Přejít k hlavnímu obsahu

Je potřeba, aby společnosti pro ženy v esportu dělaly víc, říká moderátorka Frankie Ward

9. 1. 2022 | 13:00 Rozhovor
Ačkoliv již dávno neplatí to, že gaming je čistě „mužská“ záležitost, nemají to ženy v herním světě, včetně toho profesionálního, jednoduché. Profesionálky z esportu Frankie Ward a Eefje "sjokz" Depoortere se podělily o to, jak si v uplynulém roce vedly, i o to, jak se ženám v esportu obecně daří.
Ženy v esportu
Ženy v esportu
Zdroj: adamkaz/Getty Images

S tím, jak roste obliba esportu, do něj proniká stále více žen. Vznikají profesionální týmy složené pouze z hráček, konají se turnaje, které jsou určené pouze pro hráčky. Ačkoliv inicitativa #GGForAll rozpoutala vášnivou debatu o tom, zda rozdělení turnajů podle pohlaví nedělá ženám spíše medvědí službu. Tímto tématem se zabýváme i u nás na PLAYzone. V nedávném rozhovoru například streamerka Ljudmila "Miley" Mikitová promluvila mimo jiné o tom, že ženy do esportu patří

Nyní vám přinášíme zajímavý článek, v němž se několik profesionálek z oboru dělí o své zkušenosti, jak hodnotí uplynulý rok i o to, co se podle nich musí v oboru změnit. 

Frankie Ward
Frankie Ward
Zdroj: Valve

Frankie Ward

Frankie Ward je známá hlavně jako komentátorka a moderátorka. V esportu se pohybuje už dlouho, známá je především svou prací na scéně CS:GO. Minulý rok jsme ji ale mohli vidět na The International 10, ujala se také role komentátorky pro reboot gamingové show původem z 90. let s názvem GamesMaster. Krom toho má svůj podcast s názvem My Life in Pixels, kde vyzpovídává hráče a baví se s nimi o jejich životě a kariéře.

Nedávný úspěch Valorantu a žen v rámci turnajové série Valorant Game Changers měl významný vliv na FPS scénu. Ačkoliv Frankie uznává, že je skvělé, že ženy mají nové příležitosti, nemá to podle ní pouze pozitivní stránky. "Jelikož Riot zaznamenal takový úspěch s Game Changers, v důsledku toho ženská CS:GO scéna vymírá. Není k dispozici tolik příležitostí nebo taková podpora vývojáře, že ženy raději odchází za Valorantem."

O přecházení od CS:GO k Valorantu se mluvilo, ovšem s nevelkým ohledem přímo na ženskou scénu. Nejeden tým i hráčky přesedlaly na Valorant, ať už se jedná o Dignitas Female, který byl původně jedním z výrazných ženských týmů zaměřující se na CS:GO, nebo hráčky jako Julia ‘Juliano’ Kiran, Petra ‘Petra’ Stoker či Zainab ‘zAAz’ Turkie. Podle Frankie je jasné, proč se rozhodly "změnit hru".

"Valve [vývojář CS:GO] se moc nezapojuje, když přijde na věci, jako jsou organizace turnajů. Zvláště ženské turnaje jsou organizovány externími skupinami a stále více to zkrátka není pro ženy schůdná cesta. Ale Riot představuje úplný opak - prostě poskytuje lepší vyhlídky," sdělila Frankie.

Frankie Ward
Frankie Ward
Zdroj: Frankie Ward

Podělila se i o to, jaké to bylo být součástí talent týmu na The International 10, nejvýznamnějším turnaji pro Dotu 2. Byla to pro ni prý velká pocta, když byla vybrána. Hru v průběhu loňského roku pravidelně hrála i streamovala. Ačkoliv se cítila poctěna, velmi brzy se setkala i s odvrácenou stranou toho být jednou z předních tváří v esportu, tím spíše, když se jedná o ženu.

Během TI jsem se nedívala na Reddit především proto, že jsem na to doslova neměla čas. Ale pak se začaly věci objevovat na mém Twitteru.
uvedla Frankie Ward u příležitosti své účasti na The International 10.

"Lidi na Redditu neví, jak moc práce jde do produkování akce jako je TI," prozradila Frankie. "Šíleně jsme makali, abychom mohli zajistit tu nejlepší zkušenost pro fanoušky." Dodává, že když si lidé stěžují, že se ptá na špatné otázky, neuvědomují si, kolik práce za přípravou stojí a že konkrétní otázky si ona sama nevymýšlí až na místě. I přes veškerou přípravu pak přímo na místě, když má omezený čas a záběr se má třeba už za 10 vteřin přesunout zpět ke stolu, ptá se hlavně na otázky, které budou mít zajímavé odpovědi a které se budou dobře sledovat. Naštěstí si z komentářů na Redditu těžkou hlavu nedělá, stačí jí, že nikdo z vysílacího týmu neměl problém s otázkami ani s tím, jak si vedla u stolu.

