Přejít k hlavnímu obsahu

Parádní úspěch pro českou scénu! Twisten postoupil na první velký evropský turnaj roku

17. 1. 2022 | 17:21 VALORANT Reportáž
Vysněný turnaj se stal skutečností! Čeští VALORANT hráči v loňském roce vystrkovali růžky na mezinárodní scéně, Magnum si dokonce zahrál na světovém šampionátu, ale nyní to vypadá, že by i letošní sezóna mohla pokračovat v nastoleném trendu. Hned v první kvalifikaci totiž uspěl evropský celek s českým zástupcem.
BIG VALORANT TEAM
BIG VALORANT TEAM
Zdroj: sociální sítě týmu

Cesta na první celosvětový Masters turnaj roku povede přes regionální klání zvané Challengers. V něm je Evropa spojená také s regionem CIS a Tureckem pod označením EMEA. Turnaj s označením EMEA Challengers celkově přivítá dvanáct týmů, z nichž čtyři obdrželi přímo pozvánku díky účasti na loňském Mistrovství světa, v níž tedy nechybí ani Martin 'Magnum' Peňkov z Fnatic, a zbylá osmička projde kvalifikacemi. První polovinu této osmičky již známe a máme radost, že ukrývá další českou vlajku!

Do první ze dvou uzavřených kvalifikací se totiž dokázal probojovat Karel 'Twisten' Ašenbrener s týmem hrajícím pod německou organizací BIG. Bývalý hráč eSuby nebo Entropiqu dokázal v otevřených bojích porazit i jiného českého hráče, Štěpána 'Ambi' Beránka hrajícího za Case Esports, a jako jediný uspěl.

Následné boje byly ale o to těžší, celá konkurence měla jediný cíl. Ale hezky postupně. V úvodní sérii BIG přemohli Allianci 2:1, následně však nestačili na Team Vitality 1:2 a padli do pavouka poražených. Tam už žádné další zaváhání možné nebylo. Twisten a spol. se ale své pozice nezalekli. Jednoznačně přehráli TENSTAR 2:0, podruhé porazili Allianci 2:1 a dostali se ke kýženému finále LB. Jedna výhra dělila BIG od postupu do EMEA Challengers. Adaptace byla potřeba, opětovným soupeřem byl Team Vitality.

Dostatečná příprava se ale prokázala na jedničku. První mapa Breeze byla jednoznačná, zbylé dvě – Ascent a Split – zase měly vyrovnaný průběh s těsným výsledkem. Rozhodovat muselo v posledním případě až prodloužení, důležitý je ale celkový součet na vyhrané mapy. Twistenův tým se soupeřem zametl bez ztráty mapy poměrem 3:0 a po úspěchu Guild Esports ve WB je tak doplňují v hlavním turnaji. Vedle Magnuma tak budeme mít v EMEA Challengers, dlouhém několikatýdenním turnaji, minimálně dva své zástupce.

Je to doma! Vyhrávame ve finále lower bracketu 3:0 proti Vitality a kvalifikovali jsme se tak do VCT EMEA. Jsem neskutečně pyšný na náš tým! Jsem neskutečně taky šťastný za svůj pokrok jako hráče, jak ve hře, tak mimo ni. Nebál jsem se obětovat pro tým na jiného agenta, naopak jsem to doporučil. Děkuju všem, co mě podporovali, podporují nebo budou podporovat,
napsal Twisten plný emocí na svoji fanpage.
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.