Přejít k hlavnímu obsahu

Další facka pro esport ve Švédsku? Jeden z obřích turnajů v ohrožení!

13. 7. 2021 | 22:14 Counter-Strike 2
Ve Švédsku panuje nepříznivá politická situace pro esport, která zapříčinila již jedno přeložení turnaje z této skandinávské země do jiné lokality. Pokud by se spekulace potvrdily, ve Švédsku k nějakým esportovým událostem jen tak nedojde.
PGL Stockholm Major 2021
PGL Stockholm Major 2021
Zdroj: PGL

Švédský deník SportExpressen přišel se zprávou o tom, že PGL organizátoři potvrdili problémovou komunikaci se švédskou vládou, jelikož se jim nedaří získat výjimku pro pořádaní CS:GO Major turnaje, ve němž by se mělo hrát o prize pool 2 miliónů amerických dolarů. Hlavní problém je ve vydávání víz, protože švédská vláda neuznává esport jako sport, tudíž ne všechny týmy by mohly získat víza, tedy povolení startovat na tomto turnaji. Nyní se vše nachází v rizikové zóně a je dost možné, že v blízké době dojde k přesunu turnaje ze Švédska do jiné destinace. Major je naplánovaný na 23. října - 7. listopadu 2021, což organizátorům nedává mnoho času nazbyt.

Kdyby opravdu došlo k přesunutí, znamenalo by to pro švédský esport další ránu, jelikož z této skandinávské země byl již přesunut největší DOTA 2 turnaj The International 10, který se bude konat od 7. - 17. října 2021 v Bukurešti, hlavním městě Rumunska. Vzhledem k politickým okolnostem, panujícím ve Švédsku, tak Valve a PGL, tedy hlavním pořadatelům tohoto prestižního typu turnaje, leží na stole další problém.

Dle švédské asociace pro esport by švédská vláda měla dát najevo, zda plánuje dodržet sliby, které dala organizátorům do pátku. Pokud k tomu nedojde, je možné, že se ve Švédsku po nějakou dobu nebudou uskutečňovat jakékoliv esportové akce.

Situace je natolik závažná, že švédská organizace Ninjas in Pyjamas na Twitteru vyzvala vládu k přehodnocení situace. Major turnaj se totiž vrací na scénu téměř po dvou letech,  příčemž tato pauza byla zaviněna covid situací, byla by tak škoda, kdyby se turnaj v tomto roce nezorganizoval. Doufejme, že problém se rychle vyřeší a tohoto turnaje se dočkáme.

Velký kluk milující Esport.... Jo a taky jídlo!