Přejít k hlavnímu obsahu

Běž umýt nádobí! Youtuber se 7 miliony odběratelů byl Riotem zabanován za urážení žen

17. 4. 2022 | 14:30 VALORANT Zajímavost
Toxicita ve hrách tady byla, je a pravděpodobně navždy bude. V rámci nervů jsou někteří lidé schopni říct opravdu kruté věci, ale Riot Games svým krokem ukazuje, že na takové chování v jeho hrách místo není. Darrena Watkinse Jr. zná herní svět spíše pod přezdívkou IShowSpeed a jeho popularita v posledních měsících vyletěla až na měsíc. Bohužel velkou část jeho obsahu tvoří právě toxicita a bavení komunity, takže podobný incident byl pouhou otázkou času.
IShowSpeed si už žádnou hru od Riot Games nezahraje!
IShowSpeed si už žádnou hru od Riot Games nezahraje!
Zdroj: youtube.com/c/IShowSpeed

Začátkem nejnovějšího drama na herní scéně byla jedna z mnoha her, kterou IShowSpeed odehrál ve Valorantu. K té došlo už několik týdnů zpátky, ale teprve nedávno na ni poukázal jeden z esportových reportérů na YouTube. Tím není nikdo jiný, než Jake Lucky, který svým příspěvkem na Twitteru rozpoutal pořádnou konverzaci. Do té se zapojili lidé jako Keemstar, xQc a také Sara Dadafshar, vývojářka v samotném Riot Games. Ta následně učinila takové kroky, aby si IShowSpeed na svém účtu už žádnou hru od Riotu nezahrál.

IShowSpeed se sám k tomuto problému vyjádřil a za své akce se omluvil. Nicméně na svou částečnou obranu uvedl to, že měl údajně těžký den a jeho frustrace byla vyvolána rasistickými a nepříjemnými donaty, které mu lidé posílali. Na jeho stranu se přidal například velice populární a kontroverzní tvůrce obsahu Keemstar. Ten do debaty vtáhnul hvězdu Twitche pod přezdívkou xQc, jehož osobnost je také často spojena s toxicitou a potenciálním sexismem. xQc se ovšem nenechal všemi obviněními rozhodit a zachoval chladnou hlavu. Rovněž chování IShowSpeeda odsoudil a jeho virtuální konflikt s Keemstarem ještě vůbec nemusí být u konce.

Bohužel věty, které v samotné hře zazněly, jsou opravdu za hranicí snesitelného trash talku. Kromě křičení vulgárních slov po spoluhráčích se do konverzace zapojila také jedna spoluhráčka, na kterou IShowSpeed začal chrlit různé urážlivé a sexistické poznámky. Vrcholem všeho byla věta „vypni tuhle hru a běž umývat manželovi nádobí“. Takové chování se opravdu nedá schválit, natož jakýmkoliv způsobem podporovat. Jeho fanouškům situace zatím nevadí a kdo se chce pobavit, tak na stream dojde. Zůstává pouze otázkou, zda ještě bude vůbec možnost kam dojít, protože do konverzace na Twitteru se zapojil také Lester Chen, vedoucí herního obsahu na platformě YouTube, kde IShowSpeed streamuje a momentálně vlastní kanál se 7 miliony odběratelů. 

Ve Valorantu se hrubé chování začíná stávat docela častým jevem, speciálně směrem k ženskému pohlaví. Jedna z nejčerstvějších afér ohledně podobného tématu se týkala Jasona „jasonR“ Ruchelskeho. Tento bývalý profesionální hráč CS:GO a současný tvůrce obsahu z Valorantu úmyslně opouští hry ve chvíli, když zjistí, že má ve svém týmu ženu. Oproti IShowSpeedovi zde ovšem vznikl zásadní problém. JasonR je už zkušený hráč, který se zapojoval do mnoha profesionálních turnajů v CS:GO, včetně jedné účasti na major turnaji v barvách Splyce. Jeho akce tím pádem vyvolaly reakce u mnoha dalších profesionálních hráčů. Naopak IShowSpeed je pouze nezletilý mladík, který se ze srandy rozhodl streamovat a nemusí si úplně uvědomovat váhu svých slov, případně jejich dopad na jeho sledující. To ovšem v žádném případě neomlouvá tento styl chování, který je opravdu nepřípustný.

Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.