Přejít k hlavnímu obsahu

Nový akt je na světě! S kým v tomto patchi nejlépe potaháte ve Valorantu?

2. 3. 2022 | 15:00 VALORANT Žebříček
Valorant je taktická střílečka s rozmanitou škálou postav, které se označují jako agenti. Každý agent má svou vlastní jedinečnou sadu schopností, ale některé jsou samozřejmě lepší než ostatní. Přemýšlíte, kterou postavu byste měli hrát jako hlavní, abyste mohli dominovat? Uvádíme tier list Valorant Agentů, abychom vám pomohli úspěšně zvládat hru spolu s užitečnými radami, které vám pomohou na cestě na vrchol žebříčku!
Valorant Agents
Valorant Agents
Zdroj: Riot Games

S-tier

Jett

Jediný způsob, jak vyřadit Jett z S-tieru, by byl úplně ji odstranit ze hry. Riot nejprve nerfnul její Blade Storm, pak její Cloudburst a ve 3. epizodě zasáhli celý její kit. Ale ani tato oslabení však nestačila. Po turnaji Masters Berlin Riot zasáhl Jett znovu, tentokrát odstranil pravé kliknutí na její Blade Storm a jeden z jejích smoků. Navzdory všem nerfům je Jett stále silným agentem na vrcholu metagame. Buff Operátora (zlevnění ceny) v Epizodě 3 jí určitě pomohl zůstat na špici, bez něje by pravděpodobně spadla o tier níže. I když týmu nenabízí téměř žádný užitek kromě házení smoků v určitých úhlech na krátkou chvíli, tak sama její schopnost zabíjet je tou nejlepší ve Valorantu, a právě proto je číslem jedna.

Jett
Jett
Zdroj: Riot Games

Sage

Sage je v podstatě ambulance pro tým a byla kdysi nezbytným agentem v každém týmu. Nerfnuta ale byla docela tvrdě, teď je však znovu zpět na vrcholu. Navzdory nerfům jsou její Slow i Barrier Orby užitečné pro dočasné zastavení pushe, zatlačení nepřítele do kouta, nebo na možnost dostat se na místa, kde vás nepřítel rozhodně nečeká. Překvapit ho můžete například tím, že získáte výškovou výhodu. Pomineme-li její Orby, ultimátní schopnost Agent’s Resurrection může zvrátit vývoj kola ve váš prospěch, zvláště když se nacházíte v clutch situacích, kde může být klíčová výhoda člověka navíc. Stále je to pravděpodobně nejlepší schopnost ve hře (přestože nyní stojí osm bodů), a proto si zaslouží S-Tier.

Sage
Sage
Zdroj: Riot Games

Reyna

Zatímco Reyna není už to, co bývala (poté, co byla zasažena obrovskými nerfy v patchi 2.03) je stále neuvěřitelně schopná. Jde o pravou volbu pro ty, kteří lační po akci. Mít méně použití z Devour and Dismiss znamená, že již nemůže být tak agresivní, protože se nemůže tak často doplňovat a „přeplňovat” své životy. Přinejmenším nyní Souly padají i za asistenci, nejen za zabití. Pro „chamtivé zabijáky“ je stále velmi dobrá, o tom není pochyb, ale nebude tak často zvládat 1v9 jako před nerfy.

Reyna
Reyna
Zdroj: Riot Games

Chamber

Chamber je jedním z nejnovějších agentů, kteří byli představeni. Francouzský Sentinel je čtvrtým v této kategorii a jeho sada obsahuje v podstatě směsici schopností od jiných agentů, jako je Yoru s jeho teleportem a Killjoy se svým alarm botem. Dříve mnoho agentů začínalo na začátku tier listu, ale rychle spadli na konec, jako KAY/O a Yoru. Na špici však Chamber zůstává a nikam se nechystá. Pokud k těmto schopnostem přidáme do kitu vlastní zbraně, za které nemusí v podstatě utrácet peníze a mohou dát instakill, tak si bez námahy vysloužil místo v S-tieru.

