Přejít k hlavnímu obsahu

Přišli jste o drahocenný Steam účet jako Zur1s? Poradíme, co v takové situaci dělat

2. 4. 2022 | 17:43 Counter-Strike 2 Zajímavost
Nedávné odcizení účtu Martina „zur1s“ Slámy ukázalo, jak za vteřinu můžete přijít o všechno, co ve hře dlouhé roky sbíráte. Když se vám už ale něco podobného stane, můžete to ještě zvrátit?
Martin „zur1s“ Sláma
Martin „zur1s“ Sláma
Zdroj: Se svolením - František Dumek/Sampi

Martin „zur1s“ Sláma přišel včera během mače s eSubou o vlastní Steam účet v hodnotě až 300 tisíc korun. Všichni pátrají po tom, jak se to mohlo stát a mnozí se určitě zamysleli nad tím, co člověk může v takové chvíli vůbec dělat. Nebojte se, je to sice obrovské drama, ale jde z toho vyváznout a účet získat zpátky. Poradíme vám jak na to. 

Nejdříve je dobré si uvědomit, že byste na svém Steam účtu měli mít perfektní ochranu. Ta totiž takové situaci může pomoci předejít. Zvolit silné a nepredikovatelné heslo je nutností, dvojfázové ověření přes Steam Guard je snad ale ještě důležitější. Je ale třeba být neustále v pozoru, například když se chcete přihlásit na stránky třetích stran, které často bývají podvodné. V tu chvíli se můžete stát obětí hackerů, pro které není prolomení vašeho účtu překážkou. Účet vám odcizí, aniž byste napočítali do tří, a teď co s tím?

Když útočník pronikne do účtu, první, co udělá, je změna hesla.  Ale na váš mail spojený s účtem by měla dorazit zpráva, že se něco děje, spolu s odkazem na stránku, kde se máte zkusit přihlásit. Když vám to nepůjde, budete muset podniknout další kroky.  Dostanete se na stránku, kde vám vyskočí veledůležitý kód. Ten si pečlivě zapamatujte, poněvadž s ním může svůj Steam „uzamknout“ a hackera z něj nadobro vystrnadit.

Horší je, když přijdete i o původní email. V tomto případě musíte kontaktovat Steam podporu, která, ačkoliv není na nejvyšší úrovní, je pro obyčejného smrtelníka  jedinou možností.  Na přehledné úvodní stránce si naklikáte váš problém, v našem případě odcizení účtu. Budete vyzváni k zadání emailu spojeného s účtem, jenže ten už pravděpodobně bude změněn a vy ho nebudete znát. Proto zadejte uživatelské jméno, které je vždy stejné, a následně mobil se Steam Guardem. Jestliže už jej nemáte, ani logicky neznáte heslo a nový mail útočníka, budete muset doložit, že skutečným vlastníkem účtu jste opravdu vy. Důležité je předložit co nejvíce důkazů. Napište proto do příslušné kolonky váš původní email, a ideálně i potvrzení jakékoliv platby na Steamu či CD klíč hry ve vaší knihovně. Následně nezbývá nic jiného, než žádost k obnovení účtu odeslat a doufat, že vám bude vyhověno. Pamatujte ale na to, že čím více průkazných důkazů předložíte, tím větší šanci na úspěch máte.

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.