Přejít k hlavnímu obsahu

Youtuber vytvořil ruční konzoli Tetris na jaderný pohon

21. 7. 2021 | 15:10 Všechny hry
Výdrž baterií a jejich nízká životnost je něco, s čím se ve svém životě potýkal snad každý. Nejinak tomu není ani v případě kapesních konzolí, zvláště v dobách jejich počátků v 90. letech. S unikátním řešením přišel jeden youtuber, který se rozhodl využít jadernou energii.
Tetris konzole poháněná jádrem.
Tetris konzole poháněná jádrem.
Zdroj: youtube/iancharnas

Ian Charnas, youtuber s inženýrským vzděláním, vytvořil „Game Boy s jaderným pohonem“, k čemuž využil vlastnoručně udělanou baterii. Ačkoliv tento nápad může znít neuvěřitelně, možná až trochu směšně, skutečně je tomu tak. Konzole má vydržet v chodu až 100 let, a to díky baterii s 25 tritiovými trubicemi a setupu duálního solárního panelu. Obyčejné baterie se tak mohou jít klouzat.

Nutno podotknout, že Charnas ve skutečnosti nevytvořil Game Boy, tedy první komerčně úspěšnou kapesní herní konzoli od Nintenda. Místo toho využil levnou Tetris konzoli, podobnou seženete levně na eBayi nebo Wishi. Zároveň, ačkoliv může baterie poskytnout energii až na 100 let, nemůže konzoli napájet v reálném čase. Místo toho se jaderná baterie používá k nabíjení mnoha malých článků v pevné fázi, z nichž uniká pouze 2,5 % generované energie. Efektivní!   

Youtuber ujišťuje, že navzdory jaderné energii je konzole zcela bezpečná. Jeho baterie je asi tak radioaktivní jako kousek žuly. Neočekáváme tak, že by konzole či její baterie stála za scénářem soudného dne. Pokud máte chvilku, určitě omrkněte Charnasův YouTube kanál pro další zajímavé nápady. Obecně můžeme říct, že gameři si rádi hrají a přicházejí s jedinečnými nápady, jako třeba technik, který sestrojil obří funkční Nintendo Switch, nebo hráč, jenž místo ovladače používal bagetu.

Zdroj: gamebyte.com
Štítky: Tetris