Chamber
Chamber
Zdroj: Riot Games

A-tier

Omen

Omen byl kdysi agentem, který nechyběl v žádném týmu a na kterékoli mapě, ale nyní se po svých docela podstatných nerfech už nebyl tak populární volbou. Po většinu času si udržoval své místo na vrcholu mezi Controllery, ale vzestup Viper znamenal konec jeho vlády na nějaký čas. Ztráta jeho dvou zaručených Smoků a zvýšený cooldown mezi nimi tohoto stínového agenta opravdu bolela. Nicméně, když se cena jeho Paranoii snížila zpět na 300 kreditů, není to nakonec zas tak úplně konec světa. S patchem 4.04 ale Riot vdechnul Omenovi druhou šanci vystoupat opět na vrchol mezi Controllery, když obdržel pár buffů v podobě rychlejších smoků a zlevněného Shrouded Stepu.  Možná už není tak dominantní jako kdysi, ale pravděpodobně je to tak nejlepší. Momentálně už Omen není nutností, ale momentálně má možnost být nejlepší Controller a díky všemožným teleportům můžete nepřátelům slušně zamotat hlavu a nechat je žít v nejistotě, kde že se to zrovna nacházíte.

Omen
Omen
Zdroj: Riot Games

Yoru

Yoru původně vstoupil do seznamu jako A-Tier agent a od té doby se posouval dolů. Proč? Navzdory tomu, že jeho kit plnil roli číhajícího agenta, nestačilo to k vytlačení jiných meta duelistů. Nebyl přitom nijak výrazně oslabený – jeho kit byl prostě horší než u kohokoli jiného. Flashům se dá snadno vyhnout, teleport je příliš hlasitý a fake kroky nikoho nenachytají. Jediná užitečná věc byla jeho Ultimate, aby se dostal za nepřátelskou linii a získal informace. Podobně jako KAY/O, se Yoru nacházel ve spodní části žebříčku a míra výher činikla pouze 42,3 %. Riot se to pokusil opravit v patchi 2.06, a přestože změny pomohly, neopravily žádné z jeho přirozených nedostatků. Mohl se teleportovat o něco častěji a jeho flash byl o něco lepší, ale chtělo to celý rework a ten je konečně tady. Kompletní (opravdu majoritní) akce, které Riot podnikl si můžete přečíst zde. Dlouho očekávaná přeměna japonského agenta snad konečně ze spodku tabulky a třeba ho uvidíme i na profesionální scéně!

Yoru
Yoru
Zdroj: Riot Games

Sova

Od Cypher nerfů se Sova stal nejlepším agentem pro shromažďování informací. Jistě, je to velmi složitá postava, ale pokud jí věnujete čas, bude to stát za to. Zvládnutím některých line-upů pomocí Sovových šípů nabízí agent rozmanitý přístup při hledání informací, kterému se nikdo jiný nemůže rovnat. Nelze však zapomenout ani na jeho Owl Drone, protože při vstupu na site ovládaný nepřáteli funguje jako skvělý zvěd. I když byl jako většina agentů v Epizodě 3 nerfován, stále je nezbytností v každé hře. Jeho schopnost prozkoumávat je bezkonkurenční a je to jako mít šestého spoluhráče, pokud máte Owl Drone nebo Recon Dart na vaší straně.

Sova
Sova
Zdroj: Riot Games

Skye

Příchod Skye do Valorantu nebyl tak pikantní, jako tomu bylo u jiných agentů. Jak však šel čas, hráči se chopili jejích dovedností a nyní je využívají velice dobře. Byla také jednou z těch šťastlivců, kteří unikli nervům v Epizodě 3 a ještě obdržela malý buff. Ztratila sice jeden ze svých flashů, ale nyní se znovu během kola regenerují a Concussion je mnohem silnější. Mezi jejími healy, flashy a dalšími nástroji je Skye nejlepší v pronikání na sity. I když má komplexnější cestu k jejímu ovládnutí než ostatní agenti, ti, kteří ji zkrotí, budou odměněni. Právě kvůli její složitosti je umístěna v A-tieru.

Skye
Skye
Zdroj: Riot Games

Killjoy

Killjoy může operovat daleko za hranicemi svého statusu Sentinela. I když z ní její schopnosti dělají jednoho z nejmocnějších agentů, co se obrany týče, může být také extrémně prospěšná i při útoku. Její granát Nanoswarm může být neuvěřitelně účinný během raných fází kola, a to i když není zahájeno. Totéž platí pro post-plant situace. Killjoy však není tak dobrá, jako byla při představení. Nemůže se toulat po celé mapě a očekávat, že její roboti budou dělat svou práci. Musí se držet blízko lokality svých hraček, aby se ujistila, že jsou online. Nejen to, pokud bude chtít své robůtky přesunout, cooldown činí 20 sekund. Tyto změny ji bolely, ale stále mají svůj účel - její Lockdown Ultimate je jednou z nejlepších ve hře, ale už není tak flexibilní jako ostatní agenti v tomto tier listu.

