Přejít k hlavnímu obsahu

Expanze v Moskvě se nekoná. Esportová organizace opouští Rusko a přesouvá se do Srbska

25. 3. 2022 | 15:54 Zajímavost
Ruská invaze na Ukrajině dál zasahuje i herní svět. Tentokrát jde o esportovou organizaci se sídlem v Moskvě, která přesouvá své zázemí do Bělehradu.
Team Spirit po vítězství na TI
Team Spirit po vítězství na TI
Zdroj: Valve

Team Spirit měl velké plány. Původní sídlo v Moskvě se mělo značně rozšířit, tomu všemu je ale vzhledem k celosvětové situaci nyní konec. „Přístupnost esportu byla vždy jeho jedinečnou vlastností. Ať žijete kdekoli, děláte cokoli, věříte v cokoli, dveře do esportu pro vás byly vždy otevřené,“ uvedl Spirit své prohlášení. 

„Vše se však mění a jednou z těchto změn je současná situace mezi Ruskem a Ukrajinou, odkud pochází mnoho našich hráčů a zaměstnanců. Vzhledem k okolnostem, a to jak praktickým, tak etickým, se rozhodnutí o přesunu jeví jako jediné správné,“ pokračuje oficiální oznámení týmu.

Celá základní pětka CS:GO týmu jsou hráči z Ruska pod vedením ruského trenéra. Jediný zástupce sekce Hearthstone je Rus a slavný tým Dota 2, který vyhrál poslední The International, se pyšní třemi ruskými a dvěma ukrajinskými hráči. Rozhodnutí o přesunu celé organizace proto jednoznačně nebylo snadné.

Na relokaci Team Spirit do srbského Bělehradu reagovala část komunity značným odporem. Část kritiky směřovala i na neurčité pojmenování celého konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, Spirit ale na výhrady okamžitě zareagoval. „Nebojíme se použít slovo <<válka>>, už dříve jsme ho ve svých prohlášeních použili a odvolávat jej nebudeme,“ zní jasné stanovisko ruské organizace.   
 

Štítky: Team Spirit, Rusko