Přejít k hlavnímu obsahu

Kdo nastoupí po Geraltovi? Zaklínačská škola v Polsku se zavírá kvůli politickým konexím

31. 5. 2022 | 09:40 Lifestyle
Některé z vás možná překvapí informace o tom, že existuje opravdová zaklínačská škola. Byla otevřena v roce 2015 v Polsku a založila ji společnost zabývající se organizováním akcí jménem 5 Elementů (v polštině 5 Żywiołów). Za dobu své existence z ní vyšlo přes tři tisíce zaklínačů, kteří zbavili svět 2 841 monster. Pokud byste se k nim chtěli přidat, máme pro vás bohužel špatnou zprávu, zaklínačská škola své brány uzavřela.
Kdo nastoupí po Geraltovi? Skutečná zaklínačská škola v Polsku se zavírá kvůli politickým konexím
Kdo nastoupí po Geraltovi? Skutečná zaklínačská škola v Polsku se zavírá kvůli politickým konexím
Zdroj: Nickelodeon Animation Studio, Netflix

Škola umožnila účastníkům zažít dobrodružství inspirovaná světem Zaklínače, zatímco se učili o důležitosti souboje, magie, přátelství a oběti. Zdá se však, že další zaklínače již nepřipraví, neboť musela své brány zavřít poté, co smlouva s vývojářskám studiem CD Projekt Red skončila. Ta jí umožňovala využívat značku Zaklínače. Zdá se, že ukončení by nemuselo být „jen tak“ a mohlo by mít co dočinenís  politikou. 

5 elementů obvinilo CD Projekt Red z ukončení smlouvy kvůli zapojení členky Anie Wawrzyniak do konzervativní katolické organizace Ordo Luris. Tato skupina vystupuje proti genderové rovnosti, proti LGBTQ+ a potratům. Má se jednat o manželku zakladatele 5 Elementů Dastina Wawrzyniaka, který potvrdil, prostřednictvím Facebooku, že jeho manželka pro společnost pracovala v letech 2017 až 2019 jako právnička. Ania měla společnost opustit, aby pracovala s Ordo Luris na „právních mechanismech pro zavedení a vymáhání očkovací povinnosti a možných důsledcích jejího nedodržení a na návrhu zákona trestajícího nelegální potraty“.

Dastin spolu se svým bratrem Dominicem tvrdí, že Ania neměla se školou nic společného dva roky, dodávají, že se jedná o soukromou záležitost jejich zaměstnance. „Proto jako společnost zůstáváme důsledně apolitičtí a nenecháme se vydírat prověrkami našich zaměstnanců a hodnocením jejich soukromých aktivit.“

Web Eurogamer se na CD Projekt Red obrátil, dostal však pouze nejasnou odpověď. „V únoru jsme se rozhodli ukončit spolupráci s organizátory zaklínačské školy a nyní skončila smluvní tříměsíční výpovědní lhůta. Pro více kontextu se tato spolupráce týkala samotného LARPu a potenciálního zboží s ním spojeného. Další detaily k této záležitosti neposkytujeme.“

Vzhledem k tomu, jak kontroverzní téma legality potratů v Polsku je, není překvapivé, že pravděpodobně nechce CD Projekt Red franšízu Zaklínače nijak spojovat s těmi, kdo zastávají názory proti potratům, ačkoliv oficiálně nic potvrzeno nebylo. Přestože oficiální zaklínačská škola je možná zavřená, 5 Elementů má v plánu vytvořit zcela nový originální LARPový zážitek. Na ten si ale budeme muset ještě počkat.

Zdroj: GamingBible
Štítky: Zaklínač