Přejít k hlavnímu obsahu

Prezidentská kampaň vrcholí. Kandidát slibuje pořádání tří největších esportových šampionátů

Francouzské prezidentské volby míří do druhého kola a sliby dvou kandidátů dosahují vrcholu. Současný prezident Emmanuel Macron v jednom z rozhovorů prohlásil, že by chtěl z Francie udělat zemi videoher. Esportové šampionáty by tak rád propojil dokonce s olympiádou.
Francouzský prezident Emmanuel Macron
Francouzský prezident Emmanuel Macron
Zdroj: facebook.com/EmmanuelMacron

Volba prezidenta patří v každé zemi jednou za pár let mezi nejžhavější témata. Nejinak je tomu nyní i ve Francii. Do druhého kola se dostali Emmanuel Macron a Marine Le Penová, mezi nimiž se rozhodne v neděli.

Současný 44letý prezident se v jednom z posledních rozhovorů rozpovídal mimo jiné o světě her a esportu. Jeho zájem o videohry je známý, již před rokem gratuloval francouzskému League of Legends týmu Karmine Corp k výhře v turnaji European Masters. Francouzská scéna však může být pyšná i na Team Vitality.

Mimo herní týmy se Macron zajímá také o esportové akce, nebo minimálně o nich rád mluví. Ve zmíněném rozhovoru dokonce uvedl, že v roce 2024 má Francie jedinečnou možnost spojit vrcholy dvou odlišných světů – Letní olympijské hry spolu s CS:GO Majorem, Dota 2 The International a League of Legends Worlds. Pokud jej Francouzi zvolí, začne na tomhle plánu pracovat v podstatě okamžitě, nechal se slyšet.

Francie patří minimálně v Evropě mezi největší esportové národy, mnoho vrcholných turnajů se však zde ještě neodehrávalo. Jednou z výjimek jsou LoL Worlds 2019, které se konaly v několika státech. Pokud by tak Macron byl zvolen a naplnil své sliby, Francie by mohla být na počátku nové kapitoly sportovní historie.

CS:GO, League of Legends a Dota 2 by nebyly přímou součástí programu olympiády. Tituly stejného žánru MOBA od konkurenčních vývojářů by navíc ani nemohly probíhat v jeden moment na stejném stadionu. Letní olympijské hry však trvají několik týdnů a jakékoliv propojení dvou kolosů by pro celý esport bylo velkým krokem kupředu a potenciální vstupní bránou pro nové cílové skupiny. Uvidíme, jak volba dopadne.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.