Přejít k hlavnímu obsahu

Vysmívali se mu, teď si jde pro Major. Bude mít kouzelný příběh cadiaNa zlatou tečku?

20. 5. 2022 | 16:22 Counter-Strike 2 Zajímavost
Jméno: Casper Møller. Přezdívka: cadiaN. Věk: 26 let. Tým: Heroic. Cíl: vyhrát Major. Před první čtvrtfinálovou porcí jsme si důkladně představili jednoho dánského in-game leadera a teď druhou várkou přichází na řadu další. I on by rád navázal na svého předchůdce a vybojoval postup do dalšího kola PGL Majoru. Postaví se však jedné z nejtěžších vah na scéně. I přesto se dá říci, že fakt, že se cadiaN dostal až sem, je sám o sobě kouzelný.
Casper „cadiaN“ Møller
Casper „cadiaN“ Møller
Zdroj: PGL Esports

Casper „cadiaN“ Møller začal svoji kariéru v Counter-Strike: Source. Do povědomí se však dostal až po svých osmnáctinách. Psal se rok 2013 a ve švédském Jönköpingu se uskutečnil vůbec první CS:GO Major. Dánský hráč se skandinávským týmem Xapso vyřadil v kvalifikaci mousesports a měl tu čest si zahrát na DreamHacku Winter. S pouhými 13 vyhranými koly se cadiaN a spol. pakovali mezi prvními, už jen samotný postup mezi tehdejší elitu světa CS:GO pro tyto hráče znamenal hodně. Ironií osudu byl fakt, že jeho dalším působištěm byl právě tým mousesports, v jehož barvách se představil na dalším Majoru v Katovicích.

Následně se vrátil na dánskou scénu a posílil Tricked Esport, reprezentoval Reason Gaming a vítr jej odvál do Copenhagen Wolves, kteří díky Last Call Qualifieru zamířili na třetí Major, opět DH Winter. CadiaN si v té době zahrál třeba s budoucími hráči Astralis. V ten moment ale nemohl tušit, že jde na dlouhou dobu o poslední turnaj nejvyšší kategorie, na kterém se ukáže. Ačkoliv dále hájil třeba barvy další slavné organizace SK Gaming, tak mu brány Majoru byly zavřeny. On si však našel vlastní cestu, jak se ukázat. Vedle hraní začal analyzovat v živých přenosech a v roce 2015 se objevil na dvou Majorech právě v roli analytika.

Na scéně se tak nějak potuloval a čekal, kdy přijde další šance se ukázat opět v roli hráče. V dubnu 2016 se však odehrál HTC Invitational, kde v 1v1 zápase nestačil na elitní ženskou hráčku Julii „juliano“ Kiran. I když odložíme veškeré předsudky, tak v té době šlo o něco nemyslitelného a naprosto překvapivého. CadiaN byl po dlouhou dobu terčem všemožných vtipů a i proto se nadále hledal, kde by mohl zakotvit. Zahrál si dokonce v dánské reprezentaci, ale pro další etapu kariéry profesionálního hráče musel odletět do zámoří.

Na dlouhou dobu se jeho domovem stala organizace Rogue. Brázdil vody amerických turnajů a kvalifikací na ty světové, až se mu paradoxně poštěstilo zrovna ve chvíli, kdy jej čekal poslední turnaj v tomhle drese. S Rogue uspěl na americkém Minoru a postoupil na FACEIT Major v Londýně. Po dlouhých čtyřech letech, době analyzování a hledání cesty se opět dostal mezi světovou elitu. Na další Major se s dánským týmem North těsně neprobojoval, zahrál si dokonce česko-slovenskou kvalifikaci na V4 Future Sports Festival, aby následně objevil místo, kde se konečně najde. Upsal se Heroic – a zbytek příběhu už zřejmě znáte.

Hned při prvním vystoupení pomohl Heroic ovládnout evropskou část ESL Pro League, v témže roce získali první titul z DreamHack Open Atlanta, aby se v následujícím roce dostali až na absolutní vrchol světového žebříčku. Platili za jedny z králů online éry, jejich vrcholem je titul z ESL Pro League S13, kde cadiaN vedle schopností lídra předvedl jednu z nejzářivějších akcí vůbec. V průběhu posledních let je tábor Heroic protkán mnoha negativními situacemi až skandály, ale základní sestava stále drží při sobě. Dnes už jsou cadiaN a spol. úplně jinde. Chtějí vyhrát Major a mají k tomu všechny předpoklady. Konkurence je však neúprosná. Naposledy padli v semifinále proti G2, tentokrát je už ve čtvrtfinále čekají NAVI. CadiaN si ale věří!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.