Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2021: ZEDKO (#7)

11. 1. 2022 | 20:20 Counter-Strike 2 Žebříček
Rozhovorová série spojená s žebříčkem deseti nejlepších českých a slovenských hráčů za uplynulý rok pokračuje pozicí číslo sedm. Poprvé zavítáme do tábora SINNERS, odkud si tuto příčku za své výkony vysloužil ZEDKO. Ten se v minulých třech ročnících usadil v TOP 5, v konkurenci vlastních spoluhráčů z řad domácí jedničky ale není nic snadného si udržet vysoká čísla, navíc při ještě silnější konkurenci než v roce 2020. Platí, že statisticky to nebyl jeho nejlepší rok, ale vše mu vynahradily výsledky týmů, které mnohdy podpořil svojí kvalitou.
Jindřich "ZEDKO" Chyba
Jindřich "ZEDKO" Chyba
Zdroj: grafika PLAYzone

Klasická otázka na úvod. Jak bys shrnul rok 2021 jedním slovem?

Úspěšný.

A teď úplně to stejné, jen místo jednoho slova shrň rok jednou větou.

Tento rok bych shrnul jako nejlepší rok mé kariéry. Nakoukli jsme do tier 1 a v tier 2 jsme se ukazovali pravidelně a dokázali si, že na to máme konkurovat i těm nejlepším.

Pojďme to ale rozebrat postupně. Jak na tebe působila doba, kdy jste začali hrát s oskarem? Cítil jsi okamžitý posun vás jako týmu?

Určitě, oskar je oskar, má hodně zkušeností a hned jak přišel, šlo cítit, že ten hráč je opravdu na jiném levelu ve všech směrech. Už od začátku jsem věděl, že tato sestava bude mít úspěchy.

Do TOP 30 jste se dostali hodně rychle, dokážeš ten pocit porovnat se stejným úspěchem, kterého jsi dosáhl v dobách hraní za eXtatus?

Myslím si, že to porovnávat nejde. V době eXtatus se hrálo úplně jiné CSko, než se hraje teď, takže to porovnat nedokážu, ale vím, že toto, co jsme zvládli my, je mnohonásobně lepší než za dob eXtatus.

TOP 30 byl vlastně jeden z hlavních cílů roku a vy jste si ho splnili hned takto z úvodu roku. K jakým dalším metám jste následně vzhlíželi?

Dostat se do TOP 30 byl hlavní krok. Další krok byl udržet se tam co nejdéle, což se nám podařilo a nevypadli jsme z TOP 30 skoro celý rok. Další mety byly tak nějak za běhu, nakouknout do nejlepších lig světa a hrát pravidelně lepší turnaje.

Co osobně hodnotíš jako největší úspěch roku? Dá se vůbec vypíchnout konkrétní věc?

Vypíchnout se pár věcí určitě dá. Za mě největší úspěch byl určitě postup na IEM Fall, ale určitě také ESL Pro League.

ZEDKO
ZEDKO
Foto: PLAYzone / MČR

Na začátku roku vás vedl KETUBOR, toho poté nahradil Tomkeejs. Jaké rozdíly vnímáš v přístupu obou trenérů?

Oba trenéři mají odlišný přístup a oba jsou dobrý. Myslím, že Tomkeejs má ale trošku navrch od KETUBORa. Trenér ve hře je důležitým členem týmu, vidí nespočet chyb, co děláme, dokáže nám říct, co je špatně, a následně to musíme umět vyřešit. Přípravy na soupeře jsou taky úplně na jiném levelu než v době, kdy jsme trenéra neměli.

Tomkeejs je přitom někdo, kdo do té doby nikdy nekoučoval. Myslíš, že právě nedostatek trenérů je jedním z největších problém domácí scény? Kde se mohou začít objevovat?

Těžko říci asi bude chyba v tom, že hráči, kteří toho nahráli opravdu hodně a mají hodně zkušeností, tak následně s CSkem skončili, místo toho, aby pomohli mladým puškám růst v CSku. 

Na domácí scéně jste opět vyhráli naprosto všechno. Co říkáš na její současný stav, kdy máme mnoho týmů v TOP 40/50/70? Šla kvalita v loňském roce opravdu tak nahoru?

Jsem rád, že je tu hodně kvalitních týmů. Myslím si, že CZ/SK scéna nikdy nezažila tak dobrý rok, jako byl teď. Big up všem týmům za odvedenou práci. Doufám, že v roce 2022 to bude ještě lepší!

Myslíš, že je to hodně i o tom, že jste byli pro ostatní tou nejlepší inspirací? Protože od dob eXtatus tady žádný více úspěšný tým nebyl, ty to moc dobře znáš.

Určitě.  Za dob eXtatus se hodně týmů od nás inspirovalo, teď v době SINNERS nevím, jestli se inspirují, ale kdybych byl nimi, tak se určitě v něčem inspiruji. Přeci jen, jak píšeš, od dob eXtatus tady více úspěšný tým nebyl.

Je něco, čeho za uplynulý rok lituješ?

Mrzí mě zápas s Movistar Riders, Major byl blízko.

Chtěl bys na závěr něco vzkázat fanouškům?

Všem fanouškům děkujeme za podporu za celý rok 2021. Naši fanoušci jsou nejlepší na scéně a nesmírně si jich vážíme, proto doufáme, že i v roce 2022 nás budete podporovat. Budeme se snažit  vydat z nás v roce 2022 maximum, aby jsme ten Major hitli!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.