Přejít k hlavnímu obsahu

Huty i Skailer postoupili v FNCS, další kolo si ale nezahráli. Dva nejpodivnější příběhy české scény

5. 5. 2022 | 13:22 Fortnite Reportáž
Jména profesionálních hráčů Hutyho a Skailera nejsou na domácí scéně nijak neznámá. Oba dva jsou na scéně již drahnou dobu a netřeba je blíže představovat. Hutyho známe především z doby legendárního tria Huty, Minny, Wraxx a Skailera jako finalistu World Cupu z roku 2019.
FNCS turnaj
FNCS turnaj
Zdroj: Epic Games, koláž PLAYzone

Na rozdíl od jiných her, kde je gambling a hazard skoro až podstatnou součástí hry, je ve Fortnite z etických a mravních důvodů zakázán. Jako všude jinde, se i ve Fortnite najdou skupinky hráčů, kteří sázkám zřejmě nemohou odolat. A to ani při vědomí, že Epic Games hráče za takové chování trestá banem, tedy zákazem účinkování. Jelikož Fortnite hrají stovky milionů hráčů po celém světě, je sázky skoro nemožné odhalit, a tak většině hráčů procházejí. Je totiž nereálné odhalit sázky u pár hráčů z Horní Dolní.

Jiná už je to u profesionálních hráčů. Tam hraje velkou roli to, že pokud jde profík do nejprestižnější soutěže sezóny, tak si Epic Games ohlídá, komu by měl případnou nemalou výhru vyplatit, ale i to, že již nejste příležitostný hráč, ale někdo, koho zná už hodně lidí – což vede k tomu, že se vám může jednoduše přihodit „mass report“. To znamená, že vás za porušení pravidel nahlásí hodně lidí a v Epic Games se rozsvítí pomyslná červená kontrolka, která podnítí individuální a přednostní řešení problému.

Je s podivem, že si však takové sázky neohlídá a neodpustí profesionální hráč, který se hraním Fortnite nejen živí, ale je i součástí nemalé herní organizace. Protože právě takový ban dostal spoluhráč a zároveň týmový kolega Davida „Huty“ Köcherta, Lootboy Swifty. Takováto selhání však známe nejen z esportu, ale i z klasického sportu, a Swifty tak není ani první ani poslední. Nyní si měsíc nezahraje.

Jelikož je FNCS v režimu duo, kde nemůžete měnit spoluhráče, se kterým jste do turnaje vstoupili, skončil tak postup do dalšího kola FNCS i pro Hutyho. Naštěstí pro něj je ale ještě otevřená kvalifikace a může zkusit štěstí s jiným spoluhráčem. Bohužel, většina lepších hráčů má již spoluhráče a hledání nebude lehké.

Dalším smolařem letošního FNCS je Richard „Skailer“ Janeček. Tady je třeba brát v úvahu, že povolený věk pro soutěžní klání je ve Fortnite o dost nižší, než je zvykem v jiných kompetitivních hrách. Účastnit turnajů ve Fortnite se můžete již od 13 let, kolik je právě i spoluhráči Skailera, F1štykovi. Protože na nic jiného než na věk, a tedy nezkušenost domyslet důsledky a časové souvztažnosti, nelze svést to, co se stalo.

První postupové kolo FNCS se odehrálo v pondělí, kde se duo Skailer a F1štyk umístilo na 563. pozici, což je kvalifikovalo do včerejšího turnaje o další postup. Nutno říct, že všechny termíny FNCS jsou známé předem. Například i od nás. Jaké pak přišlo překvapení, když doslova pár hodin před turnajem přišlo zoufalé ohlášení na Twitteru, že F1štyk se stěhuje a nemůže tak FNCS hrát. Ve většině rodin se stěhování taktéž plánuje předem a bývá logické, že pokud nestěhujete zrovna jenom stůl z jednoho rohu do druhého, tak to zabere více času a nelze ani spoléhat, že všechno půjde hladce. Ne nadarmo se říká, že lepší vyhořet, než se stěhovat. To si však F1štyk bohužel neuvědomil a nedomyslel, a tak v dobré víře první kvalifikaci odehráli spolu. Bohužel včera už zůstal F1štyk někde mezi krabicemi a Skailer na ocet.

Uvidíme, co dalšího nám současná FNCS sezóna přinese. Když se čekalo, jestli bude „o čem psát“, tak jsme doufali spíše v úspěchy českých a slovenských reprezentantů. Ne o podobných, nechtěných kauzách.

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.