Přejít k hlavnímu obsahu

Český hráč končí v legendární organizaci. Jsem motivovanější než kdy předtím, říká Magnum

23. 4. 2022 | 11:00 VALORANT Přestup
Po fiasku na Masters v Reykjavíku se Fnatic loučí s českým hráčem a také s jeho ruským spoluhráčem. Komplikace, které soutěž doprovázely, se prolnuly s výkony, které Magnum na Islandu podával, takže evropská organizace učinila kroky vedoucí k nové sestavě.
Magnum a BraveAF
Magnum a BraveAF
Zdroj: Fnatic

Magnum vylétl v roce 2021 jako kometa a při svém prvním Tier 1 angažmá pomohl dosáhnout Fnatic několika skvělých úspěchů, včetně fenomenálního debutu na Masters 2. Jeho myšlení při hraní lurkera, v kombinaci s bezkonkurenčním smyslem pro hru, patří mezi nejlepší na scéně. V poslední době ale mírně strádal a nebyl tak konzistentní. Po nedávných výkonech se tak vedení rozhodlo, že tým musí posílit o palebnou sílu. Fnatic v pátek oficiálně přesunuli Martina „Magnum“ Peňkova mimo aktivní soupisku.

„Magnum nám bude velmi chybět jako člen týmu i jako přítel. Naším cílem s těmito změnami je umožnit mu najít tým, ve kterém bude skutečně excelovat. Nikdy nezapomeneme na obrovský vliv, který měl při utváření sestavy,“ zní z tábora Fnatic.

„Upřímně se cítím motivovanější než kdy předtím a nevzdám se, dokud nepozvednu trofej nad hlavu,“ napsal český hráč ve svém vyjádření. „Hledám tým, který je hladový plnit si své sny. Nejvíce zkušeností mám v roli sentinela, ale jelikož se díky zkušenostem z posledního roku rychle učím, nebál bych se přijmout žádnou roli mimo IGL,“ doplnil Magnum s tím, že je restricted free agent. Zájemci jej tak budou muset vyvázat ze smlouvy.

Výkony týmu se často odvíjejí od Derka, který nemohl na Masters v Reykjavíku nastoupit a jeho absence je bohužel zřejmá. Pro lepší budoucí fungování týmu se tak Boaster přesune do více podporovací pozice, zatímco Mistic bude zastávat flexibilní roli. Spolu s novým sentinelem by mělo jít o novou vizi týmu.

Další změnou je konec Andreje „BraveAF“ Gorchakova. Ruský hráč se připojil na zkoušku již v lednu, ale s koncem dubna skončí i jeho smlouva ve Fnatic. Toto rozhodnutí bylo založeno na řadě faktorů, výkonnost však není hlavním důvodem odchodu. Situace ruských hráčů na scéně je naneštěstí nestabilní.

Ředitel týmu Colin Johnson to odůvodnil slovy: „Při hledání řešení toho, jak bychom mohli udržet BraveAF na soupisce, jsme si stále více uvědomovali, že jeho pozice je bohužel neudržitelná. To je způsobeno nedostatkem jistoty ohledně budoucích bootcampů, živých akcí a dokonce i naší schopnosti nadále mu platit kvůli politickým omezením. S Bravem se proto 1. května loučíme – i když jsme jako tým a organizace udělali krok k tomu, abychom mu věnovali extra část prize poolu Challengers, který, jak doufáme, pomůže zajistit, aby o něj bylo v blízké budoucnosti postaráno. Kdyby existoval svět, kde jsme si ho mohli ponechat v týmu, udělali bychom to, ale bohužel to prostě nebylo možné.“

Podle oficiálního vyjádření Fnatic ještě nemají stoprocentně vyhlédnuté posily a čeká je tak testování na otevřené pozice. Kandidátů jistě bude spousta, teď už jen najít ty dva správné. Stejně tak věříme, že zájem bude i o českého střelce, který si po roce ve Fnatic zaslouží nadále pokračovat na Tier 1 scéně.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.