Přejít k hlavnímu obsahu

Nevíme, zda tým VIKÜRVI bude pokračovat, říká vicemistr světa

2. 2. 2022 | 09:00 PUBG: Battlegrounds Rozhovor
Rok 2021 přinesl historicky prvního domácího hráče, který si zahrál na světovém šampionátu v PUBG. Nejde o nikoho jiného, než Matěje „Nowikk“ Krmelu, jenž je součástí týmu Entropiq. Závěr sezóny pak strávil v celku VIKÜRVI, kde vyhrál všechny důležité domácí turnaje a v poslední řadě okusil evropskou organizaci Heroic, pod jejíž barvami si zahrál na světovém šampionátu. My si pro vás připravili rozhovor o jeho zážitcích z Jižní Koreji a možných budoucích plánech.
Matej Nowikk Krmela
Matej Nowikk Krmela
Zdroj: Twitter, s povolením Entropiq

Ahoj Nowikku, rok 2021 pro tebe nejspíš byl hodně zlomový. Obhájil jsi titul mistra České republiky a stal ses vicemistrem světa, za což ti velice gratulujeme. Jak ale hodnotíš rok 2021 ty sám?

Ahoj! Tak prvně moc děkuji za gratulace! Rok 2021 bych hodnotil jako něco naprosto neskutečného, stalo se hodně nešťastných událostí, ale zároveň hodně pozitivních a pro mě a mou karieru zlomových! Rok 2021 bych z herního hlediska určitě hodnotil velice kladně.

V rámci účasti na světovém šampionátu v Koreji jsi v této zemi strávil více než měsíc. Jak se ti líbila kultura země a jaké vzpomínky sis mimo herní zážitky odnesl?

Pobyt v Koreji jsem si fakt neskutečně užil! Strávil jsem 2 měsíce s neskutečně super lidmi, se kterýma jsem si každý den užíval na maximum. Naše výlety do města, společné filmové večery a celkově všechno, co jsme spolu podniknuli, mi zůstane v hlavě do konce života a budu na to neskutečně rád vzpomínat!

Tým, který si tě vybral jako pátého hráče, byla organizace Heroic. Jaký je například největší rozdíl mezi touto organizací a těmi, ve kterých jsi působil na domácí scéně?

Heroic je organizace světového měřítka, a určitě se zařazuje mezi nejlepší světové organizace, která je neskutečně profesionální. Pokud budu porovnávat Heroic a organizace, ve kterých jsem doposud působil, jediná organizace, která se s nimi dá srovnávat, je určitě Entropiq. Když budu porovnávat s ostatními organizacemi, tak je největší rozdíl určitě v profesionalitě celého týmu.

Matěj Krmela
Matěj Krmela
Zdroj: Twitter - Heroic

Kvůli nucené absenci Curexiho jsi do světového šampionátu v PUBG nastoupil jako vůbec první český hráč, jaké jsi měl pocity, když ses tuto informaci dozvěděl? A jak se ti mezi světovou špičkou hrálo?

Když jsem se to poprvé dozvěděl, tak jsem byl naprosto upřímně docela vytočený a snažil jsem se bojovat za to, aby Curexi mohl nastoupit, protože důvody, které nám uvedli, mi v tu chvíli přišly absurdní, ale ve chvíli, kdy jsem přišel za klukama, jsem se snažil tuto frustraci dát stranou a kluky namotivovat. Měl jsem i menší proslov, chtěl jsem udělat vše, abychom byli úspěšní. Ve chvíli, co jsme nastoupili na stage, to byl neskutečný pocit, protože v tu chvíli jsem si uvědomil, že je to tu, plním si svůj sen a zahraju si na mistroství světa. Hrálo se mi fajn, kluci mě přijmuli a dali jsme do toho naše maximum. S tím, jak jsme hráli, nejsem úplně spokojený, protože vím, že jsme mohli zvládnout víc, hlavně pokud by mi v poslední hře necrashnul pc, když jsme to měli zrovna opravdu pěkně rozehrané. Celkově jsem ale s tím dnem spokojen a myslím si, že ostudu jsme neudělali.

Váš týmový výkon znamenal nakonec celkové 2. místo, tudíž se můžete nazývat vicemistry světa. Jaké jsi měl prvotní pocity s vědomím, že na nejvyšší stupínek chybělo opravdu málo?

