Přejít k hlavnímu obsahu

Poslanec a generál na streamu? Tohle není další ze Xnapyho vtípečků, téma Ukrajiny je vážná věc

7. 3. 2022 | 20:12 Twitch
Komentátor, hráč a moderátor Petr Jirák alias Xnapy je většinou bavičem do morku kostí. V neděli se na svém streamu rozhodl věnovat závažnému tématu a pozval si dva odborníky v oboru, Petra Pavla a Ondřeje Kováře, aby společně probrali situaci na Ukrajině a vybrali peníze na její podporu.
Xnapy, Ondřej Kolář, Petr Pavel (zleva)
Xnapy, Ondřej Kolář, Petr Pavel (zleva)
Zdroj: twitch.tv/xnapycz

Válka na Ukrajině trvá více než týden a celý svět se snaží pomoci kde to jen jde. Rapper Viktor Sheen vybral 380 000 Kč za 12 hodin streamu, vývojáři hry Arma 3 vytvořili balíček, jehož výtěžek taktéž půjde na pomoc Ukrajině. Zdaleka největší českou iniciativou ve hrách je esportsforukraine.com, sdružení esportových týmů a organizací, skrz které lze přispět. Viktor Sheen nebyl jediný člověk, který streamoval pro dobrou věc. Streamu se ve velkém stylu chopil i Petr "Xnapy" Jirák na svém Twitch kanále

Hosté Xnapyho streamu
Hosté Xnapyho streamu
Zdroj: esportsforukraine.com

Na stream si Xnapy pozval dva odborníky ve svém oboru – poslance Parlamentu České republiky za TOP 09, Mgr. Ondřeje Kováře a generála Armády České republiky Petra Pavla. Všichni tři společně zadiskutovali na téma Ukrajina. Celý stream byl, krom debaty, zaměřený i na projekt esportsforukraine.com, kam lze i nyní poslat peníze. Peníze nejdříve poputují na transparentní účet: 234720879/0600. Na konci každého dne bude částka vybraná v průběhu 24 hodin odeslána přímo na účet Velvyslanectví Ukrajiny v Praze.

Jak hodnotí celý, pro něj dosti netradiční, stream sám Xnapy?

Byla to zajímavá zkušenost. Nikdy jsme politiku ani válečné téma netahali na stream, který byl vždy věnovaný hrám, chodili za námi baviči, herci.
Ze začátku streamu jsem byl hodně nervózní, což šlo jistě poznat. Musel jsem se naučit jinak pokládat dotazy, dávat si pozor na to, co mohu a nemohu říct. Když se bavíte s člověkem, který se o dané téma zajímá celý život, a vy jen povrchově, nejste si tak jisti přípravou. Do budoucna toho chci jistě podniknout víc. Celý stream rozhodně shrnuju pozitivně,
prozradil nám Xnapy.

Kolik přesně Xnapy vybral? To se bohužel neví. Na začátku streamu v neděli 16:00 bylo vybráno 150 000 Kč. V době psaní článku (pondělí) je na účtě 337  875 Kč. Zdalipak je skoro 200 000 jen díky Xnapymu, je otázkou. Jisté ale je, že si Xnapy zaslouží aplaus za to, že se odhodlal celou diskusi moderovat a ujal se zprostředkování názorů odborníků herní komunitě v době, kdy má síla informace obrovskou váhu.

Štítky: Xnapy, Twitch, ukrajina
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.