Killjoy
Killjoy
Zdroj: Riot Games

Viper

Viper se v Epizodě 3 konečně dostala z pozice nejhoršího agenta a rychle se vyšplhala na vrchol v tier listu. V následující epizodě však americký Controller klesl do A-tieru a teď jí patch 4.04  posunul skoro ještě u stupeň níže, protože byla jasnou volbou napříč světem na skoro každé mapě. Díky schopnosti obnovení jejího Poison Cloud Smoku a takzvaného Decay (dočasného zranění), když nepřátelé procházejí jejími toxiny, dokáže nepřátele smazat opravdu rychle. Pokud potřebujete sám ubránit jakýkoliv site, sotva existuje lépe vybavený agent než Viper. Pravděpodobně balancuje na hranici mezi A-tierem a B-tierem. Zatímco kdysi byla neuvěřitelně neflexibilní, její přepracovaný kit vyřešil většinu jejích problémů.

Viper
Viper
Zdroj: Riot Games

Phoenix

Phoenix je ukázkovým příkladem 'nejprůměrnějšího' agenta ve Valorantu. Není o čem psát, ale není ani špatný. Britský duelista dělá svou práci, a to je vše. Ze všech duelistů přináší svému týmu největší užitek, díky ultimátce Run It Back. Jeho flashe jsou také docela účinné a dokáže si doplnit životy, pokud utrpí poškození. Nemá stejnou výjimečnou sílu jako Jett, která se řítí se po celé mapě a zabíjí, kde se dá, nebo Reyna, která se díky svému healování a nezranitelnosti z orbů dokáže vydat na zabijáckou výpravu. Nicméně dobří hráči Phoenixe vypadají skvěle bez ohledu na situaci a proto je stálicí v A-tieru.

Phoenix
Phoenix
Zdroj: Riot Games

B-tier

Neon

Zatímco mnoho agentů se dostalo na vrchol žebříčku síly hned po svém uvedení, Neon se moc netrefila do pravého místa a debutovala v tomto seznamu v B-tieru. Rychlý filipínský duelista nebyl při vydání v Epizodě 4 zrovna zklamáním, ale prostě si nevede tak dobře jako ostatní agenti na tomto seznamu. Raketová rychlost a elektrická energie Neon však ničí všechny, kdo stojí v cestě jejímu týmu, díky čemuž je hraní postavy extrémně zábavné. V rukou všedního hráče ale může být hůře použitelná, protože vyžaduje určité sžití. Její kit vlastně kromě hromady zábavy a akce nepřináší nic radikálního a zásadního, co by jí přináší výhodu nad ostatními agenty, proto je na seznamu právě zde. Doufejme, že v blízké budoucnosti uvidíme buff nové agentky, aby se stala užitečnější volbou.  

Neon
Neon
Zdroj: Youtube

Raze

Raze je jako stvořená pro kontrolu větších oblastí díky svým zbraním hromadného ničení. Všechny její schopnosti zajistí, že dostanete nepřítele do úzkých, zatímco se s týmem blížíte. Dokáže rozpoutat chaos, kamkoliv se hne. Vybavena Boom Botem pro získání informace, Blast Packem, který ji dovoluje dostat se na neobvyklá místa velice rychle, která jí poskytují vertikální výhodu a díky dvěma sadami tříštivých granátů, které mají zničující rádius, je snadné pochopit, proč může být Raze zničující jak při útoku, tak při obraně. Nemluvě o její neuvěřitelné Ultimátce, která se může ukázat jako smrtící na blízko i na dálku. Stále může být oporou ve všech týmech, a právě díky nerfu jejích granátů se Raze ocitla v B-tieru

Raze
Raze
Zdroj: Riot Games

Breach

Breach je jedním z nejvyváženějších agentů ve Valorantu, který se může pustit do boje, ale postrádá šmrnc, kterým se pyšní Jett nebo Phoenix. Aftershock i Flashpoint jsou navrženy tak, aby vám umožnily prorazit nepřátelské linie; skvělý nástroj, když váš tým zabírá site. Schopnost Breach’s Signature a jeho Ultimate mohou během mrknutí oka zcela narušit bojové pozice nepřítele. Pokud máte potřebné informace o poloze nepřítele, Fault Line i Rolling Thunder činí získání kontroly nad mapou relativně snadným procesem. Je to skvělý agent, když je na vaší straně, a nemůžete udělat chybu, když ho picknete. Ale určitě existují lepší možnosti, protože musíte vycházet z určitých informací od svého týmu a dobrou koordinací, což není vždy jednoduché.

