Přejít k hlavnímu obsahu

Potvrzeno. Bývalý trenér TSM se nezákonně obohatil o skoro 7 milionů korun

2. 6. 2022 | 14:10 League of Legends Kauza
V březnu vyšlo na povrch, že trenér League of Legends ve slavné organizaci TSM končí a důvody jsou velice závažné. Čelil obviněním týkajícím se braním úplatků či částí výplaty hráčů, kteří údajně měli poté jisté místo na soupisce. Organizace zahájila vyšetřovaní a zjistila, čeho všeho se bývalý trenér Peter Zhang dopustil.
Peter Zhang
Peter Zhang
Zdroj: Riot Games

V předchozím článku jsme již zmínili obvinění, kterým musel tehdejší kouč TSM čelit. Jednalo se o tvrzení, dle kterého si Zhang bral část výplaty hráčů a také byl prostředníkem mezi nimi a nespecifikovanými subjekty v jejich rodné Číně. Kromě toho si také ponechal peníze v hodnotě téměř dvou milionů korun související s prodejem vozu bývalého člena sestavy TSM Hu „SwordArt“ Shuo-Chieho, když tým opustil.

Po opakovaných žádostech o splacení byl Zhang zoufalý a začal žádat hráče a kolegy o značné sumy peněz. Jako důvod uváděl „účty za zdravotní péči“ pro svou babičku. V TwitLongeru vydaném jen pár dní po první zprávě uvedl, že „nebyl hráčským agentem a nikdy si část jejich peněz nevzal.“ Dodal, že pravdu si každý může ověřit. Uběhly přibližně dva měsíce od zahájení vyšetřování a zjištění jsou následující:

  • Pan Zhang přesměroval celkem přibližně 250 000 $ ve výplatách mezd od dvou hráčů TSM sobě a třetím stranám.
  • Pan Zhang souhlasil s prodejem auta jménem hráče, který opouštěl USA a vrátil se do Asie. Auto bylo prodáno za 80 000 dolarů, ale hráč nikdy nedostal výtěžek z prodeje. Teprve poté, co hráč pohrozil, že pana Zhanga nahlásí úřadům, obdržel část prostředků, zhruba 35 000 $. K dnešnímu dni zůstává 45 000 $ neuhrazeno.
  • Pan Zhang se pokusil půjčit si peníze od osmi hráčů a zaměstnanců TSM, včetně hráčů, za které měl manažerskou odpovědnost. Tvrdil, že tyto prostředky byly potřeba k zaplacení, mimo jiné, lékařského ošetření jeho babičky v Číně. Pan Zhang se pokusil získat částky mezi 1 500 až přibližně 22 000 $ na hráče. Dva hráči půjčili panu Zhangovi celkem asi 15 000 $, z čehož pan Zhang od té doby splatil okolo 10 500 $. Společnost se dozvěděla o žádosti pana Zhanga o půjčky kolem 18. března 2022 a přijala okamžitá opatření, aby zastavila půjčování dalších peněz panu Zhangovi, včetně zrušení několika plánovaných bankovních převodů. Rychlá reakce společnosti zabránila odeslání přibližně 54 000 $. K dnešnímu dni pan Zhang nevrátil přibližně 4 500 $.
Peter Zhang
Peter Zhang
Zdroj: Riot Games

Právní firma došla k závěru, že Zhang nejednal v nejlepším zájmu organizace. V centru toho všeho byl pracovní vztah mezi Zhangem a bývalým hlavním trenérem Victory Five Wangem „HanYi“ Han-Yu. HanYi, který nyní pracuje jako talentový agent v Číně, zastupoval dva z hráčů, které získalo TSM. Prostřednictvím Zhanga jako zástupce přijme finanční náhradu, pokud je bude schopen umístit do soupisky TSM. Platby byly údajně rozděleny mezi sedmnáct bankovních účtů, z nichž jeden patřil Zhangovi a jeden Han-Yuovi.

Nakonec vyšetřovatelé také uvádějí, že mají silné podezření, že Zhang poskytl neveřejné informace z TSM Han-Yuovi, aby mu usnadnil podnikání. Důkazy vůči tomuto konkrétnímu obvinění nejsou zcela přesvědčivé a Zhang stále trvá na svém postoji. Také s vyšetřovateli nespolupracuje.

Mluvčí organizace potvrdil, že věc byla postoupena FBI k vyšetřování.

Zdroj: Dexetro
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.