Přejít k hlavnímu obsahu

Český hráč Magnum zanechal na prvním světovém šampionátu velkou stopu, loučí se ve čtvrtfinále

10. 12. 2021 | 11:16 VALORANT Reportáž
VALORANT Champions je největší událostí, kterou první rok profesionální VALORANT scény nabídl. Mistrovství světa na závěr celé sezóny korunuje premiérového krále světa FPS titulu od Riot Games, v boji o prvenství byl až do včerejšího večera také český zástupce. Jeho tým Fnatic totiž prošel do vyřazovacích bojů mezi osm nejlepších celků světa.
Fnatic VALORANT
Fnatic VALORANT
Zdroj: Riot Games

Premiérový ročník VALORANT Champions Tour byl opravdu dlouhý. Všechno ale směřovalo k jednomu jedinému cíli, najít ty nejlepší možné týmy, které se na závěr roku poperou o korunu krále, úplně první v historii. Jedinou přímou pozvánku si vysloužili Gambit Esports, kteří opanovali Masters Berlin, všichni ostatní se museli spoléhat na celoroční žebříček svého regionu, případně závěrečný Last Chance turnaj. Díky úspěchu v polovině sezóny se na turnaj dostal také český hráč Martin 'Magnum' Peňkov, který od jara hájí barvy legendární organizace Fnatic.

Světový šampionát odstartoval 1. prosince a hned v prvním dni vykročil Magnum na svoji pouť. Jeho tým vyzval Cloud9 a souboj to byl velice vypjatý. Všechny tři mapy skončily nejtěsnějším rozdílem, radovat se však mohl Magnum a jeho banda, která si následně zahrála o postup do play-off proti Vision Strikers. Silný jihokorejský celek patřil mezi velké naděje asijské scény, ve skupině však selhal a nejen, že nestačil na Fnatic, ale následně ani na Cloud9. Evropa se však mohla radovat, všichni čtyři zástupci regionu EMEA opanovali své skupiny.

Acend do závěrečných vyřazovacích bojů vstoupili vítězně, Team Liquid taktéž vyhrál bez ztráty mapy. Třetím semifinalistou se stali Gambit Esports a zdálo se, že by semifinále mohlo mít ryze evropské složení. Tohle přání se ale bohužel nevyplnilo a to ještě v ten nejhorší moment. Fnatic v sobotu večer vyzvali latinskoamerický tým KRÜ Esports, který ve skupině všechny šokoval výhrou nad favorizovanými Sentinels. Jejich pohádka ale pokračovala a na třech mapách na ně sestava s Magnumem nestačila. Fnatic s českým hráčem se tak loučí umístěním v TOP 8.

Na velkolepém turnaji stále roste samotný prize pool, díky prodejům in-game skinů jsem se dostali už přes metu 8,5 milionů, což z VALORANT Champions dělá největší turnaj v FPS titulu za celý rok. Tomu říkáme první sezóna ambiciózního počinu z dílny Riot Games! Vyvrcholení šampionátu je na programu v sobotu, kdy se odehrají semifinálové duely, a v neděli, kdy v zápase od 18:00 poznáme historicky první tým, který usedne na světový trůn. Bude to opravdu jeden z trojice zástupců našeho regionu, nebo KRÜ Esports budou nadále překvapovat?

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.