Breach
Breach
Zdroj: Riot Games

C-tier

Cypher

Cypher byl kdysi králem intelu ve Valorantu. Po patchi 1.11 byl však nucen vzdát trůn ve prospěch Sovy. Je stále efektivní, ale ztráta Trapwires po smrti skutečně potrápila jeho místo v žebříčku. Stále může být tou jednočlennou armádou, jakou kdysi byl, hlídat místa pomocí kamer a klecí a říkat svému týmu, co vidí nebo nevidí. Jeho Neural Theft je neuvěřitelně šikovnou věcičkou na přečtení nepřátelského plánu a donucení k odhalení karet, snížení nákladů mu v Epizodě 3 určitě pomohlo. Dobří Cypheři jsou stále neocenitelným zdrojem pro jakýkoli tým. Killjoy je však pořád nejlepší v hlídání celých sitů. Cypher nebude nejlepší volbou, pokud se něco drasticky nezmění, takže jeho tábor je bohužel až v C-tieru.

Cypher
Cypher
Zdroj: Riot Games

Brimstone

Zdá se, že jsme byli možná až příliš spokojeni s Brimstonem, jakým kdysi býval. Na začátku Epizody 2 se vyšplhal nahoru díky většímu množství buffů, ale na nohy nedopadl dokonale. Je však mnohem lepší, než kdy byl. Díky delším Sky Smokes, dalšímu rozmístění a levnějšímu Incendiary Molotov je pravděpodobně tím nejlepším agentem, kterého můžete mít po svém boku pro rychlý zásah. Navíc jeho ultimátní schpnost Orbital Strike dokáže zablokovat celé oblasti, jako je U-Hall na Bindu, a poskytne vám tak spoustu kontroly. Přišel také čas ptát se, kterého Control agenta si vyberete. Na některých mapách, jako je Bind, možná budete chtít místo ostatních vzít právě Brimstona. Nicméně, když se konkurence mezi Omenem, Astrou a Viper stupňuje, je Brim pro většinu hráčů stále pohodlná a jednoduše hratelná postava, i když nemusí být zrovna tím pravým pro tým. Díky neflexibilitě je jeho domovem právě C-tier, přestože se Riot snažil posílit jeho smoky v tomto patchi. Zkrátka se nehodí na každou mapu.

Brimstone
Brimstone
Zdroj: Riot Games

D-tier

KAY/O

KAY/O je jedním z nejnovějších přírůstků. Byl vydán v Epizodě 3 Aktu 1. Při jeho vydání se KAY/O snadno probojoval do S-tieru, ale po několika měsících rychle klesal a dopadl až na dno. Navzdory tomu, jak dominantní mezi flashbangy je zrovna ten, co vlastní KAY/O, má agent v současnosti jeden z nejmenších poměrů výher, takže hráči raději KAY/O opouštějí. Agent byl zprvu tak silný, že hráči požadovali jeden nerf za druhým, až se KAY/O ocitl až v D-tieru. Agent ve stylu terminátora bude potřebovat nějaké drastické změny v nadcházejících patchích, aby byl alespoň nějak hratelný.

KAY/O
KAY/O
Zdroj: Riot Games

Astra

Astra je... na Valorant trochu moc galaktická. Ve správných rukou má potenciál být úžasná a profesionálové ji na světových turnajích hojně využili, ale pro průměrného hráče je to tvrdý oříšek. Její sada je nabitá vším možným a pro tým užitečným, což z ní dělá prakticky vše v jednom. Smoky, omračování a další nástroje, včetně obrovské stěny, která blokuje poškození a zvuk; bavit se můžeme spíše o tom, co Astra neumí. Velkou nevýhodou je prozatím složitost a zranitelnost Astry. Zatímco jste v astrální formě, nemůžete se bránit. Její sada také vyžaduje hodně týmové koordinace, takže na vyšších úrovních her byla naprosto dominantním pickem. Riot proto zasáhl v tomto patchi všemi možnými způsoby, ať už se jedná o cooldowny nebo maximální počet hvězd hvězd, které lze umístit na mapu. Tento krok ovlivní hlavně esportovou scénu a hráče na vrcholu žebříčku, přesto je umístěna v našem žebříčku až v D-tieru.

Astra
Astra
Zdroj: Riot Games
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.