Přejít k hlavnímu obsahu

Udělám pro úspěch maximum, slibuje Faeli před Mistrovstvím Evropy

15. 2. 2022 | 13:30 Teamfight Tactics Rozhovor
Jedna z největších českých ikon Hearthstonu a historicky první korunovaný král TFT Superbrawl, to je Oldřich "Faeli" Mahdal. Právě krátce po jeho velkém úspěchu jsme si jej pozvali na pár otázek. Jaké má do budoucna plány – když rozdělil své kompetitivní působení na vícero titulů?
Oldřich "Faeli" Mahdal
Oldřich "Faeli" Mahdal
Zdroj: Entropiq

Co tě přimělo, abys začal hrát Teamfight Tactics a zkusil to na profesionální úrovni?

TFT je hra, která mě už dlouho baví, jen jsem neměl čas se snažit ji hrát správně. To se změnilo po odchodu z Entropiqu. Sice na úkor Hearthstone, protože jsem nepostoupil na první MT tohoto roku, ale v TFT jsem udělal velký kus práce na své hře.

Baví tě více Teamfight Tactics nebo Hearthstone?

Teď je to naprosto jednoznačné. Rozhodně mě nyní více baví TFT, ale dlouhodobě těžko říct samozřejmě. TFT mě motivuje v tom, že tu hru ještě zdaleka tak dobře neumím. V Hearthstonu už bylo těžké se někam posouvat a ty výsledky úplně nekorespondovali s tím, že už jsem neměl jak se moc zlepšovat. Naopak v TFT se mohu ještě zlepšovat výrazně a výsledky stejně už nějaké přišly, takže zatím je to určitě větší zábava pro mě TFT.

Plánuješ v budoucnu odehrát ještě nějaký Hearthstone turnaj?

Co se týče budoucnosti a HS, určitě budu hrát nějaké kvalifikace na Masters Tour a uvidíme, jak se mi podaří je trefovat. Zaleží také, jestli se mi podaří najít nějaký tým, tak bych potom podle toho, jakým způsobem by bylo vhodné ho reprezentovat, bych se zároveň zaměřoval i na HS. Aktuálně hrajeme v HS třeba taky MAX League of Nations a jezdím také na nějaké turnaje, co bývají v Praze v RELOADU a podobně, takže rozhodně jsem s HS neskončil.

Myslíš si, že s novým setem 6.5, který bude na regionálním finále, se zvládneš poprat stejně dobře, jako s momentálním setem 6? Přeci jen to bude největší mid-set změna, kterou Riot udělal.

Zatím těžko hodnotit, jestli se zvládnu dobře poprat s novým setem, ale doufám, že ano. Já si myslím, že když by ten set byl naopak bez přípravy, tak by mi to vyhovovalo úplně nejvíc. Ale i to, že si ho budu moct nahrát a nějak se připravit, tak si myslím že tu přípravu už nějak umím udělat, takže to bude snad v pohodě. Na druhou stranu, ti hráči tam jsou extrémně dobří, takže těžko říct, jestli to bude stačit.

Co se týče Superbrawlu, měli jste se Styletem nějakou taktiku, díky níž jste vyhráli, nebo co bylo pro vaše vítězství tím stěžejním?

Na Superbrawl samotný jsme se se Styletem nějakým způsobem připravovali. Hlavně na ten poslední den jsme měli nějaký takový speciálnější věci, ale nebylo to nic převratného. Řekli jsme si, že by mohlo být zajímavé, když se nám třeba jednu hru povede být na sedmém levelu a dojít si pro nějaké 3-cost velké jednotky, třeba Heimendingra a Samiru. Nebo že bychom mohli mít nebo něco jako Heimendingra a třeba Shaca k tomu a takové kombinace, protože když se oba snaží vysbírat tyhle rare hrdiny, tak jich je pak vlastně v tom poolu míň a lépe se rerolluje pro ty jiné. Cho-gath byl taky například jeden z nich. Ale my jsme to na druhou stranu nakonec taky moc nepoužívali, takže bych neřekl, že nějaká strategie tam byla nějak důležitá v tu neděli.

V rozhovoru po finále ses svěřil, že jsi ani nečekal, že se dostanete tak daleko. Máš teď díky tomu větší ambice? Čeho chceš vlastně ve světě TFT dosáhnout?

Těžko říct. Samozřejmě by takový ideální sen byl dostat se teď na Worlds, což ta šance je tak 1 ku 8. Objektivně asi mírně nižší, protože na tom evropském šampionátu budou hráči přece jen o něco lepší než já. Nemyslím si, že za ten měsíc je úplně doženu, ale udělám pro to maximum a třeba to klapne i na to Worlds. To by byl takový první velký checkpoint, a pak se uvidí. Samozřejmě bych byl rád, kdyby lidi bavil i můj stream, že bych se toho chytil trochu víc. Mám v plánu také víc streamovat.

Kolik času věnuješ tréninku a jak často hraješ mimo stream?

Aktuálně bych řekl, že TFT hraji stejně času off-stream jako na streamu, což teda ale za mě není úplně moc dobré. Občas je to proto, že jsem moc pohodlný a nechce se mi třeba zapínat stream, a občas jde taky o to, protože mám za hodinku za dvě třeba nějaké plány. Samozřejmě jak hraji jednu dvě hry a nevychází mi to s tím streamem. Ale měl bych si ten stream schedule vylepšit a určitě bych chtěl eventuálně dosáhnout třeba na to, že budu třeba 90 % her prostě streamovat. Nemyslím si, že je nějaký důvod hrát off-stream, je to většinou jen z nějakých praktických důvodů, ale rozhodně ne kvůli tomu, že bych si třeba připravoval nějaké strategie.

Užíváš si víc hraní turnajů na stage před diváky, nebo radši z pohodlí domova?

Jednoznačně preferuji hrát na jakékoliv stage, na jakémkoliv LAN eventu, prostě kdekoliv, kde se něco děje. Nejenom proto, že se na to lidi mohou kouknout zblízka, ale taky mohu pokecat s někým po hře. Zároveň myslím, že dost mých soupeřů jak v HS kdysi, tak v teď v tom TFT by to taky mohlo teoreticky být, bude mít problém, že jsou někde live a můžete na ně působit nějakým tlakem, což na mě moc ne, takže by mi to mělo přinášet i mírnou výhodu.

Čemu se věnuješ, když zrovna nehraješ?

Tak snažím se občas o nějaké sporty, chodím hrát ping pong tady s naším oddílem, nebo třeba plavat. Učím se nějaké nové dovednosti, občas něco naprogramovat. Koukám také hodně na streamy, ale to je tak všechno. Možná ještě nějaké to cestovaní, ale to je poslední dobou docela takové, že už to skoro ani nechci zmínit. Třeba 2-3 roky zpátky jsem byl docela velký cestovatel, teď je to těžké.

Ty už jsi takový veterán profesionálního esportu. Vzkázal bys něco mladším kolegům?

Co se týče jejich kariéry, tak pokud je ta hra baví a jsou v ní prostě dobří, tak se nenechat se zastavit, nenechat se odradit. Na druhou stranu si uvědomovat svoje kvality a také svoje chyby, takže pokud někdy chce být dobrý, tak si nejdřív musí uvědomit, že je špatný a pracovat na tom. Nikdo není automaticky nejlepší a vždycky to chce nějakou práci!

Štítky: Faeli, Superbrawl
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.