Přejít k hlavnímu obsahu

Liga mistrů Valorantu se vrací. O pět milionů korun zabojují i dva Češi

11. 5. 2022 | 17:55 VALORANT Preview
Po delším odpočinku se vrací liga VCT EMEA Challengers a s ní i našlapané sestavy dychtící dokázat, že jen ony jsou tím nejlepším týmem v Evropě. Mezi účastníky nechybí ani dva čeští hráči, z nichž jeden je mezi elitou nováčkem. Celý květen a červen bude na co koukat, tak si pojďme o celé soutěži něco povědět.
Twisten a MONSTEERR
Twisten a MONSTEERR
Zdroj: Riot Games / BIG / Giants

VALORANT Champions Tour se vrací s druhou částí sezóny. Regionální ligy, jako je Surge, už začaly, ale většinu fanoušků samozřejmě zajímá ta nejužší světová špička. V případě sezónních soutěží Challengers jde přesněji řečeno o špičky jednotlivých regionů, které usilují o vstupenku do světa. Úvodní část sezóny patřila americkému týmu OpTic Gaming, žádný evropský celek tentokrát na medaili nedosáhl.

Challengers 2 pro region EMEA startuje 13. května a všechny týmy jsou připraveny, mnohdy už v nových složeních. Mimo dílčích změn v sestavách najdeme mezi účastníky také jedno nové jméno. Mezi elitu se premiérově probojoval tým FOKUS. Ten uspěl v regionální DACH lize a následně ovládl Promotion o postup mezi elitu. Mix zajímavých hráčů si tak vyzkouší to nejlepší, co Evropa nabízí.

Česko bude mít v soutěží hned dva zástupce, jako tomu bylo naposled. Tím prvním je Karel „Twisten“ Ašenbrener, který musel se spoluhráči z BIG obhajovat svou pozici ve zmíněné baráži. A povedlo se. „Vyzyvatelé dělají o mnoho více chyb a neumějí trestat chyby jako evropská špička. Bylo to pro nás jednodušší, než jsme čekali, ale v některých momentech nás potrápili,“ prozradil v rozhovoru. Podle jeho slov tým změnil vše, co změnit potřeboval, takže od BIG můžeme očekávat jinačí jízdu. Bohužel již bez gob b.

Druhým českým hráčem už bohužel není Martin „Magnum“ Peňkov, který byl součástí dvojité změny ve fnatic a prozatím nemá nové angažmá. Nováčkem v Lize mistrů Valorantu je naopak Ondřej „MONSTEERR“ Petrů, jehož čeká velká premiéra mezi elitou. Sedmnáctiletý střelec bude hájit barvy Acend, mistrů světa z minulého roku. Jsme všichni zvědaví, co mladá krev předvede, lehký úkol Monsteerra rozhodně nečeká.

Tímto se dostáváme k rozlosování, které již rovněž známe. Acend byla přiřčena skupina A, kde najdeme dva účastníky Masters v Reykjavíku i celek, který na vrchol první části sezóny nemohl odcestovat. Prostě jde o tři nejlepší týmy jara. Silnou konkurenci v podobě G2 Esports, fnatic a FunPlus Phoenix doplňují nováčci z FOKUS a také LDN UTD, kteří díky nové spolupráci budou nyní vystupovat jako OG LDN UTD.

Twisten byl s BIG nalosován do skupiny B, takže nás české derby v základní fázi akce bohužel nečeká. Těšit se ale i přesto můžeme na mnoho parádních zápasů. O první zářezy na konto bude po nepovedeném předchozím splitu německá organizace usilovat s elitními celky Team Liquid, Guild Esports a M3 Champions, kteří naposledy nechyběli v play-off, stejně jako proti sestavám Natus Vincere a BBL Esports.

Rozpis skupin
Rozpis skupin
Zdroj: Riot Games

Pořádnou porci zápasů odšpuntují hráči už 13. května. Bude se bojovat samozřejmě o vstupenky na Masters, ale také o pět milionů korun. Ve hře bude k dispozici dokonce nová agentka Fade. Jak si čeští borci mezi elitou povedou? To můžete zjistit na Twitchi nebo YouTube, ale samozřejmě vás budeme informovat i my.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.