Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2021: blogg1s (#9)

9. 1. 2022 | 17:20 Counter-Strike 2 Žebříček
Druhé pokračování TOP 10 žebříčku za minulou sezónu se zaměří na jednoho z nejlepších sniperů domácí scény. Již několikátým rokem je Dominik 'blogg1s' Janita hlavní tváří eSuby a bylo by velké překvapení, kdyby tomu bylo jinak i v letošním roce. eSuba v roce 2021 vyhrála Orange Mistrovství Slovenska, z Vodafone MČR si odnesla bronz a nejcennější zkušenosti získala na V4 Future Sports Festivalu. Na všech nejen těchto turnajích patřil blogg1s ke klíčovým postavám modré krve, díky čemuž si vysloužil 9. místo v žebříčku TOP 10.
Dominik 'blogg1s' Janita
Dominik 'blogg1s' Janita
Zdroj: grafika PLAYzone

Klasická otázka na úvod. Jak bys shrnul rok 2021 jedním slovem?

Houpačka.

A teď úplně to stejné, jen místo jednoho slova shrň rok jednou větou.

První polovina roku nebyla úplně podle představ, zato v druhé polovině jsme předčili naše očekávaní a začali jsme hrát hlavně v offline prostředí fakt pěkné CSko.

Pojďme to ale rozebrat postupně. Jak hodnotíš vývoj eSuby jako týmu za uplynulou sezónu? Dostali jste se tam, kam jste chtěli, a pokud ne, co vám k tomu chybělo?

Bylo strašně moc momentů, kdy jsme nebyli spokojení s umístěním, například Tipsport COOL liga, kde jsme v první sezonu nepostoupili do finále přes EP a v druhém splitu jsme se nedostali ani do play-off. Proč tomu tak bylo, netuším. Víceméně jsme doma neměli až takovou formu, nesedělo nám to, některé hry jsme zahráli dobře, některé špatně. Možná tomu ani nepomohl fakt, že jsme se vůbec nepřipravovali na domácí zápasy, byly tam zajímavé turnaje na HLTV, kterým jsme dávali prioritu a chtěli jsme se co nejvíc ukázat.

Důležitá obměna kádru přišla na začátku léta, od té doby vás vede luko. V čem se eSuba změnila? Jak vnímáš vaši týmovou i svoji hru po této proměně?

Největší výhoda nového line-upu byla firepower. Když luko šel na IGL a byl schopný ještě fragovat, nám strašně moc pomáhalo. Do toho Pechča se Savim, víceméně si myslím, že jsme naplnili náš potenciál na lankách.

Mladého sAvanu leckdo možná ani neznal a okamžitě se zapsal do srdcí fanoušků i nervů soupeřů. Byl to asi docela zlatý důl, mít takového hráče v akademii, co?

Popravdě Saviho chtěl Kozlik s benq1m vyzkoušet už na začátku roku, jenže jsem byl proti tomu, vůbec jsem ho neznal. Takže udělali youngsters a občas jsem si zahrál faceity se Savim. Od prvního momentu šlo vidět, že má velký potenciál. Potom jsme se nějak potkali v Praze a měl jsem možnost s nim pokecat, viděl jsem, jak je nastavený, jak uvažuje nad CSkem a co všechno tomu chce obětovat, tak byla jen otázka času, než se dostane do hlavního týmu. eSuba to taky viděla, takže v polovině roku, když se měnila sestava, nebyl důvod, proč Saviho nevyzkoušet.

Důležitým momentem byl triumf na Mistrovství Slovenska, navíc v offline prostředí. Jak na tenhle triumf vzpomínáš? Byl pro vás hodně důležitý?

Byla to první lanka po dvou letech, nevěděli jsme, co od ní očekávat. Víceméně jsme věděli, že nám offline prostředí bude více sedět, ale že bychom se považovali za favorita, to úplně ne. Ukázalo nám to, že máme na to tady vyhrát nad každým týmem, víceméně to byl takový nakopávač do příštích turnajů. Navíc díky tomu jsme postoupili na V4, měli jsme neskutečnou radost, že po smolném vypadnutí o postup z evropské kvalifikace na V4 proti ONYX jsme to nakonec dokázali a postoupili jsme skrze MSR.

