Přejít k hlavnímu obsahu

První jména odhalena! Na Majoru svůj tým kvůli podvádění nepovedou trenéři Spirit i 9z

6. 5. 2022 | 20:45 Counter-Strike 2 Kauza
Za zneužívání chyby ve hře bylo loni potrestáno několik desítek trenérů, tresty se šplhaly i do trvalých zákazů na turnaje spadající pod ESIC. Teď, těsně před startem Majoru, vyplavaly na povrch nové informace, které vyústily v další sankce. Na Major mají utrum trenéři Spirit a 9z, o třetím jménu se spekuluje.
hally
hally
Zdroj: HLTV.org

Sergey „⁠hally⁠“ Shavaev a Rafael „⁠zakk“ Fernandes jsou prvními trénery z aktuálně probíhající vlny zákazů od ESIC, kterým byla zakázána účast na nadcházejícím Majoru. Za svými zády tak nebudou mít oporu mladí Spirit a též 9z, kteří se probojovali po senzačním comebacku v NA kvalifikaci.

Oba týmy s tresty nesouhlasí. 9z tvrdí, že vyšetřování s hallym skončilo před 14 měsíci, Spirit pak svého kouče brání argumentem, že pouze uvízl a tým nemohl mít z jeho získaných informací prospěch.

Zákazy jsou spojené se čtvrteční předběžnou zprávu, ve které komise pro integritu esportu vysvětluje, že je blízko k odhalení všech typů použití coaching bugu, mnoho z nich též ve svém prohlášení zmiňuje. Tresty budou mít údajně dopad až na 134 lidí z komunity.

Například se proslýchá, že někteří trenéři měli doslova létat po mapě a sledovat všechny nepřátele, což ESIC považuje za ten nejzávažnější přestupek. Tento typ měl údajně zneužít i Luis „⁠peacemaker“ Tadeu, trenér Imperial, o němž se spekuluje jako o třetím potrestaném. Nemohl by tak na Majoru podpořit hvězdný celek okolo FalleNa.

Není to poprvé, kdy ESIC trestá. Už v září 2020 bylo po zjištění zneužívání trenérské chyby zabanováno 37 trenérů, včetně bývalého kouče BRUTE Milana „Pepik“ Gellebry  či Allana „Rejin“ Petersena, někdejšího analytika Entropiq Prague, jenž dokonce dostal stopku trvalou. Někteří provinilci trestům stihli utéct, teď už by ale spravedlnosti uniknout neměli. ESIC totiž nehodlá podobné jednání trpět.

Štítky: ESIC, zákaz
Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.