Přejít k hlavnímu obsahu

Jaké jsou pocity oslabených FaZe před začátkem IEM Katowice a co prozradil náhradník jks?

15. 2. 2022 | 08:00 Counter-Strike 2 Rozhovor
FaZe zasáhla těsně před startem IEM Katowice nepříjemná zpráva v podobě pozitivně testovaného ropze na COVID-19. Náhradou se na poslední chvhíli stal australský ostrostřelec jks, který je momentálně bez angažmá. Jaké jsou šance evropského mixu na úspěch a jaká bude budoucnost Australana?
jks
jks
Zdroj: FaZe Clan

FaZe patří odjakživa k těm největším světovým organizacím a dokazují to i na poli Counter-Striku. Není ovšem tajemstvím, že za dobu svého působení zažili i lepší roky než byl třeba právě ten minulý. Nejlepší rok, který FaZe doposud zažili, byl jisto jistě 2018, kdy vyhráli nespočet turnajů, ale i přesto nebyli schopni si podmanit ten nejprestižnější v podobě Majoru. Nehledě na tento neúspěch se stejně jednalo o jednu z nejlepších mezinárodních sestav v historii Counter-Striku. „Ve všech týmech, ve kterých jsem působil, bylo vždy nesmírně těžké udržet se na vrcholu a to i přes to, že jsme tomu byli velmi blízko na ELEAGUE Majoru 2018. Myslím si, že je těžké pro hráče si udržet dlouhodobou konzistenci,“ okomentoval situaci dánský in-game leader Finn "karrigan" Andersen a dodal: „V dnešní době, kdy je součástí našeho života COVID-19, je rovněž těžké si v týmu vybudovat chemii. U mezinárodních týmů je důležité, aby byli všichni na stejné lodi.“

Ještě před začátkem IEM Katowice 2022 zasáhla FaZe velmi nepříjemná zpráva v podobě pozitivně testovaného Robina "ropz" Koola na COVID-19. Estonský mladík je novým přírůstkem tohoto evropského mixu a očekávají se od něj velké věci. Na tomto turnaji ho však zářit ještě neuvidíme. Místo něj si FaZe najali služby australského ostrostřelce Justina "jks" Savage, který je momentálně bez angažmá. „Když má hráč delší pauzu, tak mu to (Counter-Strike) po chvíli začne chybět. V týmu je zábava, pohodové prostředí a už se nemůžu dočkat, až budu zase hrát před lidma,“ říká jks, který od odchodu z Complexity svůj čas momentálně tráví s přítelkyní a po očku stále sleduje CS:GO turnaje.

KFC Rozvoz
KFC Rozvoz
Foto: grafika PLAYzone

 

Není to zdaleka poprvé, co musí FaZe pracovat se zaskakujícím hráčem. V celé své historii museli pracovat s náhradníky už několikrát a z tohoto důvodu i přesto letos myslí jenom na ty nejvyšší příčky. „Rozhodně je naším cílem se dostat do play-off. Já a rain jsme v této situaci byli již několikrát, takže víme, že je potřeba se zlepšovat rychleji než kdy dříve,“  situaci okolo záskoku zhodnotil karrigan a pokračoval: „Uděláme vše, co je v našich silách, půjdeme hru po hře a uvidíme, kam se dostaneme. Na této konkrétní situaci je nejen dobré to, že jks má chuť se ukázat, ale také to, že jeho role jsou podobné jako ty ropzovy. Důležité je, aby se jks cítil dobře s námi a my se cítili dobře s ním.“

První soupeř, který s FaZe změří síly v rámci IEM Katowice 2022 Play-In, budou Sprout, kteří během zimní přestávky přivítali dvě mladé posily. I přesto, že FaZe nenastoupí v plné síle, budou stále velkými favority a tohoto soupeře by měli zvládnout s přehledem. „Jedná se o BO1 zápas, takže je potřeba, abychom byli rozjetí hned od prvního kola,“ říká karrigan. „Myslím si, že náš tým může útočit na vítězství v celém turnaji. Dále vidím jako favority G2, ale překvapili mě i BIG, kteří v poslední době předvádí výborné výkony. Na to, jak se bude turnaj vyvíjet, si však musíme ještě počkat, a pak se uvidí,“ zakončuje Håvard "rain" Nygaard.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.