Přejít k hlavnímu obsahu

Netflix čelí žalobám ruských předplatitelů. Požadují odškodné ve výši 16,5 milionu korun

18. 4. 2022 | 10:53 Kauza
V posledních týdnech se velké značky připojily ke světovým lídrům v uvalení různých sankcí na Rusko v reakci na pokračující invazi země na Ukrajinu. Netflix následoval se svou vlastní zprávu do Ruska.
Netflix
Netflix
Zdroj: Netflix

Populární streamovací platforma dočasně zastavila dostupnost svých služeb v zemi a stáhla veškerou původní produkci z Ruska. Není to poprvé, co se Netflix potýká s problémy, pokud jde o poskytování svých služeb v Rusku. Dříve odmítli vysílat 20 volně vysílaných ruských televizních kanálů, přestože byl přijat zákon, který to vyžaduje. V reakci na to Netflix uvedl, že mají obavy ohledně své role v distribuci kanálů, které jsou známé oficiální vládní propagandou. Jeden takový kanál, Channel One, je částečně vlastněn společností Entertainment Online Service, která provozuje ruský výstup Netflixu.

Streamovací gigant nyní čelí hromadné žalobě ze strany Chernyshova, Lukoyanov & Partners jménem ruských předplatitelů v reakci na stažení služby. Případ byl podán u okresního soudu Khamovnichesky v Moskvě. V prohlášení advokátní kancelář uvedla: „Důvodem žaloby bylo porušení práv ruských uživatelů kvůli jednostrannému odmítnutí Netflixu poskytovat služby v Rusku.“ Netflix, který se v Rusku etabloval teprve v roce 2016, má na tomto území méně než jeden milion předplatitelů. Bylo oznámeno, že žaloba požaduje náhradu škody ve výši 60 milionů rublů (asi 16,5 milionu korun).

Netflix již dříve komentoval: „Vzhledem k okolnostem na místě jsme se rozhodli pozastavit naši službu v Rusku.“ Mezi nedávné projekty, které Netflix pozastavil, patří Anna K, současné převyprávění Anna Karenina, a neo-noir detektivní drama Zato . V reakci na invazi na Ukrajinu umístil Netflix na YouTube ke shlédnutí zdarma film z roku 2015  Winter on Fire: Ukraine’s Fight For Freedom. K žalobě se zatím nevyjádřili.

Štítky: Netflix, ukrajina
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.