Přejít k hlavnímu obsahu

Zemětřesení u vicemistra ČR?! ENTERPRISE zřejmě vyzkouší mezinárodní cestu

7. 2. 2022 | 16:01 Counter-Strike 2 Spekulace
Nová sezóna odstartovala pro elitní české a slovenské týmy ve velkém stylu. První týdny nabídly spoustu oficiálních zápasů, které ukázaly, kdo by na tom jak letos mohl být. Samozřejmě, kde proběhly změny, tam je s verdikty potřeba ještě dostatečně vyčkat, ale i přesto zřejmě dojde k prvnímu zemětřesení. Kádr vicemistra České republiky se zdá být nestabilní a personální obměna na sebe zřejmě nenechá dlouho čekat.
ENTERPRISE esports
ENTERPRISE esports
Zdroj: V4 Future Sports Festival

ENTERPRISE esports mají za sebou snovou druhou polovinu loňské sezóny. Dokázali trápit SINNERS, vyhráli Tipsport COOL ligu, dostali se vůbec nejdále na V4 Future Sports Festivalu a nakoukli do TOP 40 světového žebříčku, což z naší scény dokázala jen hrstka vyvolených. Pohádka se ale zdá být u konce.

Všechno to začalo vynuceným odchodem Davida 'forsyy' Bílého, který kývl na nabídku české jedničky. Jeho přestup do SINNERS byl vůbec nejdražším přesunem hráče mezi domácími týmy v historii, jak by také ne, nadějný sniper platil za nejlepšího hráče domácí scény mimo tým hříšníků. Jeho nástupcem se v ENTERPRISE stal Dominik 'NIO' Maxian, který se po delší době vrátil k pozici hlavního snipera. Nyní vše ale nasvědčuje tomu, že jeho angažmá v týmu vicemistra ČR bude mít jen opravdu krátké trvání.

ENTERPRISE se v těchto dnech měli společně připravovat na bootcampu, místo toho ale scénou v průběhu víkendu začaly kolovat spíše informace o možných změnách v sestavě. Jak potvrdil na sociálních sítích Andrej 'Adejis' Kameništiak, samotný bootcamp ani v podstatě nezačal – důvodem jsou zdravotní patálie dvou hráčů. Tím ale celá situace teprve začala. Vedle toho se podle prosáklých informací mělo začít hovořit o personálních změnách, trpělivost po pomalejším startu do sezóny zřejmě nebude trvat dlouho.

Jako první se začalo mluvit o konci právě Adejise. Místo něj už totiž od včerejška figuruje v soupisce na zápas turnaje Pinnacle Winter Series #2 rumunský hráč Raul 'Blytz' Gligor. Adejis přitom ještě včera nastoupil do zápasů ESEA Advanced a Thunderpick Bitcoin Series. Na svém Twitteru si přitom nebral servítky, loňská idylka je bohužel fuč: „Naše výkony sú veľká bieda a je to momentálne vážne náročné.“ Spekulace o atmosféře na nekompletním bootcampu se také objevují různé, jaká je pravda, to ví ale jen samotní aktéři.

Nyní se však vraťme k NIOvi. Druhý nejstarší člen týmu se k ENTERPRISE připojil ve složité situaci, nahradit forsyyho se pro leckoho zdálo být takřka nereálné. Lepší alternativy se ale v domácím rybníčku hledaly těžko. Ačkoliv je stále brzy na vyřknutí ortelu, tak prozatím se obavy naplňují a výkonnostně se slovenský sniper zatím hledá. Pokud tedy – jak naznačuje dnešní plánované nastoupení zahraničního hráče Blytze – chtějí EP vyzkoušet variantu zahraniční sestavy, existuje reálná možnost dát šanci cizincům hned ve dvou různých rolích. Jedním z východisek je tak dvojí bench, a to ještě před začátkem domácí sezóny.

Miroslav Bodnár, CEO ENTERPRISE esports, se již k nastalé situaci vyjádřil pro portál eplayer: „V EP sa kontinuálne vyhodnocujú možnosti náboru hráčov a preto je možné, že v blízkej budúcnosti budú videné v lineupe rôzne mená. To, či dôjde k zmene základnej zostavy alebo nie, riadne odkomunikujeme, ak to bude aktuálne."

Ačkoliv je další ze zdrojů nutné brát s odstupem, druhým adeptem na zkoušku v ENTERPRISE je 17letý finský hráč Ville 'myltsi' Vilkman, který se podle Twitter účtu založeného pro úniky informací (zřejmě od někoho, kdo k nim má blízko, ale zároveň je nemůže napsat pod vlastním jménem – důvěryhodnost je tak velkým otazníkem) motá kolem týmu. Možností na mezinárodní scéně však může být neomezeně, klíčové ale je, že tato doplňující zpráva podporuje tezi o možném vystoupení z CZ/SK bubliny, za účelem posílení.

Ať už se bude celá situace vyvíjet jakkoliv, určitě bude dění kolem týmu ENTERPRISE velice zajímavé sledovat – čekají je totiž zápasy v několika různých turnajích. I přes pomalejší vstup do sezóny se navíc stále nacházejí v TOP 50 světového žebříčku a mohou být lákavou destinací nadějných hráčů. A kdo ví, třeba je ve hře i snaha o ulovení posil z jiných domácích týmů. Pokud však vznikly problémy, které by, dřív nebo později, bylo nutné řešit, tak je před začátkem domácí sezóny stále dost času. Je však zřejmé, že navázat na úspěšný půlrok s ryze CZ/SK složením může znít tak nepravděpodobně, že risk s cizinci se jeví jako trefná volba.

Názory se různí, svůj pohled na věc dodal i přední komentátor Michal 'Mishek' Kabele: „Všichni se během přestupů ptali, jestli forsyy dokáže nahradit oskara, ale po prvních zápasech bylo zřejmé, že tu je daleko důležitější a složitější otázka. Dokáže NIO nahradit forsyyho a jak si s tím poradí ENTERPRISE? K ideálu to mělo nejen v rámci nálady daleko, ale tak to s novou sestavou bývá. Občas to auto po zimní přestávce nenastartuje na první dobrou. Jenže zlepšení nepřišlo a bootcamp, který vlastně skončil dřív, než začal, přinesl jen další otazníky. Bohužel to očividně vyústí až ke změně/změnám v soupisce, a to je takhle těsně před začátkem sezóny hodně nešťastné.“

Štítky: ENTERPRISE, NIO, Adejis
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.