Přejít k hlavnímu obsahu

Streamerka po banu hrozila střelbou v sídle Twitche, ten jí ale trest zmírnil

14. 4. 2022 | 06:55 Twitch
Velice ostře reagovala streamerka Narcissa Wright na ban, který obdržela po porušení zásad platformy. Twitter následně zahltila příspěvky, které byly přinejmenším opravdu na hraně. Nakonec dokonce vyhrožovala sebevraždou a střelbou v centrále Twitche. Co bylo dál? Twitch nečekaně odpověděl. Obsah této zprávy ovšem veřejnost přinejmenším překvapil.
Narcissawright a Twitch
Narcissawright a Twitch
Zdroj: Twitch

Narcissawright byla šikovnou speedrunnerkou, která se proslavila hlavně neskutečně rychlým dohráním hry The Legend of Zelda: OOT. V roce 2014 Narcissa, tehdy známá jako Cosmo Wright, ukořistila v totožném titulu světový rekord s časem 18 minut a 10 sekund. Na konci roku 2015 se streamerka odklonila od speedrunování a v roce 2018 dostala na Twitchi ban za porušení pokynů platformy týkajících se nahoty a sexuálního obsahu.

Ale ne napořád. Na Twitch se vrátila 19. března 2022 a rovnou se kromě hraní Zeldy, tentokrát ale BOTW, objevila například i v kategorii Just Chatting. A jestli se streamerka poučila? Vůbec ne. Hned 21. března dostala další zákaz. A jak známe Twitch, šance na unban jsou v její situaci téměř mizivé. Diváci tvrdí, že při streamu otevřela odkaz, jehož obsah porušoval TOS platformy ohledně nahoty. Vzhledem k její minulosti by měl být Twitch přísnější. A taky byl.

Narcissawright
Narcissawright
Zdroj: Twitch

Nový ban s trváním na neurčito ale způsobil nečekanou situaci. Ublížená Narcissa zamířila na Twitter, aby pohrozila sebepoškozováním a střelbou v sídelní budově Twitche.

Streamerka Twitter zaplavila tweety se slovy jako „internet je peklo“, „skutečný život je také peklo“ a „Twitch mě nutí umřít!“. Následně veřejnosti sdělila, že se chce zabít a také vyhrožovala střelbou v centrále Twitche. „Chci se zabít a střílet lidi v Twitch centrále! Hahaha!“ sdílela na své zdi. Hrozby někomu přišly úsměvné, jiné lidi zase vyděsily. Mnoho fanoušků a bývalých diváků ale vyjádřilo obavy o její duševní stav.

Tweet od Narcissy
Tweet od Narcissy
Zdroj: Twitter

V následném rozhovoru  Narcissa objasnila, že hrozba nebyla legitimní a že dokonce ani nevlastní zbraň. „Vím, že ten komentář byl na hraně, ale myslím si, že kdyby se Twitch opravdu staral o duševní zdraví, tak by to se mnou probrali a ne mě rovnou a náhle deplatformovali,“ řekla. „Nevlastním žádné zbraně a hrozba nebyla skutečná. Měla jsem ale chuť si ublížit a ten tweet byl v podstatě můj způsob sebepoškozování.“

Dále tvrdila, že ji Twitch zabanoval za to, že omylem ukázala nevhodnou fotku a bez jakéhokoliv varování její kanál pozastavil. „Krátce poté, co se na streamu objevil obrázek, jsem byla (trvale) zabanována. Na dobu neurčitou. Připadalo mi to kruté, byla to přehnaná reakce na to, že mi někdo poslal sprostý obrázek,“ vysvětlila. Zde kauza ale neskončila. K překvapení všech se Twitch ozval. 

Po pouhých 7 dnech Twitch situaci přehodnotil a trest zmírnil na 22 dní. A důvod? Prý zohlednil detaily případu a skutečnost, že toho Narcissa opravdu lituje. Tedy včetně výhružek? Finální verdikt tak nakonec odzbrojil úplně všechny. Otázkou je, co to teď znamená pro fungování samotné platformy. Stačí od nynějška projevit lítost a ban končí? Jsou řešením výhružky? Twitch tuto situaci vůbec nekomentoval, ba naopak streamerce zmírnil trest, jako by se nechumelilo. 

Nikdo neví, co se nyní týmu Twitche honí hlavou. Rozhodně to byl ale špatný krok, který do světa vyšle nebezpečnou zprávu. O to víc to rezonuje, když Twitch neustále tvrdí, že jeho hlavní prioritou je bezpečnost zaměstnanců. Nejen, že ignoroval veškeré výhružky, ale dokonce vyhověl prosbám dotyčné. To tu ještě nebylo. Všichni víme, že Twitch je se svými tresty a jejich řešením naprosto nekonzistentní. Můžeme ale jen doufat, že si tímto rozhodnutím platforma opravdu nezačala kopat vlastní hrob.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.