Přejít k hlavnímu obsahu

Zapojte se do výzkumu Masarykovy univerzity na téma hraní online počítačových her

4. 11. 2021 | 09:00 Všechny hry Zajímavost
Pár let zpátky byl populární názor, že hry škodí psychice a z hráčů rostou budoucí vrazi a kriminálníci. Spousta předních vědců se ale pokusila dokázat opak, což se jim snad povedlo. O něco podobného se snaží i odborníci z Masarykovy univerzity za spolupráce široké veřejnosti. V nejnovějším výzkumu zkoumají hraní online počítačových her a pocity, které online hry přináší.
Esport
Esport
Zdroj: ESL

Docenti Masarykovy univerzity už nějaké to desetiletí zkoumají vlivy různých faktorů na psychiku obyvatelstva. Jedním z odvětví, které je předmětem zkoumání, jsou i hry. Za ta léta jsme zjistili spoustu zajímavých informací, které Masarykova univerzita poskytla široké veřejnosti. Novým výzkumným projektem, do kterého se pod vedením docenta Mgr. Lukase Blinka, Ph.D. mohou hráči přihlásit, je Czech Gamers.

Czech Gamers
Czech Gamers
Zdroj: Masarykova univerzita

Ke zjištění výsledků výzkumu poslouží dotazník, který je rozdělený do dvou částí. Zatímco první by neměla zabrat více než 15 minut, druhá se může protáhnout až na půl hodiny. Účastníci samozřejmě nemusí odpovídat na všechny otázky. Aby ale byli zařazeni do slosování o 1 000 korun na Alza.cz, je nutné zodpovědět alespoň 90 % všech otázek. Docent Blinka pak k výzkumu uvádí toto:

Zajímá nás, co ovlivňuje výběr a způsob hraní her a jaké to má následky. Rádi bychom věděli, jak se tyto věci proměňují v čase, proto Vás potřebujeme vyzpovídat celkem třikrát, a to nyní a pak vždy po 9 měsících.

Czech Games se mohou zúčastnit všichni příznivci počítačových her, kteří chtějí být součástí zajímavého projektu. Jedinou podmínkou je dovršení osmnácti let, přičemž je vše plně anonymní. Šetření budou probíhat mezi roky 2021-2023 a nynější fáze je jen jednou z mnoha částí. 

Štítky: Výzkum
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.