Přejít k hlavnímu obsahu

Ohlédnutí za třetím ročníkem FIFA COOL sezóny. Kdo se stal jejími hvězdami?

11. 10. 2021 | 20:00 EA SPORTS FC 24 Reportáž
Třetí FIFA COOL sezóna s sebou přinesla mnoho novinek a dočista se změnila. Program celé COOL sezóny jsme rozšířili o Big Shock! COOL Pohár a THE NEW AXE FIFA Showmatch. Včetně toho se změnila i hlavní AXE FIFA COOL Liga, která se nově nehrála formátem klasické ligy. Včetně těchto novinek jsme se rozhodli udělat jeden zásadní krok, a to přidat FIFU do Zápasovníku, kde najdete podrobné statistiky jak o hráčích, tak různých zápasů.
Ohlédnutí za třetím ročníkem FIFA COOL sezóny
Ohlédnutí za třetím ročníkem FIFA COOL sezóny
Zdroj: PLAYzone

Úvodní akcí celého projektu byla AXE FIFA COOL Liga. Soutěž sestávala ze 16 hráčů, kteří po barážových zápasech získali slot díky umístění v předchozí sezóně. Celkem 16 hráčů bylo tedy rozděleno dle umístění do výkonnostních košů a rozlosováno do 4 skupin. Ty se hrály poslední dobou velice oblíbeným typem pavouku, GSL formátem, při kterém je možné postoupit i přes jednu porážku. Z každé skupiny postoupili dva hráči do play-off, kde se utkali v boji o 50 000 Kč. 

Hned ve skupinách jsme se museli rozloučit s hráči, jenž měli jen ty největší ambice. Jedněmi z nich byli například Miki nebo DRMi10, hráči momentálně reprezentující ostravskou organizaci Cryptova. O krůček dál, tedy ve čtvrtfinále, opustili turnaj T9Laky a Seron. Ti byli pasováni mezi největší adepty na vítězství, ovšem zklamali a brány do bojů o medaile se tak otevřely jiným. Do finálového dne se dostala trojice sparťanů – Emerickson, MarioOoso99 a Caster, o nejúspěšnějším týmu 3. sezóny tedy není pochyb. V obložení letenských byl jediným konkurentem Dalas94, zástupce FK Teplice. Po tom, co Dalas prohrál semifinálové utkání a poté i boj o bronz, se naneštěstí pro něj na stupínky slávy postavili tři sparťané. Zlatým se stal Jan "Emerickson" Krupička, který má za sebou doposud nejlepší sezónu. Druhé místo obsadil Martin "Caster" Štěpán a bronz si odnesl Mario "MarioOoso99" Gumbrešt, dnes již hráč Entropiqu.

Vítěz AXE FIFA COOL Ligy Emerickson
Vítěz AXE FIFA COOL Ligy Emerickson
Zdroj: Emerickson

Druhou částí sezóny byl Big Shock! COOL Pohár. Turnaj byl otevřený pro širokou veřejnost, zúčastnit se tedy mohl takřka kdokoli. Hrálo se systémem jednoduchého pavouka a v pozdějších fázích byli do poháru nasazeni také hráči z AXE COOL ligy. Zápasy pozdějších fází byly vysílány na našem Twitch kanále s doprovodem tří komentátorů - Filip "Koozy" Lejček, Tomáš "The Hateris" Rys a Jiří "Bananides" Johanides. Účastníci Big Shock! FIFA COOL Poháru, jež FIFU nehrají na profesionální úrovni, se mohli ukázat na obrazovkách před stovkami lidí a navíc zabojovat o celkový prize pool 40 000 Kč.

Křišťálová lupa
Křišťálová lupa
Zdroj: grafika PLAYzone

První boje, které se vysílaly na streamu, byly ty osmifinálové. V této fázi se ocitla jak dobře známá jména, tak i ta méně známá nebo dokonce neznámá, jako třeba Luky22 a Saint_SB10. První jmenovaný se přes osmifinálového oponenta nedostal, ovšem ten druhý ano. Celkově se celý turnaj točil kolem Svatopluka "Saint_SB10" Bouška, protože právě on dokázal projít přes všechny své protihráče a dokráčel si až pro titul šampiona Big Shock! FIFA COOL Poháru. Saint_SB10 dokázal porazit Kobbyho88, Castera, MarioOosa99 a následně i K1lerise, který může za svůj výkon být převelice rád. S prázdnou neodešli ani neúspěšní semifinalisté MarioOoso99 a Emerickson, jelikož si odnesli finanční obnos v hodnotě 5 000 Kč.

Výsledky Big Shock! FIFA COOL Poháru
Výsledky Big Shock! FIFA COOL Poháru
Foto: PLAYzone

THE NEW AXE EFFECT Showmatch se odehrál ve velmi atraktivním formátu All-Kill, kdy se hraje do poražení celého týmu. Po hře mezi prvními dvěma hráči hraje vítěz znovu. Poražený je nahrazen hráčem, který je okamžitě po první hře vybrán, aby vyzval vítěze první hry. Takto se pokračuje, dokud na jedné straně nikdo nezbyde. Do hry může být zapojen i kapitán, jenž má na starost dirigování svého týmu. Všechny zápasy se hrály na jeden vítězný zápas.

Den před konáním showmatche byla nominována nejchtěnější jména dle výběru komunity a na samotném streamu si kapitáni vylosovali své spoluhráče. Z celkového počtu osmi nominovaných byli i tři Slováci. Ti se pohromadě setkali v Emericksonově týmu spolu s T9Lakym. Naopak čistě českou sestavu měl tým Sainta_SB10. Pod jeho jménem se představili Huhnak, Pan_Peca, M4tk05 a CptKubajz, kteří po poměrně dlouhém boji urvali vítězství a Svatopluk "Saint_SB10" Boušek se po výhře mohl opět radovat z dalšího prvenství. Sám Saint_SB10 se navíc nemusel ani zapojit, což vypovídá o skvěle zvládnuté práci na pozici hrajícího trenéra.

Výsledky THE NEW AXE EFFECT Showmatche
Výsledky THE NEW AXE EFFECT Showmatche
Foto: PLAYzone

MVP hráčem celé sezóny se stal Mario "MarioOoso99" Gumbrešt, který se ze Sparty přestěhoval do Entropiqu, kde nyní působí společně s Matejsem. Číslem jedna pro celou sezónu byl zvolen hráč, který sice ani jednu ze soutěží neovládl, ale jeho konzistentně kvalitní výkony byli nade všemi. Tohle krátké a stručné shrnutí toho, co všechno se v minulé sezónně událo, je snad nejlepší pozvánkou pro lidi, kteří ještě váhají, zda sledovat následující ročník Logitech FIFA COOL Ligy. Stojí to za to!

Štítky: COOL CSGO liga