Přejít k hlavnímu obsahu

Generace Z bude s větší pravděpodobností znát Sonica a Kirbyho než Williama Shakespeara

10. 11. 2021 | 18:17 Všechny hry Zajímavost
Společnost i technologie se neustále vyvíjí. Zajímavý výzkum od společnosti Century Link odhalil, že představitelé Generace Z s mnohem vyšší pravděpodobností poznají postavy z videoher než třeba WIlliama Shakespeara.
Sonic
Sonic
Zdroj: Sega

Výsledky tohoto pozoruhodného výzkumu naleznete zde. Do výzkumu se zapojilo na 1800 lidí. Výsledky ukázaly, že Generace Z neboli také děti generace M, internetová generace či děti nového tisíciletí ví více o videohrách než starých dramatech. Výsledky ale možná nejsou až tak překvapivé, když vezmeme v potaz, jak moc tyto lidi technologie v jejich životě provází. Pro upřesnění – jedná se o lidi, kteří se narodili v období od poloviny 90. let minulého století do roku 2012. 

A jaké byly výsledky? 

Ikonického pokémona Pikachu poznalo 85 % lidí. Na druhém místě se umístil Mario s 84 %. Ani další příčky neměly špatné výsledky – následoval Sonic (83 %), Luigi (82 %) a Kirby (80 %). Videoherní představitelé byli obecně rozpoznáváni s 80% úspěšností.

Dnešní generace Z s větší pravděpodobností zná Sonica a Kirbyho než Williama Shakespeara
Dnešní generace Z s větší pravděpodobností zná Sonica a Kirbyho než Williama Shakespeara
Zdroj: Century Link

Výzkum se ovšem zajímal i o kulturní ikony. V této oblasti byly výsledky trochu jiné, respondenti se průměrně trefovali pouze s 56% úspěšností. V první pětici se umístili Rosa Parks (72 %), Bill Gates (67 %), Dua Lipa (53 %), Shakespeare (62 %) a Winston Churchill (48 %). 

Jak už jsme zmínili, výsledky nejsou takovým překvapením a dají se předvídat. Přece jen videohry dnešní mladé provázejí takřka od dětství a pravděpodobně každý z nás alespoň jednou v životě narazil na Sonica či Maria. Dokonce 26 % Generace Z preferuje gaming před ostatními formami zábavy - 87 % jich hraje denně nebo týdně a pouhých 10 % se dívá na streamované filmy nebo televizi. Co si o výsledcích myslíte? Překvapily vás nebo jste je čekali?

MČR lístky
MČR lístky
Zdroj: PLAYzone
Zdroj: fraghero.com
Štítky: Sonic