Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2021: oskar (#3)

20. 1. 2022 | 19:50 Counter-Strike 2 Žebříček
Sedm rozhovorů je za námi, a ty nejlepší před námi – dostáváme se totiž na stupně vítězů našeho letošního žebříčku TOP 10. Bronzovou pozici si odnáší Tomáš 'oskar' Šťastný, který po návratu ze zahraničí nezklamal a pomohl SINNERS dosáhnout nových met a cílů. Díky jeho přítomnosti si troufneme říci, že si hříšníci získali fanoušky také ze zahraničí, protože jeho dovednosti jsou něčím, co lahodí oku nejednoho milovníka CS:GO. Celkově za uplynulý rok zaznamenal 1.17 HLTV Rating a 1.28 K/D ratio, svoje nadprůměrné statistiky si držel také proti týmům z TOP 30 světa. No a my vám právě s největší českou legendou nyní přinášíme rozhovor.
Tomáš 'oskar' Šťastný
Tomáš 'oskar' Šťastný
Zdroj: grafika PLAYzone

Klasická otázka na úvod. Jak bys shrnul rok 2021 jedním slovem?

Všehochuť.

A teď úplně to stejné, jen místo jednoho slova shrň rok jednou větou.

Chvilkama dobré, chvilkama nic moc, no.

Pojďme to ale rozebrat postupně. S jakými očekáváními jsi přicházel do SINNERS?

Do SINNERS jsem přišel s tím, že hitneme TOP 30 a třeba se i dostaneme někam na turnaj, to se nám podařilo. Samozřejmě jsem počítal s delším účinkováním, ale bohužel, to je život. Necítil jsem, že mě je tu potřeba a už v červnu bylo v plánu, že odejdu. Ale tam jsme hitnuli EPL, tak jsem vše zrušil a dal tomu ještě šanci, ale nic moc se nezměnilo, a tak jsem ukončil působení v týmu SINNERS.

Měl jsi v té době i jiné možnosti, nebo ti šance se vrátit domů přišla přesně vhod?

Měl i neměl, nic zajímavějšího tam ale bohužel nebylo a nabídku SINNERS jsem vzít musel. Byli dominantní na CZ/SK scéně a chtěl jsem zkusit, jak nám to půjde venku mimo Česko, a hlavně jsem se chtěl vrátit k hraní, protože ta pauza byla už dlouhá. 

Vy jste poměrně rychle dali TOP 30, cítil jsi, že se ten tým posouvá opravdu tak rychle?

Jo, ze začátku nám to šlo, lidi nevěděli, co od nás čekat, každý performoval na svém levelu. Snažil jsem se tlačit na pilu, ať hrajeme co nejvíc tyhle mini turnaje a tak celkově,  protože nám to pomůže v rankingu a zvýší šanci na invity. Bohužel největší chyba byla v tom, že nebyl coach, hraní bez coache je na tomhle levelu hrozně těžké a komplikované, no a nám trvalo docela dlouho než jsme našli coache, který by nám vyhovoval. 

Za celý rok jste odehráli jeden z největších počtů zápasů na světě, vnímal jsi to jako přednost, nebo naopak?

Za mě určitě přednost, protože pokud se chceš dostat na úroveň Tier 1, musíš tomu dost obětovat, žít jen tou hrou, bohužel tady se naše názory v týmu začaly rozcházet. Tady v ten moment chyběl i ten coach, protože jsme hráli stále to stejné a neměli jsme moc čas na úpravy taktik a přípravu soupeřů, potom to začalo být těžší. A taky mi přijde, že i ta motivace a morálka v týmu hrozně upadala.

Kdy jste podle tebe dosáhli svého výkonnostního maxima? Bylo to na jednom z největších turnajů?

Byla to horská dráha. Nevím, kde byl přesně ten peak, protože jsme dokázali zahrát jeden zápas jak Tier 1 tým a druhý zápas jako Tier 4 tým s neustálým opakováním chyb. Myslím si, že pokud bychom peak měli na nějakým větším turnaji, tak se bez problému můžeme dostat do finále. Skillgap je hrozně vyrovnaný na scéně, my jsme rozhodně skillem ani nad jedním soupeřem nezaostávali, spíš jen to nasazení rozhodovalo, taková ta chytrá motivace. Ale nic nezmůžeš, pokud v týmu není dobrá atmosféra, těžko se hledá pět lidí se stejným mindsetem.

Jestli se můžu zeptat, kdy v týmu začaly vznikat první neshody, které vypramenily až v tvůj odchod?

Jak jsem zmínil o pár řádku výše, kdyby nám nevyšlo EPL, tak už bych byl pravděpodobně pryč. A problémy má každý tým, já tady nebudu nikoho jmenovat, můžeme si za to stejně jen my. Taky nejsem bohužel svatý, ale hrozně těžko přecházím něco, v čem vím, že mám pravdu, horká hlava introverta no. Na světě nejsem jediný takový. Taky pro mě bylo těžké hledat motivaci na konci roku, o mém odchodu se mluvilo snad nonstop od toho června, ale někdy na podzim jsem s tím souhlasil, pravděpodobně po IEM Fall, takže uznávám, že ke konci roku už to na mě dolehlo snad úplně všechno. Byli jsme všichni na prášky, což bylo vidět na výkonech. Prostě to bylo hraní na sílu a bylo to vidět v těch několika posledních zápasech. 

Dokážeš říct, jestli už máš své nové angažmá dojednané? Kdy tě fanoušci uvidí opět v akci?

Snad brzy.

Když se za celým rokem ohlédneš, byla tvá mise splněna? Že jsi týmu předal vše, co jsi mohl, a jdeš zase dále.

Já doufám, že ano. Dalo se z toho vymáčknout víc, ale jsem rád za ten malý krůček.

Jak si myslíš, že se SINNERS bude dařit s forsyym na tvém místě? Naváží na úspěšný rok?

Kvality na to mají, takže by se jim mělo dařit. 

Překvapilo tě, že se týmu podařilo udržet Neofraga? Jak vysoko je jeho potenciál?

Potenciál má, a jestli o něj byl zájem v době mého působení, to nevím. On to má ještě před sebou, takže se určitě dostane dál, když nepoleví.

Chtěl bys na závěr něco vzkázat fanouškům?

Díky všem za neustálou podporu.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.