Přejít k hlavnímu obsahu

Čína pokračuje v zákazech, streamy neschválených her mají oficiálně utrum

3. 5. 2022 | 07:00 Gaming
Ačkoliv je čínský videoherní trh jeden z největších na světě, hráči, zejména ti nezletilí, nemají na růžích ustláno. Omezuje je řada nařízení a nyní se na jejich seznam přidává zákaz živého vysílání her, které nemají potřebná schválení.
Čína pokračuje v zákazech
Čína pokračuje v zákazech
Zdroj: Bandai Namco

Po řadu měsíců se čínská vláda snaží omezovat různými zákony a nařízeními herní návyky svých obyvatel, které přirovnává k „závislosti“. Hráči musí používat svá skutečná jména, pokud je jim pod osmnáct let, zahrají si denně maximálně tři hodiny, což se týká i profesionálních hráčů. Zásahy se dotýkají i videoherního obsahu. Krom toho Čína již dříve vyjádřila plány na rozšíření omezení i na sociální média a livestreaming.

Zpráva zveřejněná agenturou Reuters uvádí, že čínská Národní rozhlasová a televizní správa zakázala živé přenosy všech nepovolených videoher. Zákaz také blokuje živé přenosy nepovolených her a esportových eventů mimo Čínu. Všechny videohry v Číně musí před vydáním získat souhlas vlády, to však hráčům zcela nezabrání v tom, aby se dostali k nejnovějším dosud neautorizovaným titulům. Mnoho z nich je streamováno na některých z hlavních streamovacích platforem v zemi jako DouYu, Huya či Bilibili. 

V posledních týdnech se jedním z nejoblíbenějších dosud neautorizovaných titulů stal Elden Ring. Zákon tak nyní vlastně považuje jakékoliv jeho živé vysílání za nezákonné. Daniel Ahmad, hlavní analytik z výzkumné firmy Niko Partners, nedávno uvedl, že Elden Ring měl počátkem roku „denní kumulativní průměrnou sledovanost od 17,1  diváků, přestože nemá licenci.“

Čínští hráči hledají kreativní způsoby, jak se vyhnout nařízením, mnohé weby například nabízí pronájem účtů pro dospělé nezletilým, aby si mohli zahrát déle než jen povolené tři hodinky denně. Uvidíme, jak omezení livestreamingu ovlivní čínskou komunitu. 

Zdroj: GamingBible
Štítky: Čína