Přejít k hlavnímu obsahu

Herní studio v Kyjevě: Naši zaměstnanci pracují z domova, není tu bezpečno

11. 3. 2022 | 07:30 Zajímavost
Krize na Ukrajině zasáhla všechny. Nejen Ukrajinu, ale i samotné Rusy a okolní státy. Škodu pocítil také herní průmysl. Již druhé studio totiž oznámilo, že na čas končí s vývojem her, alespoň do té doby, než se situace trochu srovná.
Hra Survivum od VG
Hra Survivum od VG
Zdroj: Vostok Games

Válka na Ukrajině dopadá na všechny. Zprávy plní hrůzostrašné záběry a novinky z celé země. Z hlavního města Kyjeva utíká spousta lidí, mezi nimi třeba herci, streameři a další desítky tisíc lidí. I kvůli tomu dopadají na stranu Ruska vážné sankce.

Vypadá to, že v největší zemi světa skončí Twitch, rubl se propadl o desítky procent, limitován je i herní průmysl. Gaming je pozastaven i na Ukrajině. Před nějakou dobou oznámili tvůrci série S.T.A.L.K.E.R., GSC Game World, že si dávají pauzu. Nyní to samé čeká i další studio.

Vostok Games, jak se studio jmenuje, před nedávnem ohlásilo, že si kvůli nepřekvapivým důvodům bere menší přestávku. Část jejich týmu se totiž přesunula z Kyjeva do západní části Ukrajiny, část zůstala v Kyjevě a nevychází z domu.

Všichni jsou zdraví a v bezpečí. Plánujeme se vrátit do práce co nejdříve to půjde. V mezičase děláme vše, co můžeme, abychom zajistili všechny aktivity studia z domova. Děkujeme všem za podporu,
napsali Vostok Games na Twitteru.

Přesto, že prohlášení a příspěvek na Twitteru nezmiňují ruskou invazi, tweet obsahuje #standwithukraine a #slavaukraine čímž se vyjadřuje podpora Ukrajině po celém světě. Tweety studia také obsahují odkazy, kde mohou lidé podpořit Ukrajinu svými dary. 

Studia GSC Game World a Vostok Games spolu mají spousty společného. Nejenže obě sídlí v Kyjevě, ale v GSC pracoval Oleg Yavorsky, který ze studia musel odejít a založil Vostok Games. To zatím vydalo jednu hru, na té druhé pracuje. GSC Game World prohlásilo, že se k vývoji her vrátí, „až vyhrají".

Zdroj: Pcgamer.com
Štítky: ukrajina
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.