Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2021: NEOFRAG (#2)

24. 1. 2022 | 19:45 Counter-Strike 2 Žebříček
Ať se zeptáte kohokoliv, kdo je aktuálně nejblyštivějším drahokamem domácí scény, tak vám odpoví jediné jméno – Adam 'NEOFRAG' Zouhar. 20letý hráč už má na kontě dva české tituly i dvě ocenění MVP právě z finále MČR. Jeho talent je dlouhodobě nezpochybnitelný a loni to platilo jakbysmet. NEOFRAG byl jedním z klíčových faktorů na cestě za úspěchy SINNERS, do zelených čísel se dokázal dostat i při své premiéře na Tier 1 eventech. Při boji o postup na Major dokonce na turnaji IEM Fall patřil v té nejšpičkovější konkurenci k nejlepším hráčům turnaje. A právě i proto se v našem žebříčku dostal na druhé místo, kdy přemohl i oskara, největší legendu české Counter-Strike historie. HLTV Rating za celý rok na hodnotě 1.18 je prostě fenomenální.
NEOFRAG
NEOFRAG
Zdroj: grafika PLAYzone

Klasická otázka na úvod. Jak bys shrnul rok 2021 jedním slovem?

Úspěšný.

A teď úplně to stejné, jen místo jednoho slova shrň rok jednou větou.

Nejlepší rok v mé kariéře, dokázal jsem sám sobě, že dokážu konkurovat jak individuálně, tak i týmově proti nejlepším týmům, taktéž mi to dodalo velké sebevědomí, z kterého se budu snažit čerpat na rok 2022.

Pojďme to ale rozebrat postupně. Rok 2021 pro vás začal s novou posilou, jak moc se vaše hra s příchodem oskara změnila?

Nevím, jak moc se naše hra změnila, ale určitě nám dodal jakési týmové sebevědomí, že máme oskara v zádech a můžeme kola vyhrávat za jakýchkoliv situacích.

Ty jsi často dovednostně tým táhl a najednou jste statisticky začali vést tým ve dvou. Rozvázal ti příchod oskara i svým způsobem ruce?

Tak ne jen mně, ale určitě celému týmu dost pomohl individuálně. Ale bez kluků v týmu bych nedokázal podávat výkony, které podávám, takže určitě na tom mají zásluhu všichni z týmu.

Loni jste čím dál častěji začali potkávat silnější oponenty, jak se ti adaptovalo na jejich hru? Nebo se ti naopak proti špičce hraje lépe?

Jak proti komu, ale určitě se mi hraje lépe proti lepším týmům, hrají více synchronizovaně než například TOP 60 tým. 

V rozhovoru před rokem jsi řekl, že TOP 30 je reálný cíl. Překvapilo tě samotného, jak rychle jste se tam dostali a následně se tam udrželi?

Byla jen otázka času, kdy hitneme TOP 30. To, že to přišlo tak brzo, mě nepřekvapilo, spíše mě překvapilo, že jsme se tam dokázali udržet skoro celý rok.

Co vám podle tebe chybělo, abyste se dostali o další stupínek výše a udrželi se ve druhé světové desítce? Když maximem bylo 19. místo.

Těžko říct, asi zkušenosti s Tier 1 scénou.

Jak vzpomínáš na vaše Tier 1 zkušenosti? Co pro tebe znamenala možnost si zahrál turnaje kalibru IEM Fall nebo ESL Pro League? Je to ta hlavní motivace?

Vzpomínám na to v dobrém, nabrali jsme všichni strašně moc zkušeností a jsem za to rád. Možnost si zahrát proti takovém týmům a hráčům je pro mě obrovská zkušenost a zjistit, že to vlastně jde jak individuálně, nebo týmově konkurovat proti takto kvalitním týmům, je hrozně motivující. Představit si, že jednoho dne dokážu vyhrávat tyto turnaje, by byl splněný sen.

Když jste bojovali o Major, vnímali jste svoji pozici tak, že máte skutečně reálnou šanci, nebo jste spíše chtěli překvapit? Může se taková šance opakovat?

Vnímali jsme naši pozici, pamatuju si, že jsme prohráli zápas proti Movistar a po té prohře, jsme všichni byli takové dvě hodiny potichu a jen seděli. Jakoby z nás někdo vysál duši po tom zápasu. Určitě se to může opakovat, myslím si, že je to víc reálný jako minulý rok.

Nedávno jste se oficiálně rozloučili s oskarem a přivítali jste forsyyho. Z tvého pohledu, jací budou SINNERS v roce 2022? V čem bude vaše hra jiná?

SINNERS budou v roce 2022 hladovější, bude určitě lepší nálada v týmu a celkově se bude lépe hrát. Nedokážu říct, v čem naše hra bude jiná, ale určitě uděláme vše pro to, aby tento rok byl lepší než 2021.

Tolik CZ/SK zástupců, jako máme dnes, jsme v TOP 100 světa nikdy neměli. Jak vnímáš tenhle posun domácí špičky? Myslíš, že jste pro leckoho byli inspirací?

Jsem rád, že se naše scéna posouvá a věřím, že 2022 bude ještě lepší. Řekl bych, že jsme dodali většině hráčům, jakousi inspiraci, že to vlastně jde a všechno je možné, takže ano.

Prozradíš, jaká je tvoje tréninková rutina, díky které se stále hráčsky posouváš i na takové úrovni? Co je pro tebe v přípravě nejdůležitější?

Snažím se denně hrávat minimálně tu hodinku individuálně, buď DM a nebo boty. Sem tam, když vím, že mi nejde nějaká pozička, tak si kouknu demo, nějakého hráče a snažím se to nejvíce nahrát a zjistit, co mi vlastně vychází na praccech a co zase ne. Nejdůležitější je pro mě vědět, že mi spoluhráči věří a že jsem dal do přípravy všechno, potom není důvod stresovat a nebo si nebýt jistý v playích.

Chtěl bys na závěr něco vzkázat fanouškům?

Určitě bych chtěl všem fanouškům poděkovat za to, jakou podporu po celý rok ukazovali, ať už naší celé organizaci nebo mně. Vždy jsme to vnímali a i to mělo vliv, že jsme se posouvali kupředu. Určitě taky SINNERS jako organizaci, že v nás věří i další rok a pomáhá nám se vším, v čem je potřeba. Nezapomeňte, že všechno je možné, a pokud něco v životě chcete, běžte si za tím.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.