Přejít k hlavnímu obsahu

League of Legends vs. CS:GO. Worlds dosáhly větší sledovanosti než PGL Major

Tento víkend byl skutečně nabitý, dočkali jsme se finále největších šampionátů ve dvou různých hrách. Nejsledovanějším z nejsledovanějších se stávají letošní Worlds se 4 miliony diváky, kde si titul mistrů světa odnesli EDward Gaming. První Major po dvou letech v CS:GO pro změnu vyhráli NAVI a celý turnaj dosáhl na maximální počet 2,7 milionů diváků, což je rovněž rekordní suma.
Vítězný pohár na Worlds
Vítězný pohár na Worlds
Zdroj: Riot Games

Minulý víkend ve světě esportu nepatřil mezi ty nudné, ba přímo naopak. Ve dvou dnech jsme totiž dostali pořádnou dávku League of Legends v podobě Worlds a sledovali neklidné ruce hráčů v Counter-Strike: Global Offensive na PGL Majoru. Podle analytik Esports Charts se nejsledovanějším šampionátem staly letošní Worlds.

Zatímco světový šampionát v League of Legends sledovalo v momentě, kdy EDward Gaming svádělo boj proti DWG KIA, rovných 4 018 728 lidí, finálový CS:GO duel mezi G2 a NAVI na PGL Majoru ve Stockholmu se dostal na číslo 2 748 850. Na Worlds přitom průměrně koukalo 1 298 217 diváků a na PGL 593 090.

MČR lístky
MČR lístky
Zdroj: PLAYzone

Přesto to ale určitě neznamená, že by Major v CS:GO byl horší. Právě naopak. Šampionát ve Stockholmu se stal vůbec nejsledovanější akcí v celé historii Counter-Striku, kdy předchozí rekord pokořil více než dvojnásobně. Krom toho se také vyšplhal na sedmou nejsledovanější esportovou událost v dějinách, přičemž většina diváků pocházela podle statistik z Ruska. Svůj podíl na tom má nejlepší hráč světa Oleksandr „s1mple“ Kostyliev.

Každý si o víkendu našel to své, nic to ale nemění na tom, že Worlds rozdrtily PGL Major takřka o polovinu ve všech statistikách. Diváci věnovali více hodin právě LoLku (174 826 794 vs. 71 269 601) a z dalších metrik třeba i průměrný počet diváků také hraje do karet MOBA titulu od Riot Games. Potřeba je však k těmto statistikám dodat, že se do nich nezapočítávají astronomické sumy diváků z Číny, které jsou pochybné a nejdou nijak ověřit.

Štítky: Worlds, PGL Major
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.