Přejít k hlavnímu obsahu

Acend jsou prvními světovými šampiony ve Valorantu a odnášejí si desítky milionů korun!

14. 12. 2021 | 21:43 VALORANT Reportáž
Velkolepé klání jménem VALORANT Champions je za námi a světová scéna zná své první krále. Dobrou formu potvrdili hráči Acend, kteří ve finálovém duelu porazili s odřenýma ušima tým Gambit Esport, druhého velkého favorita. Jiná světová jména naopak skončila již před branami finále.
Acend
Acend
Zdroj: Riot Games

Světový šampionát ve hře VALORANT sliboval velkou podívanou. Esportovou reklamu na hru samotnou, chcete-li.  A taková byla i skutečnost. Šestnáct týmů ze všech koutů světa vyladilo formu na vrchol sezóny a bylo se opravdu na co dívat. Již ve skupinové fázi tak překvapivě letěl domů jihokorejský tým Vision Strikers nebo americká sestava Sentinels, jakožto jeden z velkých favoritů. Komu se naopak turnaj vydařil, tak je český hráč Martin 'Magnum' Peňkov, který s týmem Fnatic prošel do vyřazovacích bojů.

Nejvíce se na šampionátu dařilo zástupcům regionu EMEA, tedy týmům reprezentujícím Evropu, CIS a Blízký východ. Všichni čtyři vítězové skupiny byly právě z námi nejbližšího koutu světa, což se ještě podpořilo tím, že Acend, Team Liquid a Gambit Esports zvítězili také ve čtvrtfinále. K tomu, aby byly boje o medaile ryze evropské, zamezila bohužel právě výhra týmu Fnatic. Sestava s jediným českým reprezentantem nestačila na KRÜ Esports, kteří tak po Sentinels překvapivě vyřadili další velké jméno.

Jejich cestu ale posléze zkřížil tým Gambit, jehož hráči chtěli navázat na triumf na předchozím velkolepém turnaji Masters Berlin. Konkurentem jim ve finále byl tým Acend, který poslední týdny hrál v nebývalé formě a na cestě do finále ztratili jedinou mapu. Oblíbenému týmu Liquid tak v semifinále zůstaly oči pro pláč. Finálový boj nabídl tu nejlepší podívanou a fanoušci se dočkali maximálního počtu pěti map. Gambit bohužel dvě šance na titul nevyužili a Acend se mohli radovat, protože jako první v historii usedli na trůn.

Kromě skvělého pocitu je zahřeje také částka, která přiletí do jejich peněženek. Základní prize pool turnaje dosahoval do výše rovného milionu dolarů, ten se ale postupně rozrůstal o polovinu všech výdělků za skiny z kolekce Champions 2021. Ač neznáme finální sumu, tak čtyři dny před ukončením prodejů bylo potvrzeno, že se do finančního balíku přidává dalších 7,5 milionů dolarů – což je za rok 2021 vůbec nejvíce mezi FPS tituly. Hráči týmu Acend by si tak měli přijít minimálně na 3 miliony dolarů, tedy přes 66 milionů korun.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.