Přejít k hlavnímu obsahu

Kluk, který zesměšnil Fakera, oznamuje brzký konec kariéry

19. 7. 2021 | 08:17 League of Legends
Vysněný začátek kariéry a poté nepovedená cesta jejím zbytkem. Febiven si zažil všechno, akorát obráceně, než to má většina úspěšných esportových hráčů. V roce 2015 na vrcholu světa, a v dnešní době pouze obyčejný hráč, který ukončil kariéru. Jak se toto vše stalo a co mohl Febiven udělat jinak?
Febiven ukončuje kariéru
Febiven ukončuje kariéru
Zdroj: Riot Games

Další část naší evropské historie League of Legends končí. Chlapec, který dokázal porazit Fakera – jedna z mnoha přezdívek Fabiana Diepstratena, lépe známého pod přezdívkou Febiven. Právě on se dnes rozhodl ukončit svou hráčskou kariéru, a to v pouhých 24 letech, což je v esportovém prostředí opravdu nízký věk. Kam povedou jeho kroky? Ještě ani on sám to neví, ale jeho životní příběh byla opravdu jízda. Tak si ji pojďme přiblížit.

Slibný začátek kariéry si tenhle mladík zažil ve Fnatic, kdy stal hrdinou Evropy poté, co porazil 1v1 Fakera, což v té době bylo něco nevídaného. Navíc pomohl svému týmu ke splitu bez jediné prohry, čímž se výrazně zapsal do dějin nejvyšší evropské ligy. Bohužel poté už to tak veselé nebylo a ze slibného začátku kariéry se stala skoro až tragédie. V roce 2017 přešel Febiven do zámoří, konkrétně do Clutch Gaming, a to byla pravděpodobně osudová chyba. Zde přišel o pracovní morálku a o celkovou soutěživost, která je k elitním výkonům potřeba.

Po návratu ze zámoří už Febiven nikdy nevypadal stejně jako předtím a ani pokus Misfits Gaming o vytvoření jednoho z prvních “super týmů” nevyšel. Navíc byl často kritizován za to, že právě on byl tím problémem, který stál za neúspěchem této sestavy. Na světový šampionát se s Misfits nepodíval a v roce 2020 se rozhodl vrátit domů do Fnatic, byť už jen do jejich akademie, kde stále sem tam dokázal zazářit a ukázat střípky svého talentu, který jsme nikdy naplno neviděli.

Co by se stalo, kdyby tehdy neodešel z Fnatic? Pravděpodobně bychom se nedočkali Capse, protože právě on byl Febivenovou náhradou. Mohl Febiven udělat v Americe něco více? Určitě si nemusel zkazit svou vizitku a možná by dostal lepší nabídku než od Misfits. Také mu do karet nehrála nová generace evropských midlanerů v čele s Humanoidem a Larssenem. Smutný konec kariéry a talentu, který nebyl nikdy naplno využít.

Štítky: LEC, FEBIVEN, lcs
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.