Přejít k hlavnímu obsahu

Který český fotbalový klub je v esportu nejlepší? To se dozvíme ve třetím ročníku e:LIGY!

18. 11. 2021 | 16:40 EA SPORTS FC 24 Turnaj
Jeden z nejoblíbenějších turnajů s velkými parametry se volna nedopustil ani tento rok, tudíž se můžeme znovu těšit na plno elitních a vypjatých soubojů s nádechem FORTUNA:LIGY. Letošní ročník znovu nabídne boj o jednu vstupenku do play-off Global Series a samozřejmě i o parádní prize pool 150 tisíc korun českých.
e:LIGA
e:LIGA
Zdroj: PLAYzone

Velmi dobře známá e:LIGA je, jak už všichni za poslední roky jistě víte, virtuální modifikace naší skutečné fotbalové soutěže. Do projektu se stejně jako v předešlých ročnících zapojí všechny kluby FORTUNA:LIGY. Celkově třetí ročník e:LIGY, jenž se bude konat ve FIFĚ 22 a výhradně na PlayStationu 5, s sebou přinesl pár zajímavých změn. Obměny přišly hlavně díky fanouškům, kteří milují variabilní a atraktivní turnaje. Trošku paradoxně se však zkrátila kvalifikační fáze.

První výrazná změna je v klubových kolech, která slouží jako kvalifikační fáze a nápadně se zmenšila. Tento ročník budou mít zájemci možnost si místo vybojovat pouze v Hradci Králové, Mladé Boleslavi a Českých Budějovicích. Ostatní kluby české fotbalové ligy už totiž mají svou soupisku zaplněnou prvotřídními hráči.

"Zpovzdálí sledujeme vývoj české FIFA scény a ukazuje se, že její kvalita roste, stejně jako zájem českých klubů různé úrovně zapojit se do virtuálního světa esportu. Proto jsme se letos rozhodli e:LIGU částečně uzavřít pro skutečně nejlepší hráče a veřejnost se nakonec bude moci zapojit do tří volných turnajů. Těší nás, že v některých klubech si už také našly cestu k menším sponzorům a tamní vedení vidí, že díky naší e:LIZE se jim otevřely nové možnosti obchodních partnerů." uvedl Daniel Hajný, obchodní a marketingový ředitel Ligové fotbalové asociace.

Po klubových kolech bude následovat ligová část ve stylu opravdové FORTUNA:LIGY. Každý tým se utká s každým v jednom zápase, takže bude odehráno celkem patnáct ligových kol, kde budou jednotliví hráči bojovat za jejich kluby a umístění v tabulce. Vybraná utkání budou samozřejmě vysílána na Twitch kanále e:LIGY.

Jakmile bude kompletně dohrána základní část, tak si všech 16 týmů zahraje play-off. Kluby budou nasazeny do vyřazovacího pavouka na základě umístění v základní části, tudíž si první celek zahraje s šestnáctým, druhý s patnáctým a tak dále. Samotné finále o celkových 150 tisíc Kč se odehraje v srdci Evropy, v Praze.

e:LIGA
e:LIGA
Foto: e-liga

Stejně jako vloni, tak i letos je e:LIGA jediným českým turnajem, který je součástí Global Series, největšího FIFA mítinku od EA SPORTS. České e:LIZE, stejně jako jiným evropským ligám, byla udělena jedna volná vstupenka právě pro Playoffs Global Series, z něhož se hráči mohou probojovat až na samotné mistrovství světa. Tam se už pochopitelně ukáže to nejlepší, co naše planeta nabízí. I díky tomu má e:LIGA tak velkou prestiž.

Dost už informačních blábolů, pojďme trošku zavzpomínat, co se událo v minulých ročnících e:LIGY. Historicky první ročník roku 2019 vyhrála FC Viktoria Plzeň ve složení T9Laky a Pikej, když porazila SK Slavii Praha. Zlatou medaili Viktoriánů vystřídal v následujícím ročníku kov bronzový a druhou pozici znovu odskákala SK Slavia Praha po jednoznačné prohře proti FK Pardubice. Ty dokázaly na obrazovkách ČT Sport zvítězit díky hvězdné dvojici MikiSeron. Slavia sice dvakrát skončila na nešťastném druhém místě, nicméně společně s Viktorkou patří k nejúspěšnějším klubům v celé e:LIZE. O nejvyšší příčky by, stejně jako třeba Sparta, měla bojovat i letos.

Pokud máte chuť zabojovat o své oblíbené barvy, tak neváhejte a registrujte se na tomto odkazu. Včetně registrací najdete na stránkách kompletní pravidla celé e:LIGY a taky sestavy dílčích týmů!

MČR lístky
MČR lístky
Zdroj: PLAYzone
Zdroj: e-liga.cz
Štítky: e:LIGA