Cítila, že více osobních útoků, kterých se jí dostalo, bylo příznačných pro postoje, které lidé zaujímají k ženám v esportu. Oproti tomu ohlas odborné veřejnosti byl prý velmi kladný. "Samozřejmě neříkám, že muži v esportu nejsou kritizovaní. Jsou ale kritizováni jinými způsoby. Když lidi vidí ženu v esportu a mají s tím problém, věci, které jí vytknou, jsou mnohem osobnější. Není to o výkonu, ale o nich jako o lidech."

Zároveň pochválila své kolegy, zejména ty mužské, že se v takových situacích žen zastávají, neboť v minulosti by většina lidí mlčela. Hodně to pro komentátorku znamenalo.

Kromě The International 10 začala Frankie komentovat nový pořad. Jedná se o reboot gamingové show původem z 90. let s názvem GamesMaster. Původní pořad prý neměl nejlepší přístup k ženám, to se ale s novým rebootem mění. Frankie show popisuje jako "pořad pro rok 2021, který se k ženám v gamingu chová jako ke všem ostatním."

Nakonec Frankie prozradila, co si myslí, že mohou společnosti a organizátoři pro ženy v esportu udělat. "Myslím, že je potřeba, aby pro ně udělali víc. Riot byl skutečně skvělý s Game Changers, ale to je pouze jedna společnost. (...) Přivedení žen nemusí být žádné velké okázalé gesto, musí to být věc, která se děje od začátku."

Eefje ‘Sjokz’ Depoortere
Eefje ‘Sjokz’ Depoortere
Zdroj: Riot Games

Eefje Depoortere

Sjokz je původem belgická komentátorka a moderátorka. Zná ji snad každý větší fanoušek League of Legends, neboť Sjokz dlouho je významnou tváří esportové scény této hry. Mimo jiné je držitelkou ceny Best Esports Host z Game Awards 2019. Podělila se mimo jiné o to, jaké to je být tváří LoL nebo jaká nebezpečí přináší akce dělené podle genderu.

Již několik let pracuje jako freelancerka, tedy "na volné noze". Až v poslední době pocítila, jakou skutečnou svobodu to přináší, neboť díky tomu může zkoumat i jiné oblasti. Na vlastní žádost tak opustila stůl na Worlds, aby se mohla věnovat věcem, které ji zajímají. Kvůli své lásce ke hře Counter-Strike by ráda v roce 2022 udělala něco s ní souvisejícího. Chce dělat rozhovory a podobné věci, byť se jedná o "méně významnou" část vysílání. 

Uvědomila si také, že to, jak moc je s League spojovaná, ovlivnilo její zážitek z Esports Awards, kde obdržela cenu Esports Host of the Year. "Samozřejmě jsem velmi dojatá a vděčná, že jsem vyhrála a že jsem vyhrála v řadě. Ale nějak nevím, mám pocit, že si to možná letos tak moc nezasloužím? Říkala jsem si sama pro sebe, že jsem letos vlastně dělala jenom League. Není to jako minulý rok, kdy jsem dělala plno jiných věcí."

Nemyslím si, že je hodně pravděpodobné, že bych vyhrála znovu. Zároveň chci pracovat s lidmi, kteří se snaží proniknout do tohoto odvětví, a s lidmi, kterým se nominace na tyto ceny nedostane. Chci využít své pozice, abych ostatním lidem pomohla růst.
uvedla Sjokz.

Globální šéfka LoL Esportu Naz Aletaha oznámila, že Riot se chystá přenést model používaný u Valorant Game Changer také do League of Legends. Sjokz je tímto krokem nadšená. Je trochu zklamaná z toho, že se nemohla zapojit do Game Changers, neboť by ráda poskytla pohled další ženy. Samotný nápad přivést model do League of Legends ovšem považuje za fantastický. "Rozhodně potřebujeme více příležitostí pomoct ženám, které hrají profesionálně. Tento rok jsem strávila nějaký čas prací na ženské iniciativě ve Francii, ale čím víc projektů a příležitostí existuje, tím líp."

Zároveň má k nápadu ale i své výhrady. Myslí si, že konečným cílem by nemělo být vytvoření čistě ženské LoL scény. "Nemyslím si, že kanál určený pouze pro ženy je tím, o co by se měl jakýkoliv esport snažit. Ale vytvoření ženského okruhu je skvělým způsobem, jak se hráčkám dostane pozornosti, a také jak získat pozornost pro ženskou ligu jako celek."