamblingu a omezují je svou legislativou. Například společnost Valve v roce 2018 v Nizozemsku zrušila loot boxy. Problematické mohou být především pro mladší hráče, nedávná studie ukázala, že ve Velké Británii teenageři kradli svým rodičům peníze právě na nákup lootboxů. Nyní se touto problematikou rozhodlo zabývat i Německo.    

Reforma zákona o ochraně mládeže by mohla zavést přísnější omezení věku, co se týče videoher. Cílem reformy by byla ochrana mladých hráčů před agresivními mikrotransakcemi ve hrách. Zákon zatím musí projít legislativním procesem, nicméně v platnost by mohl vstoupit již letos na jaře. Reforma zahrnuje podrobnosti o „rizicích mechanismů podobných hazardu“, kam spadá systém loot boxů ve hrách. Nový zákon by vyžadoval věk alespoň 18 let u čehokoliv, co používá gamblingové mechaniky.   

Loot boxy se staly na herní scéně poměrně oblíbenými. Známé jsou především díky FIFA Ultimate Team, kde hráči mohou díky loot boxům získat balíčky karet. Loot boxy mohou hráči odemknout hraním, nebo si je pořídit za skutečné peníze. Díky nim si společnost EA přijde na pořádnou částku. EA v souvislosti s kritikou nazvala své užívání lootboxů „mechanikou překvapení“ a přirovnala je k překvapením, která můžete najít třeba v Kinder vajíčku.

Problémem zůstává to, zda se loot boxy tedy dají či nedají považovat za formu gamblingu, a mnohé země se jím zabývají. Je to docela pochopitelné, třeba právě FIFA je určená hráčům už od 3 let věku a, jak už jsme zmínili, loot boxy mohou být nebezpečím zejména pro mladší hráče. Uvidíme, jak se Německo nakonec rozhodne a jak případně nové zákony ovlivní videoherní průmysl. Možná se do budoucna vydavatelé pořádně zamyslí, než se rozhodnou tuto mechaniku využít.