Dominik 'blogg1s' Janita
Dominik 'blogg1s' Janita
Foto: brcho / HLTV.org

Asi vůbec nejvýraznějším momentem bylo právě tažení na V4. Jak na tento turnaj vzpomínáš?

Bylo to něco neskutečného! Organizace, backstage, kvalita týmů a celkového turnaje. Všechno bylo na nejlepším levelu, hotel s aquaparkem a wellness, pracc roomky, lobby bar večer (smích), pingpongový stůl, kde jsme dávali večer zápasy společně se SINNERS a ENTERPRISE. Nikdo moc nevěřil, že bychom mohli postoupit do main turnaje přes AGO a SINNERS, nakonec jsme byli první tým ve skupině. Poslouchat světové komentátory a analytiky, jak se baví o vašem týmu, fakt těch zážitku je strašně moc. Zahrát si proti AGO, Gambit nebo BIG na lance, hned bych se tam vrátil! Nejvíce si cením toho, že jsme tam byly tři domácí týmy a navzájem jsme se podporovaly a fandily si.

Sezónu jste zakončili bronzem z MČR. Co přesně vám chybělo k lepšímu úspěchu? Co vám samotný turnaj ukázal pro budoucnost?

Nebyl to náš úplně nejlepší turnaj, co se týče individuálního výkonu. Nebyli jsme vůbec konzistentní, jednu mapu jsme hráli špatně, druhou dobře. Nebyl to vůbec náš turnaj. I tak jsme dokázali dojít z prvního místa do semifinále, kde čekali ENTERPRISE. EP byli prostě lepší na MČR, pohlídali si náskok, který si udělali na poslední mapě, a zaslouženě postoupili do finále. Na druhou stranu byla fakt dobrá atmosféra na MČR, chtěl bych ještě jednou poděkovat takhle aspoň v rozhovoru fanouškům, kteří tam byli a podporovali nás. Neskutečně nás to hnalo dopředu a byl to zážitek, který asi taky jen tak nezapomenu.

Je něco, čeho za uplynulý rok lituješ?

Všechno špatné, pro něco dobré... Těch momentů je více, celkově mě ale spíš mrzí to, že jsme nedokázali žádnou sestavu za poslední dva roky udržet a pokračovat. Každý rok řešit dokola to stejné od začátku, je to únavné.

Ty dlouhodobě platíš za velkou hvězdu, i v eSubě jsi každoročně statisticky na špici. Snaží se tě jiné týmy u nás ulovit?

Víceméně ani ne, možná je to tím, jak jsem spojený s eSubou. Navíc je tu za mě jen jeden tým, kvůli kterému by mělo smysl odcházet z eSuby, a to jsou momentálně SINNERS. Ale když se dostáváme k tomu, myslím si, že je tu možnost složit podobnou sestavu, která by mohla konkurovat Sinners a dostat se do Evropy dál, jen je to občas nemožné, díky smlouvám a tomu, že hráči věří špatným lidem, co se týče skládání sestav.

A co třeba zahraničí, lákalo by tě, kdyby přišla ta správná nabídka? Měl jsi nějaké zajímavé třeba již v minulosti?

Určitě! Jen je to těžší, než se zdá, udělat si nějaké jméno, kontakty a tak dále. Navíc se musíte ukázat na evropské scéně, těch možností taky není zas tak hodně. Více by mě ale lákalo se dostat do Evropy s CZ/Sk týmem. Myslím, že hráči tady na to jsou, viz Sinners, kteří se minulý rok mohli dostat jako první český nebo slovenský tým na Major. Neměl jsem nikdy nabídku ze zahraničí, po V4 mi psala nějaká agentura, ale nějak to padlo nakonec.

Chtěl bys na závěr něco vzkázat fanouškům?

Díky všem fanouškům, kteří podporují, chodí pravidelně koukat na zápasy na Twitchi, píšou zprávy a celkově nás sledují, je to fajn pocit a motivace na víc! Celkově i pár lidem, co se stavili občas na stream, když už jsem měl čas a chuť to zapnout, cením si toho. Doufám, že příští rok bude ještě lepší, že budeme pokračovat ve stejném, ne-li lepším tempu a dokážeme se dostat aspoň na nějakou tier2/3 scénu, pravidelně se ukazovat na HLTV a tak dále. Poslední poděkovaní patři eSubě a partnerům, díky kterým se můžeme full-time živit CSkem a jít si za snem! Díky moc.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.