Tak prvotní pocity byly smíšené, převážel obrovský smutek, protože jsme věděli, že výhru jsme měli opravdu na dosah a bojovalo se až do poslední hry, kde nám scházely 4 body na výhru. Všichni jsme byli dost zklamaní, ale snažil jsem se do toho dát trošku pozitivity, ale v tu chvíli pár minut potom, co kluci dobojovali, nebylo nikomu do řeči a bylo tam dost ticho, smutek byl vidět opravdu na všech. Po té, co jsme nafotili nějaké fotky pro PUBG a udělali nějaké rozhovory, jsme šli skoro všichni společně na pokoj, kde jsme si objednali jídlo a pokecali o životě, pak jsme si řekli, že asi každý potřebujeme být chvíli sám a nechat si to všechno projít hlavou, každý šel na svůj pokoj, dal si sprchu a trošku jsme si zasmutnili, ještě pár dní potom jsme z toho byli dost smutní. Když nad tím člověk přemýšlí, ví, že chybělo opravdu málo k tomu být mistři světa, ale když se zatím ohlédneme dnes, máme nakonec radost jak to dopadlo a myslím si, že na sebe můžou být kluci hrdí, kam až to dotáhli a mají o to větší motivaci se tam tento rok dostat znovu a zabojovat znovu o titul mistrů světa.

Pocítil jsi rozdíl mezi evropským a světovým PUBG? Chovali se ve hře hráči z jiných regionů jinak, než na co jsi zvyklý?

Největší rozdíl byl asi u asijských týmů, kdy některé týmy hrály opravdu o dost agresivnější hru, než na co jsme v Evropě zvyklí, ale necítil jsem nějaký extrémní rozdíl.

Jak ti vyhovoval formát, který byl mixem SUPER a WWCD formátu?

Jelikož jsme jeden ze čtyř týmů, kterým se jako jediným povedlo postoupit z WWCD formátu do všech víkendových finals, tak by bylo hloupé si na tento formát stěžovat. Myslím si, že nám formát dost vyhovoval a sedlo nám to, ale upřímně osobně bych preferoval, kdyby se celý turnaj odehrál na SUPER formátu.

Na české scéně jsi v poslední době ovládl většinu turnajů s týmem VIKÜRVI, včetně dvou těch největších, podzimního Grunex Masters a MČR. Uvidíme vás pod touto značkou i v budoucnu, nebo díky nabytým zkušenostem budeš hledat angažmá spíše v zahraničí?

Jestli budeme pokračovat společně s týmem VIKÜRVI, ještě není jisté, momentálně se všichni soustředíme na naše evropská angažmá, u mě to znamená potenciální hostování v Entropiqu, kde se chceme všichni prosadit a focusovat hlavně na Evropu.

Kromě úspěchu jsi zažil i jednu nepříjemnost, v půlce roku se ti rozpadl tým Entropiq, avšak jako jediný jsi zůstal pod hráčskou smlouvou. Jaká je tvá situace v tomto týmu? Na sociální síti tě můžeme vidět například v programu FTVS.  Plánujete i další aktivity?

V tuto chvíli působím v Entropiqu na pozici pátého hráče s možností hostování do jiného týmu. Co se dalších projektů Entropiqu týče, určitě je v budoucnu na co se těšit, podrobnosti ovšem nemám. Abych se vrátil k projektu FTVS, ten je pro tuto chvíli ukončen, ovšem nadále spolupracujeme s fyzioterapeutkou, která všem hráčům pomáhá s držením těla u hraní, což by mělo zlepšit celkový performance.

Entropiq PUBG nepřestal podporovat a pod svá křídla přivítal tým Redline složený z chorvatských a srbských hráčů. Letos to o kousek na světový šampionát nevyšlo, myslíš si, že budeme mít možnost příští rok vidět českou organizaci na světovém šampionátu, stejně jako tomu bylo v CS: GO major turnaji?

Osobně věřím tomu, že se tento rok Entropiq na PUBG světovém šampionátu ukáže. Strávil jsem v Entropiqu většinu své kariéry a proto vím, jak tato organizace funguje a jak moc je schopná hráčům pomoct v rozvoji jak v herním světě, tak i v tom reálném, protože jak všichni víme, abys mohl být profesionálním hráčem, nestačí pouze hrát na pc, ale je potřeba pro to něco dělat i v tom reálném světě.

Děkuji moc za rozhovor, chceš něco na závěr vzkázat fanouškům, haterům či komukoliv jinému?

Tak určitě bych chtěl moct poděkovat všem fanouškům, kamarádům a rodině, kteří mě i tým Heroic na PGC celou tu dobu podporovali, neskutečně mi to pomáhalo hlavně ve chvílích, kdy to nebylo úplně jednoduché. Zároveň chci poděkovat týmu Entropiq, který mi tohle všechno umožnil a po celý rok podporoval!
 

Mistři v PUBG za rok 2021 - tým VIKÜRVI
Mistři v PUBG za rok 2021 - tým VIKÜRVI
Zdroj: PLAYzone
Velký kluk milující Esport.... Jo a taky jídlo!