Přejít k hlavnímu obsahu

Zkřivené grimasy dostihl verdikt. Konami konečně přiznává, co jsme o „eFotbalu“ všichni věděli už dávno

29. 4. 2022 | 16:30 Gaming
Napříč konzolemi se drtivá většina hráčů shodla na tom, jaké hodnocení udělí fotbalovému simulátoru od Konami. Kritici byli zklamáni rebrandingem hry a udělené hodnocení, které nedosahuje ani 30 ze 100, vyjadřuje vše. Společnost přiznala, že vypuštění hry do světa bylo předčasné.
eFootbal
eFootbal
Zdroj: Konami

Pro Evolution Soccer, nově pod názvem eFootball , vydaný v září 2021, měl sesadit titul FIFA jako krále fotbalových simulátorů. Nic takového se ale nestalo. Naopak byl kritizován pro své technické problémy, podsouvané mikrotransakce a nedostatek týmů a herních režimů. Velmi rychle se stal nejhůře hodnocenou hrou v historii Steamu. Lidé předpokládali, že vydání bylo uspěchané, a nyní to vypadá, že  společnost Konami sdílí názor s fanoušky.

V prohlášení Konami bylo potvrzeno, že nový eFootball nebyl dodastečně připraven, když byl vydáván. Společnost, která je považována za jednoho z japonských „Big Five“ herních vývojářů, byla obviněna z řady věcí včetně vypuštění hry v katastrofálním stavu, použití nedotaženého nového herního enginu, úsilí o zapojení nové generace konzolí i změně směru k free-to-play modelu. V prohlášení dále stojí: „V důsledku toho hra získala tvrdou zpětnou vazbu ohledně své kvality. Od září, kdy byl eFootball spuštěn, jsme však upřednostňovali vylepšení a opravy na základě zpětné vazby a názorů, které jsme obdrželi.“ Znamená to snad, že by někdy v budoucnu mohl tento titul sesadit krále fotbalových simulátorů z trůnu a spravit si tak u hráčů reputaci?

eFootball
eFootball
Zdroj: Konami

Nová aktualizace, která do hry přišla 14. dubna, prý zlepšila mnoho technických problémů a slabin nahlášených hráči. Mluvčí pochválil komunitu za poskytnutí tak podrobné zpětné vazby a prohlásil, že společnost bere komentáře „velmi vážně“. Otázce, zda byla hra při vydání kompletní, se mluvčí vyhnul. Z jejich odpovědi se však zdá pravděpodobné, že společnost chtěla mít termín vydání v září bez ohledu na stav, ve kterém se hra nacházela. „Neměli jsme žádné plány odložit vydání, protože jsme měli silnou touhu dodat nový eFootball 2022 uživatelům co nejdříve,“ vysvětloval mluvčí.

I když tato aktualizace údajně hru značně vylepšuje, bude to ještě nějakou dobu trvat, než ožije původní očekávaná vize. Je jen otázka času, než hráči pořádně prověří, zda  updaty proměnily eFootball ve hru, v kterou doufali.

Štítky: eFootball, Konami
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.