Přejít k hlavnímu obsahu

YouTube vytlačuje televizi, říká ředitel první české školy pro youtubery, která spolupracuje s týmem BRUTE

13. 12. 2021 | 09:45 Všechny hry Rozhovor
„Na natáčení videí přece žádná škola potřeba není. Kameru a natáčet může každý.” I s takovými názory se setkává Daniel Černý, jeden z nejmladších ředitelů v republice a současný ředitel první tuzemské školy pro YouTubery. Stejně, jako mají televize své školy pro kameramany, i na Střední mediální škole v Buštěhradu by rádi z tvůrců obsahu udělali takové rádoby filmaře.
SŠ pro YouTubery
SŠ pro YouTubery
Zdroj: Se souhlasem U2B

Jak jste přišli na nápad udělat v České republice první školu „youtuberství"?

Inspirovaly nás projekty jako třeba váš PLAYzone. Vy jste také přišli před lety na nápad tvořit a profesionalizovat gaming. Youtubering má také svoje ojedinělé celebrity, kteří jsou  profíci-samouci. Měli štěstí, že začali jako první a vydrželi u toho. Ale pak je tu široká základna nadšenců, kteří nemají štěstí být na vrcholu a často tvoří videa bez základních znalostí filmové produkce. YouTube postupně vytlačuje klasickou televizi. Ale v televizi měli kameramani, režiséři také svoje školy. Dodnes jsou pro takové profíky školy jako Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Budoucí youtuber, který chce být profík po stránce filmové profese, má šanci u nás.

Studenti se učí, jak správně natáčet
Studenti se učí, jak správně natáčet
Foto: Se souhlasem U2B

Když jste hlavně škola pro budoucí youtubery, máte v pedagogickém sboru nějaké influencery/youtubery?

Jsme klasická střední škola, nezbytným předpokladem je podle zákona pedagogické vzdělání. Z youtuberů má k pedagogice blízko jen Kovy. Učí u nás lidi, kteří se pohybovali na druhém konci: profíci z Googlu a YouTube. Pohled z jejich strany je pro naše žáky důležitý.

Nejdražší varianta školného stojí 312 000 korun ročně, to nejlevnější pak „pouhých” 35 400 ročně. Čím je dána vyšší cena školného? Pokud vezmeme vaší nepřímou konkurenci ze školy Klíč, kteří se, stejně jako vy, zaměřují na esport?

Obor, ze kterého výuka youtuberingu vychází, se jmenuje multimediální tvorba. Tam je nejdražší potřebné vybavení: nejde jen o počítače, ale i kamery, pronájmy ateliérů apod. Školu Klíč jsem dříve neznal. Díval jsem se na jejich webové stránky, moc se mi líbí, že se také věnují gamingu. Učí esporty v rámci programu ekonomika a podnikání, u nás je youtubering a gaming součástí programu multimediální tvorba. A dále úzce spolupracujeme s týmem BRUTE. My se nacházíme v Buštěhradu, hned vedle Prahy.

Máte něco navíc oproti normálním školám?

Rodiče nenutíme chodit na třídní schůzky, třídní učitel zajde k nim domů. Frajeřinkou je třeba i školní psycholog. Ateliéry máme od Barrandova, ty jsou k nám do školy v Buštěhradu nejblíž. Ale ty drahé formy školného mají navíc osobního studijního i administrativního asistenta, dopravu do školy v nejdražší cenové kategorii limuzínou.

Studenti se učí, jak scénu nasvítit
Studenti se učí, jak scénu nasvítit
Foto: Se souhlasem U2B

Řekněte nám něco o sobě. Co jste dělal předtím?

Jmenuji se Daniel Černý, narodil jsem se roku 1995. Vystudoval jsem žurnalistiku, a speciální pedagogiku. Dva roky pracuji jako ředitel střední školy v Kladně. Od roku 2021 jako ředitel U2B multimediální střední školy v Buštěhradu. Mou vlastní tvorbou byl zvuk k filmům například Postiženi muzikou na HBO, nebo německý Die Freibadclique (2017). Spoluautor videa Thermal farts od Banan Factory (10 mil. zhlédnutí). Autor učebnice ICT pro multimediální školy a pracoval jsem na projektech Mediálné javisko inakosti – videotutoriály pro žáky s postižením.

Zpět k vaší škole. Kolik studentů si u vás, dle vašeho názoru, vydělá na živobytí? Všichni přece jistě ne.

Naše škola nutně nevychovává ony slavné youtuberské celebrity, jako je například Kovy. Stejně jako např. konzervatoře nevychovávají jenom top herce a zpěváky. To je až otázka jejich prosazení se v práci. youtuber je v našem podání člověk, který využívá sociální sítě (zejména YouTube) k mediální prezentaci s komerčním cílem (marketing, prodej, e-shop apod.). Studenti tedy studují obor nová média a multimédia, a jak se na nich prezentovat. Takový název ale mladé lidi neosloví, neb většinou neví, co si pod ním představit. Proto jsme zvolili známější výraz youtuber.

 A na závěr, jak došlo ke schválení oboru od MŠMT?

Střední školy vyučují podle rámcových vzdělávacích programů (RVP), které jsou dány celostátně. Tento program musíte celý dodržet a profilujete si jen některé předměty specifické pro danou školu. Tak si třeba my a vámi zmíněná škola Klíč profilujeme některé předměty k e-sportům. Naše střední škola U2B kromě toho profiluje i filmovou a mediální tvorbu směrem k YouTube a sociálním sítím a právě zmíněné komercionalizaci.

Je lepší spokojené dítě, které studuje něco, u čeho si rodiče nejsou jistí, než nespokojené dítě studující nějakou tradičnější školu, kterou možná ani nedokončí.

My děkujeme Danielovi Černému za rozhovor. Škola U2B je nově vzniklou Střední školou, která je ukončená maturitou. Žákům nabízí krom studia „youtuberství" i studování esportu a další, odborné, předměty.

Štítky: U2B
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.