Přejít k hlavnímu obsahu

Rozdělení mezi tvůrci a platformou je prehistorické, rozpovídal se DeeThane o problémech na Twitchi

27. 3. 2022 | 12:11 Twitch
Na to, že Twitch často háže klacky pod nohy vlastním streamerům, a dokonce i partnerům, jsme si už tak trochu zvykli. Ať už se podíváme na přístup k jednotlivým kauzám, procentuální díly z výdělku, nebo neustále změny, které ztěžují život tvůrcům obsahu, většina streamerů to zvládla do jisté míry tolerovat. DeeThanův pohár trpělivosti už ale přetekl. Známý český streamer se tak s fanoušky podělil o to, jak se věci ve skutečnosti mají.
DeeThane mluví o problému na Twitchi
DeeThane mluví o problému na Twitchi
Zdroj: Se svolením - Damien „DeeThane“ Dante

Twitch je sice pro hráče, a nejen pro ně, stále nejrozšířenější streamovací platformou, ale i tak má své mouchy. Má jich vlastně úplně celý roj, proto se i kauzy a problémy na Twitchi po celém světě staly tak trochu denním chlebem. A jinak to není ani u nás. V současné době to pravděpodobně mají naši domácí streameři daleko složitější, ať už se jedná o samotné smlouvy nebo třeba náhle zlevnění předplatného. Oblíbený streamer DeeThane se rozhodl o této problematice natočit celé video, ve kterém vysvětluje, kde přesně se nachází problém.

Twitch zamítl žádost o lepší smlouvu

Všichni určitě víme, že DeeThane je na Twitchi už nějaký ten pátek. A ačkoliv jeho kariéra měla za cca 7 let působení na platformě své vzestupy i pády, stále je jedním z nejoblíbenějších tvůrců u nás. A tady právě začíná problém. Z počátku byla pro partnery smlouva 50/50 jedinou možností a nikdo nic neřešil, ani DeeThane. Když se však jeho streamerská kariéra dostala do jednoho z těch horších bodů, rozhodl se požádat o lepší smlouvu. Přeci jen na platformě úspěšně produkoval obsah pěknou řádku let. Twitch v tu dobu reagoval přemrštěnými podmínkami a deadliny, takže Dee tyto snahy zprvu vzdal.

Jeho sledovanost se po delší době znovu raketově vyhoupla a dařilo se mu daleko lépe. Mohl by teda i tyto nároky splnit. Rozhodl se tak znovu zažádat o lepší smlouvu. Twitch tentokrát odvětil, že to v České republice není možné kvůli dřívějšímu podvodu jiného streamera. DeeThane si tak měl udržet hranici 1000 subů a znovu se ozvat začátkem roku 2022. Jak řekli, tak Dee udělal. A hádejte co... nic. Twitch odpověděl, že žádná lepší smlouva není možná. DeeThane v tom ani zdaleka není sám. Ve videu zmiňuje, že se ve stejné situaci nachází například FlyGun nebo Patrikturi. Zatímco někteří podobně úspěšní streameři se těší lepším podmínkám.

Rozhodl se proto podniknout nové kroky, ke kterým se dostaneme později. Ještě chvíli ale zůstaneme u podmínek.

Streameři bez partnera mají stejné podmínky

Problémem je už status partnera. DeeThane a jeho 50/50 smlouva je totiž naprosto totožná se streamery, kteří jsou pouze affiliate. A čeho je pro tento výdělek vlastně zapotřebí dosáhnout? To je další problém, skoro ničeho. Aktuální podmínky jsou:

  • 50 followerů
  • odstreamovat 8 hodin
  • streamovat 7 různých dní
  • mít průměrně alespoň 3 diváky

Stačí tak 7 dní a minimální úsilí, aby člověk dosáhl na stejné podmínky.

Když se navíc pro porovnání podíváme  na jiné předplatitelské platformy, můžeme hned porovnat procenta, která si platforma přivlastní z výdělku. Patreon si vezme maximálně 10 %, OnlyFans 20 % a pak tu máme Twitch, který zblajzne rovnou 50 %. Není proto divu, že i DeeThane chtěl alespoň poměr 70/30. Twitch mu ale opakovaně tvrdí, že to nejde a ani mu pořádně neřekne proč.

Jak jsme již zmínili, nedávná sleva předplatného v České republice také nepomohla. Dee tvrdí, že jeho nynějších 1000 subů se mu vyplatí asi jako 500 před touto změnou. A to je už dost peněz. Twitch měl v plánu pomoct i streamerům, pokud odstreamují danou dobu. Tento systém ale fungoval jen pár měsíců a DeeThane byl znovu tam, kde začal. Závislý na předplatných... které nyní stojí méně peněz a sám z nich má 50 %.

Nový systém reklam je špatný vtip

Twitch tvrdil, že s novými změnami chce pomoct také streamerům. Jednou z těchto změn byl pro každého i nový program Ads Incentive. Ten ve zkratce funguje tak, že na kanále bude automaticky v určitých intervalech přehrávat reklamy. Pokud streamer odvysílá určitý čas těchto reklam, dostane za to odpovídající finanční částku. Tento balíček se dal zařídit ve třech možnostech, v každé se lišil počet odvysílaných minut a samozřejmě i počet vydělaných peněz. Zkrátka podle toho, kolik času je streamer ochotný nechat na reklamách a kolik si chce vydělat.

Jenže jak se ukázalo, skutečná čísla se vůbec nepodobají tomu, co Twitch naznačuje v modelové situaci. V DeeThanově videu můžete tuto částku vidět a také ji porovnat s jeho nabídkou, která vlastně ani nestojí za řeč. Ve výsledku by musel za pár šupů odstreamovat spoustu hodin a také by musel odvysílat dost reklam. A ruku na srdce. Reklamy nemá nikdo rád.

Co bude dál... Patreon?

Bát se nemusíte, DeeThane odejít z Twitche nehodlá. O jeho obvyklou tvorbu tak nepřijdete. DeeThane mluví i o tom, že u něj na Twitchi má předplatné spoustu lidí, kteří na streamy ani nechodí. Zajímá je naopak jeho hudba a toto je cesta, jak ho mohli podpořit. Rozhodl se tak najít alternativní východisko, a tím je Patreon. Z předplatného bude mít daleko větší podíl, bude tam přidávat informace o své hudební tvorbě, giveawaye, leaky a komunikovat s fanoušky. 

Jedná se tak o druhou možnost, jak ho podpořit. Dee prohlašuje, že za tím stojí jiné důvody, než jsou peníze. Jak jsme již zmínili, nelíbí se mu 50/50 poměr na Twitchi. Nejen kvůli tomu, že dostane míň peněz, ale i proto, že jeho fanoušci polovinu částky platí Twitchi. A to podle něj není fér ani pro něj, ani pro fanoušky. V tomto ohledu je Patreon shovívavější. Druhou věcí je, že současná situace na YouTube také není nejlepší. Patreon by tak byl dalším příjmem, ze kterého by mohl platit editora.

Na Twitchi se ale u DeeThana nic nezmění. Patreon je však dobrou alternativou, jak vyřešit současný problém na domácí Twitch scéně. Vlastně ani není jediný, kdo se poohlédl po alternativním řešením. Velký poprask způsobil Opat04, který dostal po roce unban na Twitchi. Sice je zpátky, ale zatím zápasí s obnovou jeho tlačítka předplatného. I on se prozatím rozhodl pro Patreon. Je tak dost možné, že se streameři začnout na Patreon obracet daleko častěji než dosud.