Přejít k hlavnímu obsahu

Mají Budapest Five na to, aby na Tipsport CS:GO Bratislava bojovali o medaile?

26. 3. 2022 | 13:10 Counter-Strike 2 Preview
Premiérové hledání zahraničních účastníků pro Tipsport CS:GO Bratislava bylo zajímavým úkolem. Vedle aktuálně 35. nejlepšího týmu světa Apeks jsme se rozhodli pozvat dlouholetou maďarskou jedničku Budapest Five. V současnosti tohle tvrzení ale není tak jednoznačné, protože po delším čase mají plnohodnotného konkurenta. Navíc jsou až ve druhé stovce světového žebříčku. Mají i přesto kvality na to, aby v Bratislavě zabojovali o medaile?
Budapest Five CS:GO tým 2022
Budapest Five CS:GO tým 2022
Zdroj: Budapest Five

Když se v Maďarsku řekne esport, mezi týmy si každý jako první vybaví Budapest Five. Tahle rovnice je v posledních letech naprosto jasná. Na poli CS:GO už ale pozice jedničky tak jednoznačná není, protože loňské jádro sestavy se rozložilo na dva týmy. ONYX jsou na podobné úrovni a v tuto chvíli se nachází o 3 pozice v HLTV žebříčku před Budapest Five. V prvním velkém střetnutí letošního roku navíc zvítězili hráči ONYX.

BP5 mají v letošním roce o motivaci postaráno. Dlouholetá stálice v nejlepší stovce světového žebříčku vždy platila za tým, který vidíte na mnoha turnajích, ale v mezinárodní konkurenci se málokdy dostaví skutečný úspěch. Důležitá byla pro budapešťský celek loňská účast na V4 Future Sports Festivalu, kde v boji o přežití nestačili na eSubu poměrem 1:2. V Bratislavě to tak nebude poprvé, co v LAN prostředí potkají CZ/SK týmy.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

Rok 2021 byl pro Budapest Five plný změn. Sestava byla nestabilní, často se na turnajích představovalo složení, které ještě nebylo oficiální, a dokonce zde byl pokus o mezinárodní pětici s hráči z Nizozemska a Bulharska. Půl roku tým navíc vedl španělský kouč. Pro letošní sezónu tak nastala velká obměna, když z posledního loňského oficiálního složení zůstal pouze jeden hráč – 21letý Levente „fleav“ Fodor.

V čele sestavy se však nachází Áron „Aaron“ Homoki, který byl oficiálně přivítán až v lednu, ačkoliv s týmem hraje již před sedm měsíců. Starým známým je také Ádám „kolor“ Domoszlay, jenž si odskočil do zahraničí, ale je opět zpátky doma. Na dostavění kádru se BP5 rozhodli sáhnout k mladším střelcům, konkrétně padla volba na Gábora „gubi“ Hegedűse a Dominika „1NSERT2“ Gerencséra, pro které jde o první velké angažmá.

V letošním roce jsme Budapest Five mohli na HLTV vidět pouze ve dvou případech, když v Malta Vibes Knockout Series #6 zaznamenali jednu výhru a jednu porážku. Čtyři z pěti hráčů však spolu odehráli předchozí vydání turnaje už v prosinci, zde získali skalpy Finest a Nexus. Mimo to si dvakrát zahráli o BLAST Premier Showdown, ale doma nestačili na ONYX (1:3) a v evropské konkurenci nepostoupili ze skupiny.

 

Kolem a kolem se dá říci, že ačkoliv jsou BP5 známým pojmem, tak letošní projekt je vlastně teprve na svém začátku. Právě Tipsport CS:GO Bratislava tak může ukázat, jak na tom svěřenci Márka „MustanG“ Havrána vlastně jsou. Těžko se dá odhadovat, v jaké formě přijedou, z loňských dat příliš vycházet nejde.

Ve skupině se Budapest Five mohou potkat se SINNERS a eSubou, úvodní zápas však svedou proti Sampi.Tipsport. Pokud bychom měli vycházet z pověstného HLTV žebříčku, tak by měli svést postupový souboj o 2. místo s eSubou a Sampi. Může však na ně být vyvinut tlak, protože jde o jednoho ze dvou prvních zahraničních účastníků na MČR turnaji. My jsme však přesvědčeni o tom, že turnaji dodají určitou prestiž.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.