Přejít k hlavnímu obsahu

Další průšvih! Trenér slavného týmu byl vyhozen za nekalé praktiky

22. 3. 2022 | 14:27 League of Legends Kauza
Světoznámá organizace TSM nemá zrovna nejlepší období. Pronásledují ji jen samé kauzy a nedaří se ani dosahovat výkonu tam, kde kdysi kralovala. Pro League of Legends to platí obzvlášť tak a organizace oznámila okamžité ukončení smlouvy s trenérem Peterem Zhangem. Čím se kouč provinil?
Peter Zhang
Peter Zhang
Zdroj: Riot Games

Před pár dny TSM překvapivě oznámilo, že okamžitě ukončí smlouvu s trenérem League of Legends Peterem Zhangem. Krátké doprovodné prohlášení prezentované organizací LCS znělo: „Nedávno jsme byli upozorněni na velmi závažná obvinění ze střetu zájmů a neetických praktik proti trenérovi League of Legends Peteru Zhangovi.“

Následně přišlo vyjádření i od samotné organizace TSM: „Po prvotním vyšetřování jsme s ním s okamžitou platností ukončili smlouvu. Spolupracujeme s externím právním poradcem na dokončení úplného vyšetřování.“

 

 

Tato kauza je nejnovější z dlouhé řady kontroverzí pro značku TSM v poslední době. Navzdory své pozici jedné z nejpopulárnějších esportových entit v Severní Americe se neustále ocitají pod palbou kvůli vážným manažerským chybám. Bývalá prezidentka Leena Xu byla v centru dlouhé kontroverze ohledně jejího vztahu s tehdejším hráčem Yiliangem „Doublelift“ Pengem, což byl podle většiny profesionálních standardů střet zájmů, protože byla přímo zodpovědná za rozhodnutí o jeho znovupřijetí a podrobnostech  jeho smlouvy.

To později vybuchlo do další kontroverze, když prozradila detaily o bývalém junglerovi týmu Joshua „Dardoch“ Hartnettovi, což vážně podkopalo Hartnettovu potenciální vyjednávací sílu o jeho budoucím domově. Na konci roku 2021 opustil TSM Doublelift a otevřeně mluvil o negativních zkušenostech s majitelem Andy „Reginald“ Dinhem. V odchodu následoval Xu i trenér Søren „Bjergsen“ Bjerg a generální manažer Parth Naidu. Dalším šokem byla zpráva, které odhalila, že Reginald byl vyšetřován za šikanu a obtěžování nezávislým orgánem jmenovaným TSM a dokonce samotnou společností Riot Games.

Andy ‘Reginald’ Dinh
Andy ‘Reginald’ Dinh
Zdroj: David Fitzgerald/GETTY IMAGES

Vzhledem ke všemu, čím si organizace v nedávné době prošla, se začaly objevovat spekulace důvodu vyhazovu trenéra Petera Zhanga. Mlčení ze strany vyšetřujících prolomil až LCS komisař z Riot Games Jackie Felling: „Nemá to nic společného s ovlivňováním zápasů, je to interní záležitost týmu. Z Riotu jsme se k situaci vůbec nevyjádřili, ale nechci, aby si lidé mysleli, že to má něco vzdáleně společného s ovlivňováním zápasů nebo sázením, což nemá.“

Nyní lze potvrdit důvody náhlého odchodu Petera Zhanga.  Zdroje obeznámené s touto záležitostí vysvětlily, že svou trenérskou pozici využil k sebeobohacování prostřednictvím metody vybírání peněz výměnou za to, že zajistil, aby byli na soupisku přidáni někteří tchajwanští nebo čínští hráči. Za zaručení jejich smlouvy v TSM by si vzal část jejich výdělku zaplacenou jako poplatek; v podstatě se samovolně ujal pozice jako týmový trenér a zároveň mezinárodní agent.

Tvrzení uvádějí, že jako trenér spolupracoval s vedením při výběru hráčů na soupisku, poté šel za dotyčným hráčem a nabídl mu, že bude působit jako jeho „agent“ s tím, že jej může dostat do TSM sestavy, pokud mu dovolí ho zastupovat. Za vyjednávání dohody si mě odnést část výdělků hráče, často mnohem vyšší než standardní honorář agenta za zprostředkování obchodu.

Peter Zhang
Peter Zhang
Zdroj: Riot Games

Vyšetřování nadále pokračuje, protože panují podezření, že se nejedná o jediný prohřešek tohoto bývalého trenéra. Pravděpodobně můžeme v blízké době očekávat další oznámení, možná dokonce i obvinění.

Štítky: TSM, skandál
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.