Přejít k hlavnímu obsahu

Ani u hraní nezapomínejte na své ruce! Riot přináší jednoduché cviky pro jejich protažení

5. 12. 2021 | 10:18 Všechny hry Lifestyle
Nikdy bychom neměli zapomínat na své zdraví a u hraní her to platí dvojnásob, zvláště když občas hráči tráví i hodiny v jedné poloze u monitorů a televizních obrazovek. Na zdraví svých hráčů myslí i společnost Riot Games, která sdílela několik jednoduchých triků, jak si protáhnout prsty, ruce a zápěstí.
Ani u hraní nezapomínejte na své ruce! Přinášíme jednoduché cviky pro jejich protažení
Ani u hraní nezapomínejte na své ruce! Přinášíme jednoduché cviky pro jejich protažení
Zdroj: Flickr.com

I když je hra právě neskutečně napínavá a odtrhnout vás od ní může jen zombie apokalypsa nebo nešťastný výpadek proudu, pamatujte na své zdraví. Na PLAYzone už jsme ostatně doporučovali, jak u videoher zůstat fit (nejen) během karantény, a Česká asociace esportu má dokonce vlastní iniciativu Zdravý hráč.

Naše tělo dostává hraním pěkně zabrat, zvláště pak prsty a zápěstí. To následně může ovlivnit i další hráčský výkon. Společnost Riot Games se na svém oficiálním účtu věnovanému LoL: Wilf Rift podělila o tato cvičení. Svůj původ mají v józe a čchi-kungu, tradičním čínském cvičení, která pěstují “čchi”. Pomohou vám uvolnit svaly po dlouhém hraní, ale hodí se také třeba po dni práce v kanceláři. 

Wrist Stretch
Wrist Stretch
Zdroj: League of Legends: Wild Rift

Jako první jsou na řadě vaše zápěstí. Přiložte k sobě prsty obou dlaní a pomalu zatlačte dlaněmi proti sobě, jako byste se modlili. Bez toho, abyste ruce rozpojili, je posuňte dolů, zároveň však nechte své lokty na místě. Měli byste cítit protáhnutí v oblasti zápěstí a přední části předloktí. V pozici zůstaňte po dobu 15 vteřin, poté ruce pomalu uvolněte.  

Cvik také můžete provést obráceně - natáhněte ruku a dlaň vytočte směrem nahoru, tak aby vaše prsty směřovaly k zemi. Druhou rukou jemně protáhněte zápěstí a předloktí.

Peaceful Thumb Touch
Peaceful Thumb Touch
Zdroj: League of Legends: Wild Rift

Tohle je to pravé zejména pro hráče, kteří preferují mobilní zařízení. Přiložte špičku ukazováku, prostředníku, prsteníku a malíku na špičku palce a každou pozici držte 20 vteřin. Ostatní prsty by se zároveň palce dotýkat neměly a měly by zůstat narovnané, jak to nejvíce půjde. Může to být těžší, než se zdá!

Wide Stretch
Wide Stretch
Zdroj: League of Legends: Wild Rift

S tímto cvikem si protáhnete celou ruku. Skládá se z celkem 3 pohybů. Každou pozici držte 20 vteřin a opakujte desetkrát. 

  1. Napněte prsty, co nejvíce to jde, a držte je u sebe.
  2. Roztáhněte všechny prsty od sebe, co nejvíce to jde. 
  3. Sevřete prsty v pěst. 
Tendon Glide
Tendon Glide
Foto: League of Legends: Wild Rift

A nakonec je tu cvik, který nezapomíná na vaše šlachy. V některých případech může dokonce pomoct zvládnout obtíže s karpálním tunelem. Tvoří ho 4 různé pozice vašich prstů, jimiž jsou: 

  • Šíp (držte své prsty zpříma)
  • Stoleček (posuňte prsty do horizontální polohy, dlaň držte vertikálně)
  • Drápy (stočte prsty dovnitř a ohněte je podle obrázku)
  • Pěst (stočte prsty dovnitř ještě víc a sevřete je v pěst)  

Držte každou pozici 20 vteřin, poté pomalu přejděte do další. Opakujte desetkrát. Snad vám budou tyto užitečné cviky prospěšné. Hraní je sice velká zábava, ale pamatujte, že zdraví máte jen jedno a neměli bychom na něj zapomínat.